[VIDEO] Din nou Tosca la Opera Naţională Română Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 05/03/2012

Opera Națională Română Iași vă invită  miercuri, 7 martie , de la ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenților la spectacolul Tosca în interpretarea soliştilor, corului, orchestrei, baletului şi corului de copii ai O.N.R.I, sub bagheta dirijorului  Tiberiu Soare (Opera Națională București).

Omul care mi-a transmis microbul pentru operă a fost Hero Lupescu. Întâmplător, chiar regizorul care a montat «Tosca» la Iaşi, în 1956. Am avut privilegiul de a învăţa bazele operei de la acest om şi de a-i fi alături în ultimii ani de viaţă. Îmi lipseşte, am fost foarte legaţi, a crezut în mine când nici eu nu credeam că voi face operă. Sper ca acolo unde este să se bucur de acest spectacol. Va fi o versiune sinceră, care să redea «Tosca» aşa cum cred că i-ar fi plăcut lui Puccini, spunea dirijorul Tiberiu Soare la premiera spectacolului de anul trecut.

Simona Titieanu, solistă a Operei din Iaşi, a debutat cu succes în rolul Floria Tosca la data de 6 noiembrie 2011. Soprana va interpreta același rol și în acest spectacol, din distribuție făcând parte și tenorul Călin Brătescu (Mario Cavaradossi), alături de baritonul Oleg Ionese (Scarpia), dar și Octavian Dumitru (Angelotti), Iulian Ioan Sandu (Sacristanul), Tudor Florenţa (Spoletta), Eduard Sveatchevici (Sciarrone), Victor Zaharia (Temnicerul), Traian Hudumeac (Roberti), Maria Rădeanu şi Teodor Casiean (Păstori).

Tosca, operă în 3 acte de Giacomo Puccini, libretul de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa, după drama „La Tosca” de Victorien Sardou, s-a montat anul trecut în regia lui Ognian Draganoff (Bulgaria)  cu ocazia aniversarii a 55 de ani de la înființarea Operei. Decorul este semnat Boris Stoynov (Bulgaria), iar costumele sunt creaţiile d-nei Tzvetanka Petkova Stoynova. (Bulgaria).

Am abordat acest spectacol din prisma experienţei mele. Nu este un spectacol modern, nu îmi place termenul, cred că este mai curând clasic. Este însă mai agresiv şi am vrut să exprime mai multă sexualitate, în peisajul dominat de exhibiţionism al Palatului Farnese, susține regizorul Ognian Draganoff.

Dirijor Cor – Mirel Azamfirei.

Dirijor Cor copii – Raluca Toma.

Asistenți regie – Anca Șerbănuță, Victor Zaharia.

Prețul unui bilet este de 30 de lei, respectiv 15 lei.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*