[Video] Bahlui. Planul de amenajare turistică

Publicat de Curierul de Iasi la data de 31/03/2015

Ambarcaţiuni uşoare vor putea naviga pe Bahlui, pe ambele maluri vor fi alei pietonale, platforme belvedere, vor fi construite trei noi poduri şi o microhidrocentrală

Proiectul de amenajare turistică a râului Bahlui a fost prezentat consilierilor locali de către arhitecţii care au elaborat documentaţia. Parcursul Baluiului prin municipiu va trece printr-o transformare spectaculoasă devenind o zonă dedicată turismului, agrementului şi sportului. Proiectul a obţinut avizul Consiliului Local în şedinţa ordinară din 31 martie fiind aprobaţi indicatorii tehnico – economici ai investiţiei cu o valoare estimată de 70 milioane lei.

„Avem acum o imagine de ansamblu a amenajării şi suntem mai aproape de realizare. Este un proiect important care duce mai departe etapa de regularizare a râului şi valorifică potenţialul turistic şi de agrement al zonei”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Prezentarea video a proiectului realizat de arhitecti

Cum va arăta
Amenajarea turistică va fi realizată pe sectorul Podul de Piatră – Tudor Vladimirescu, pe această zonă fiind ridicat cursul apei pentru a deveni navigabilă pentru ambarcaţiuni uşoare cu vâsle. În acest sens, aproape de podul Tudor Vladimirescu va fi construit un stăvilar, acumularea de apă fiind folosită şi pentru alimentarea unei microhidrocentrale care va produce energia electrică pentru tot ansamblul turistic. Pe lângă utilitatea sa tehnică, microhidrocentala va avea şi un efect estetic prin imaginea generatorului care este de forma unei roţi hidraulice.

Patru debarcadere şi circuit de alergare
Pentru ambarcaţiuni sunt propuse patru debarcadere, câte două pentru fiecare mal pe sectorul amenajării. Pe malul stâng, acestea vor fi poziţionate în Tudor Vladimirescu  şi în Podu Roş în dreptul Facultăţii de Construcţii, iar pe malul drept, în amonte de Podu Roş şi în zona Podul de Piatră. Proiectul prevede crearea unui circuit de alergare şi plimbare prin construcţia a două poduri semicirculare poziţionate, unul, în dreptul Facultăţii de Chimie şi celălalt în apropierea podului rutier din Podu Roş. Un alt pod pietonal va fi realizat în dreptul Bisericii Lipoveneşti pentru a crea o mai bună legătură între cele două maluri ale Bahluiului.

imagine bahlui crop mic

Zonă turistică
Alături de obiectivele de agrement şi sport, Bahluiul va deveni o zonă turistică, plină de evenimente, expoziţii sau târguri. Arhitecţii au propus şapte platforme belvedere, poziţionate la nivelul trotuarelor splaiurilor. Cu o arhitectură modernă, platformele vor oferi o perspectivă asupra centrului Iaşului şi vor putea găzdui o mare varietate de evenimente, dar şi mici spaţii comerciale. De altfel, malurile de pe parcursul Bahluiului vor deveni un parc modern, cu alei de promendadă pe zona dinspre râu, cu bănci şi mobilier urban, accesul la nivelul străzii fiind asigurat de 13 scări şi nouă rampe pietonale.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*