Yes, we can! – La Iaşi a fost preparată cea mai mare tocană de pui cu ciuperci din lume

Publicat de Curierul de Iasi la data de 10/03/2011

Cea mai mare tocană de pui cu ciuperci din lume  a fost gătită sâmbătă, la Iaşi, în cadrul Campionatul internaţional de Gătit în Aer Liber, organizat de către Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA) şi Hotel “Unirea”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi. Ingredientele recordului au constat în 600 kilograme de carne de pui, 250 kilograme de ciuperci, 50 de litri de ulei şi 20 de kilograme de condimente.

În mai puţin de două ore, bucătarii au preparat megatocana ce a fost împărţită în peste 800 de porţii, spre satisfacţia spectatorilor pofticioşi. Acest record gastronomic, aducător de prestigiu şi satisfacţie gustativă, a reprezentat capul de afiş al marii sărbători culinare de la Iaşi, onorată de prezenţa marilor maeştri bucătari Antonio Passarelli, cunoscut entertainer de televiziune, Irinei Hriapcă, bucătarul-şef al unui restaurant renumit din Iaşi, Cornelia Ghişoi, Odeh Abu şi Sarkis Yacoubian din Israel şi Maestrul Jyrki Yli-Uotila din Finlanda. Într-o tavă de 16 metri pătraţi, 30 de bucătari din Republica Moldova şi Israel au preparat mult aşteptata minune culinară.

Campionat de gătit în Piaţa Unirii

Evenimentul a plasat Iaşul pe harta marilor performanţe gastronomice ale lumii, confirmând valoarea bucătăriei moldoveneşti, una pe deplin apreciată de către toţi amatorii de bucate gustoase şi sănătoase, “ca la mama acasă”. În timpul concursului, opt echipe de maeştri bucătari au gătit reţete din istoria omenirii, încă din Evul Mediu şi până în prezent, eveniment din cadrul proiectului Gastro Cultura. În concurs au fost înscrise 53 de echipe, iar premiile au constat în diplome, medalii şi Cupa Moldovei. Publicul numeros din Piaţa Unirii a putut participa la concursuri. Organizatorii au pregătit două competiţii: „Gospodina de Aur“ pentru alimente conservate natural şi „Peştişorul de Aur“, pentru  reţete cu specific pescăresc. Programul de divertisment a mai cuprins şi Parada Somelierilor coordonată de Sergiu Nedelea, preşedintele Federaţiei Somelierilor din România.

Ingredientele celei mai mari tocane din lume
– 600 de kilograme de carne de pui;
– 250 de kilograme de ciuperci;
– 200 de kilograme de legume, adică ceapă şi ardei;
– 5 kilograme de sare;
– 5 kilograme de piper;
– 50 de litri de ulei.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*