Vânzarea locuinţelor construite prin ANL, aprobată de consilierii municipali

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/07/2010

Municipalitatea vinde către chiriaşi cele 587 apartamente ANL. Consiliul Local Municipal Iaşi a aprobat contractul cadru de vânzare – cumpărare şi modul de calcul al preţului locuinţelor. Stabilirea preţului are la bază valoarea de 407 euro pe metru pătrat, valoare stabilită la nivel naţional.

Actualii chiriaşi din blocurile ANL îşi vor putea achiziţiona apartamentele în baza unui contract aprobat de Consiliul Local Municipal. Locuinţele vor putea fi cumpărate doar de familiile care au fost chiriaşe cel puţin un an şi nu deţin în proprietate o altă casă.

Preţul fiecărui apartament în parte va fi calculat având la bază valoarea de  407 euro/mp. Această valoare este stabilită anual prin ordin al ministrului Dezvoltării. Practic, preţul de bază de 407 euro este valabil doar pentru achiziţia pe parcursul anului 2010. La preţul total este adăugat şi valoarea cotei indivize a blocului, mai precis a terenului aferent fiecărui apartament în parte. În funcţie de dezmembrarea terenului pe locuinţe fiecărui cumpărător îi va reveni o cotă de teren care se va adăuga la preţul apartamentului. Municipalitatea a finalizat evaluarea imobiliară pentru fiecare teren în parte, valorile rezultate variind în funcţie de locaţie între 139 euro/mp şi 190 euro/mp.

În total, municipalitatea are în administrare 587 de apartamente ANL în 11 blocuri situate în cartierele Dacia, Metalurgiei, Păcurari şi Alexandru cel Bun.

Primăria Municipiului Iaşi a hotărât să păstreze preţul de vânzare la limita minimă stabilită de normele guvernamentale. Astfel, municipalitatea nu va include în preţ cheltuilelile legate de racordarea la utilităţi a blocurilor. La construcţia apartamentelor, folosinţa generală a fost suportată de la bugetul local şi normele ministerului prevedeau posibilitatea acoperirii costurilor prin vânzare. Finanţarea locală s-a ridicat la aproximativ 6 milioane lei, fonduri ce nu vor fi recuperate de la beneficiari. Preţul total rezultat în urma calculului se situează sub nivelul pieţei imobiliare actuale. Practic, pentru un apartament ANL cu două camere de 50 de metri pătraţi se va ajunge la un preţ de aproximativ 30 de mii de euro, în timp ce un apartament similar pe piaţa liberă ajunge la 40- 45 mii euro.

Actualii chiriaşi trebuie în primul rând să depună o cerere pentru achiziţia apartamentului la Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat (DAPPP) din subordinea municipalităţii.  Până la sfârşitul lunii mai, 167 de familii au depus cererea de cumpărare.

Plata apartamentului se va face integral din resursele financiare ale beneficiarului sau prin fondurile obţinute de cumpărător printr-un credit.

O altă condiţie stipulată în contract este ca beneficiarul să nu vândă apartamentul obţinut timp de 5 ani, această măsură fiind luată pentru a preveni specula imobiliară.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*