[ VIDEO ] Finanţarea parafată pentru un nou proiect european al Iaşului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 03/12/2010

Primarul Municipiului Iaşi a semnat la Piatra Neamţ un nou contract de finanţare cu fonduri europene nerambursabile. Centrul Tehnologic Regional este cel de-al cincilea proiect al municipiului care a intrat în etapa de implementare.

Municipalitatea ieşeană va construi un Centru Tehnologic Regional care să ajute dezvoltarea firmelor care se ocupă cu cercetarea şi transferul tehnologic. Edificarea centrului va costa 18,2 milioane lei, jumătate din această sumă fiind acoperită de fonduri europene nerambursabile. Centrul Tehnologic Regional va fi construit în zona CUG, în apropierea Tehnopolis şi a Centrului Expoziţional Moldova. Practic, zona va deveni un complex de încurajare a afacerilor.  Joi, 2 decembrie, primarul Gheorghe Nichita a semnat, alături de directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Nord-Est, Constantin Apostol contractul de finanţare pentru acest proiect, al cincilea al municipalităţii ieşene. Contractul a fost parafat oficial la Piatra Neamţ, la sediul (ADRNE).

Vă felicit domnule primar pentru felul în care se lucrează la Iaşi pentru accesarea fondurilor europene, vă mulţumesc că păstrăm graficul stabilit acum un an pentru depunerea proiectelor”, a spus, în conferinţa de presă Constantin Apostol, directorul ADRNE.

Municipiul Iaşi este de altfel principalul beneficiar al fondurilor europene, având semnate contracte de finanţare de aproximativ 72 milioane euro. Centrul Tehnologic vizează dezvoltarea afacerilor şi a firmelor care lucrează în cercetare, inventică şi creare de noi tehnologii. Practic, municipalitatea va pune la dispoziţie infrastructura necesară ca specialiştii ieşeni să dezvolte tehnologii de ultimă oră.

Proiectul a fost depus în iulie 2010, am trecut de toate fazele de eligibilitate şi acum semnăm contractul de finanţare. Practic, putem începe scrierea caietelor de sarcini pentru licitaţiile de execuţie. De la momentul stabilirii constructorului avem 18 luni pentru a finaliza centrul tehnologic. În Planul Urbanistic General, pe care îl realizăm în acest moment, am păstrat terenuri în zona CUG pentru a crea spaţii şi facilităţi pentru o dezvoltare pe principiul inovaţiei şi cercetării. Vom avea astfel un complex, alături de Tehnopolis şi Centrul Expoziţional care să dezvolte Iaşul ca un pol de competitivitate. Este foarte important acest lucru pentru că putem obţine fonduri europene în acest sens şi municipiul îşi poate folosi specialiştii pregătiţi în centrul universitar”, a explicat primarul Gheorghe Nichita.

ADRNE susţine proiectul Ciric

Directorul ADRNE, Constantin Apostol a ţinut să precizeze că opoziţia faţă de proiecte europene intrate în finanţare este fără sens şi dăunează absorbţiei de finanţări. Directorul s-a referit la proiectul zonei de agrement Ciric care a stârnit o dispută politică lansată fără temei de parlamentari PDL pe subiectul tăierii a 3 hectare de pădure şi împădurirea altor 40 de hectare.

Este deranjant când se face polemică pe un proiect semnat şi care are toate avizele de la toate organismele din ţara asta. Este deranjant. Este politică chioară. Discutăm dispariţia a 3 hectare de pădure, dar nu vedem cealaltă parte a monedei, împădurirea a 30 – 40 de hectare de teren. Există regulamente silvice şi proceduri de lucru pe care trebuie să le respecţi. Este prea mult să emiţi ipoteze de gen <<Proiect în pericol>>. Nu este în pericol şi eu rog constructorul şi beneficiarul să continue lucrările”, a spus Constantin Apostol.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*