Zâmbetul copiilor, sărbătorit la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 02/06/2011

Ziua Internaţională a Copilului a fost celebrată la Iaşi printr-o serie de evenimente, menite să aducă zâmbetul pe chipul copiilor. Cei mici s-au putut bucura de distracţia oferită de clovni, de muzică şi dans, de spectacole ale copiilor talentaţi, de plimbări cu tramvaiul de epocă. Municipalitatea, împreună cu diverse instituţii şi organizaţii neguvernamentale au oferit copiilor un program bogat care a reuşit să facă din 1 iunie o zi specială pentru copii.

De dimineaţa până seara, copiii au sărbătorit 1 iunie cu distracţie, spectacole şi jocuri. Primăria Municipiului Iaşi, în colaborare cu instituţii şi organizaţii neguvernamentale au pregătit un program plin de evenimente. A fost o zi plină pentru copii, dar şi pentru cei mari, care au putut astfel să le ofere o zi specială.

Parcul Expoziţiei a fost cucerit de copii

Sărbătoarea de 1 iunie a început în avans în Parcul Expoziţiei, unde copiii s-au putut bucura de natură, de joc în parcul amenajat, dar şi de programe artistice ale copiilor, pentru copii. Încă de sâmbătă 28 mai, organizatorii au pregătit pentru cei mici spectacole de teatru, de muzică şi dans. În fiecare zi, între orele 10.00-20.00, zeci de copii şi părinţi au vizitat parcul şi au dansat şi cântat împreună cu micii artişti care au ţinut spectacole. Au fost organizate şi diverse concursuri şi Festivalul de teatru, muzică şi dans „Înşiră-te Mărgărite”. Organizatorii evenimentului au fost Primăria Municipiului Iaşi, Senso Models Iaşi şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.

Spectacol şi ajutoare pentru copiii defavorizaţi

Primăria Municipiului Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Comunitară şi-a îndreptat atenţia şi asupra copiilor din familii sărace. Pentru aceşti copii a fost organizat un spectacol special la Ateneul Tătăraşi la care au participat 250 de copii alături de părinţi. Alături de programul artistic, municipalitatea a pregătit şi cadouri. Sub forma unor ajutoare de urgenţă, primăria a oferit pachete copiilor aflaţi în evidenţa sistemului de asistenţă socială, copii proveniţi din familii cu venituri mici sau cu părinţi bolnavi. Ajutoarele au o valoare totală de 10.000 lei, şi sunt destinate pentru 250 de copii. Valoarea unui pachet este de 40 lei pentru fiecare copil, fără a se depăşi însă suma de 300 lei pe familie.

De 1 iunie mi-aş dori ca toţi copii din Iaşi să poată fi veseli şi bucuroşi aşa cum sunt copii din această sală. Vă doresc să vi se împlinească visele, iar părinţilor le reamintesc că trebuie să facă totul pentru binele copiilor lor, să poată avea şansa unei copilării fericite”, s-a adresat primarul Gheorghe Nichita celor prezenţi în sala Ateneului Tătăraşi.

Tramvaiul de epocă, rezervat pentru micii călători

RATP Iaşi a organizat o plimbare cu tramvaiul de epocă, de 1 iunie, acesta fiind rezervat pentru copii. De altfel, RATP a continuat astfel tradiţia de a oferi un moment special copiilor prin ieşirea pe traseu a pitorescului tramvai de epocă, restaurat în atelierul regiei. În acest an însă, organizatorii au dorit să se dedice celor mai mici călători, copiii de grădiniţă. Mai mult, micuţii au avut ocazia de a vizita şi depoul regiei precum şi expoziţia de macchete de tramvai şi tren.

„Aflaţi la vârsta întrebărilor, copiii privesc în general fascinaţi un tramvai pe stradă: cum merge?, de unde vine şi unde se duce?, unde stă noaptea?, cum se porneşte sau se opreşte?, mai ales ca unii dintre ei nu au circulat niciodată cu tramvaiul, fiind şi la vârsta preşcolară când este nevoie să fie însoţiţi de părinţi, care îi transportă la grădiniţa cu maşina personală. De aceea, am dorit să oferim prilejul ca toate aceste întrebări să îşi afle răspunsul într-o zi specială. Copii de grădiniţă au fost încântaţi să stea alături de vatman sau să poată vizita depoul”, a declarat Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al regiei de transport. Alături de o zi specială pentru copii de grădiniţă, regia a putut promova utilizarea transportului public de către copiii. Dimineaţă, o grupă de la grădiniţa „Sf.Nicolae” din Iaşi a vizitat depoul regiei de la Gară, de unde au plecat cu tramvaiul de epocă spre depoul Dacia. Aici, copiii au admirat expoziţia de machete tramvai şi trenuri realizată de Adrian Crenganiş şi George Ipate, coordonatori ai Clubului de Modelism Feroviar Iaşi, după care au revenit la depoul Gară.

Piaţa Unirii, spaţiu de poveste şi joacă

Seara, distracţia s-a mutat în Piaţa Unirii, care a fost invadată de personaje de poveste. Sub titulatura „De 1 iunie Iaşul te cheamă la joacă! Călătoreşte cu Gulliver în Ţara Piticilor!”, organizatorii au aşteptat copiii cu personaje pe catalige costumate în Gulliver, zâne,  spiriduşi şi clovni care au creat o atmosferă de poveste. Numeroşii copii prezenţi la ora 17 în Piaţa Unirii au putut participa la  jocuri de creativitate, au primit baloane colorate modelate de clovni simpatici sau au plecat din piaţă cu flori desenate pe feţe. Momentul deosebit al serii a fost construirea unui puzzle uriaş, unde copiii şi animatorii au construit o imagine din  povestea Călătoriile lui Gulliver. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Iaşi şi Organizaţia “Salvaţi Copiii”.

Istoria Zilei Copilului

Ziua copilului a fost menţionată prima dată la Geneva la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanţi din diferite ţări, au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. După această conferinţă, multe guverne au introdus „Ziua copilului”. Stabilirea datei de 1 iunie are origini incerte, una din cele mai influente variante fiind că la 1 iunie 1925, în preajma conferinţei, în China a avut loc o largă manifestare dedicată copiilor orfani. Astfel, majoritatea statelor au adoptat această zi pentru a fi dedicată copiilor. Sunt ţări însă care sărbătoresc Ziua Copilului la date diferite. Pentru prima dată Ziua copilului a fost sărbătorită în Turcia în data de 23 aprilie 1920. În anul 1954 Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi dedicată copilului, protecţiei educaţiei şi ocrotirii celor mici.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*