[VIDEO] Opera Naţională Română Iaşi, la aniversarea a 55 de ani de existenţă

Publicat de Curierul de Iasi la data de 09/11/2011

Aniversarea celor 55 de ani de la înfiinţarea Operei Naţionale Române Iaşi a fost sărbătorită cu fast joi, 3 Noiembrie 2011, atunci când sala Casei de Cultură a Studenţilor a fost arhiplină la premiera spectacolului „Tosca”.

Invitaţi speciali ai evenimentului au fost dirijorul Tiberiu Soare (Opera Naţională Română Bucureşti), soprana Carmen Gurban (Opera Naţională Română Cluj-Napoca), tenorul Daniel Magdal (Germania), baritonul Oleg Ionese (Opera Naţională Cluj – Napoca). Regia spectacolului i-a aparţinut lui Ognian Draganoff (Bulgaria), scenografia lui Boris Stoynov (Bulgaria), iar costumele sunt creaţiile doamnei Tzvetanka Petkova Stoynova (Bulgaria).

Evenimentul de gală s-a încheiat cu înmânarea Diplomelor de Onoare celor care au urcat pe scenă în urmă cu peste jumătate de secol: Dionisie Ilaş, Teodor Bahu, Vasile Filimon, Mariana Ungureanu Stoia, Ella Urmă, Hristofenia Cazacu, Mihai Zaborilă, Octav Ambrozie, Gheorghe Gheorghiu, Dumitru Cristache, Vasile Mihăiţă, Maria Melpomeni Teofani Zota, Aneta Dediu, dar şi celor din spatele scenei, care au contribuit semnificativ la buna desfăşurare a spectacolelor: Marcel Fişer, Lucia Pârvan, Veronica Ciofu.

“În această seară avem alături de noi persoane dragi nouă, mari artişti care acum 55 de ani erau pe scenă, sau în spatele scenei, 18 membrii fondatori cărora vreau să le mulţumesc, să le spun că îi iubim şi că ne-am gândit tot timpul la ei, încercând să le oferim o seară minunată. Dorim să aducem un omagiu în cinstea lor, un mic simbol care să arate recunoaşterea şi aprecierea noastră pentru contribuţia avută. Vă mulţumim mult de tot că aţi fost alături de noi, le mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat şi să dea Dumnezeu să fim şi la anul din nou împreună!” – le-a spus Beatrice Rancea, directorul Operei Române din Iaşi, celor prezenţi.

Prezent la eveniment, primarul Gheorghe Nichita a oferit o Diplomă de Excelenţă colectivului Operei Ieşene, din partea municipalităţii ieşene.

“Un adevărat regal la Iaşi …sigur că emoţiile şi acest spectacol fascinant ne fac să nu găsim cuvintele potrivite pentru ceea ce simţim în aceste clipe… Le doresc mulţi ani celor care au slujit aici, la Opera Română din Iaşi, timp de 55 de ani, multe succese şi cât mai multe spectacole de calitate. Dumneavoastră, doamnă Beatrice Rancea, director al acestei instituţii de cultură, vă doresc mulţi ani, multe, multe realizări şi să ne ajute Dumnezeu ca această Operă din Iaşi să devină un simbol cu adevărat naţional al românilor” – a afirmat, la acordarea distincţiei, primarul Gheorghe Nichita.

Finalul serii a fost unul grandios încununat cu distincţii, şampanie şi confetti. “Tosca”, operă în 3 acte de Giacomo Puccini, libretul de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa, a fost spectacolul care a deschis prima stagiune, în 1956. Reprezentaţia de joi seară a fost una de excepţie, aplauzele prelungindu-se minute în şir.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*