Ziua Familiei, sărbătorită în Parcul Expoziţiei

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/05/2012

Municipalitatea va celebra duminică, 20 mai, de la ora 11, familiile care au împlinit anul acesta 50 de ani de la căsătorie * În Parcul Expoziţiei vor fi invitate 350 de familii, pentru a sărbători nunta de aur şi în acelaşi timp pentru a marca Ziua Internaţională a Familiei * Cele mai longevive familii se vor putea bucura de un concert extraordinar Fuego.

Ziua Familiei este din nou sărbătorită în Parcul Expoziţiei, Primăria Municipiului Iaşi recompensând ieşenii care celebrează în acest an nunta de aur. Municipalitatea păstrează astfel tradiţia recompensării celor mai longevive familii din Iaşi, acest eveniment fiind menit să marcheze Ziua Internaţională a Familiei. În cadrul festiv, vor fi acordate fiecărei perechi „Diploma de Onoare pentru devotamentul şi credinţa în promovarea valorilor morale ale familiei”. De asemenea, căsătoriile semicentenare vor fi recompensate cu un premiu de 500 de lei.

Ca în fiecare an, primăria a pregătit un program sărbătoresc pentru nunta de aur a familiilor. Alături de înmânarea diplomelor, pentru perechile celebrate a fost pregătit un spectacol extraordinar. Pentru cele mai longevive familii va cânta invitatul special al acestei ediţii – Paul Surugiu (Fuego). De asemenea, pentru familiile aniversate a fost pregătit şi un bufet în aer liber cu mici, frigărui, cărnăciori şi bere.

Ziua Familiei se află anul acesta la cea de-a zecea ediţie, devenind deja o manifestare tradiţională în activitatea Primăriei ieşene. Cu acest prilej, duminică, 20 mai, în Parcul Expoziţiei, vor fi sărbătorite perechile care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Primirea invitaţilor se va face în intervalul 09.00-11.00 iar festivitatea de premiere va începe de la ora 11.00. Sunt invitate 350 de familii care vor primi Diploma de Onoare iar în cadrul manifestării vor fi premiate 59 dintre acestea.

Printre familiile premiate sunt şi care au împlinit peste 60 de ani de căsătorie iar un premiu special va fi acordat la împlinirea a 70 de ani de căsătorie.

Ziua de 15 mai a fost declarata “Ziua Internaţională a Familiilor” prin rezoluţia adoptată pe 20 septembrie 1993 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Un an mai târziu, Guvernul României a decis la rândul său marcarea acestui eveniment internaţional. În intenţia comunităţii internaţionale, Ziua Familiei este menită a fi un prilej de sensibilizare a tuturor cetăţenilor şi autorităţilor cu privire la problemele cu care se confruntă familia în societatea contemporană, dar şi o bună ocazie de a celebra uniunea dintre soţ, soţie şi copii.

La un an de la rezoluţia ONU, Guvernul României decide marcarea acestui eveniment internaţional prin sărbătorirea la 15 mai a « Zilei Familiei Române ».  „Această zi ar trebui să reprezinte pentru noi toţi o ocazie de sărbătoare, de linişte şi pace în cadrul fiecărei familii. Sărbătorirea acestei zile are o mare importanţă pentru comunitatea internaţională, care acordă sprijin în mod constant şi contribuie la îmbunătăţirea cadrului legislativ şi social în vederea creşterii rolului familiei în viaţa socială”, se arată în motivaţia ONU pentru instituirea Zilei Internaţionale a Familiei.

În data de 7 mai 2003, pentru a marca acest eveniment, Consiliul Local al Municipiului Iaşi adoptă Hotărârea nr. 236/2003 prin care hotărăşte acordarea, într-un cadru festiv, a unei diplome de onoare şi a unui premiu în valoare de 300 lei fiecărei familii din Iaşi care a împlinit 50 de ani de căsnicie, fondurile necesare fiind alocate de la bugetul local.  Este prima iniţiativă de acest gen din ţară, exemplul de la Iaşi fiind preluat mai apoi de mari municipii din ţară.

La iniţiativa primarului municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, începînd cu luna mai 2009, în temeiul HCL nr.  139/31 martie 2009 premiul acordat familiilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie s-a majorat de la 300 la 500 lei net.

Comments

comments2 Comentarii

  1. Sorin

    Daca tot s-a amanat acest eveniment, spuneti-ne pentru ce data s-a amanat, daca s-a schimbat locatia, si mai ales daca pastrati si surpriza…invitatia lui Fuego si recitalul pregatit pentru sarbatoritii acestui eveniment.

  2. Curierul de Iasi

    Momentan nu este stabilita exact data la care va avea loc acest eveniment, urmarim evolutia vremii si in functie de prognoza organizatorii vor lua decizia finala.
    Cu siguranta veti afla toate detaliile in timp util, din Curierul de Iasi.
*