Uniunea Armenilor din România a împlinit 100 de ani

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/01/2019

Centenarul Uniunii Armenilor din România a fost celebrat și în Municipiul Iași. Marți, 15 ianuarie, Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași a găzduit dezbaterea „România multiculturală. Armeni”.

Prezent la eveniment, primarul Mihai Chirica a subliniat importanța comunității armenești din Iași și i-a asigurat pe membrii acesteia de tot sprijinul municipalității.

„Este deosebit de important să privim Iașul ca pe o comunitate incluzivă, unde diversitatea ne unește și ne face să fim mai puternici și mai stabili. Sub auspiciile Centenarului dorim să punctăm contribuția tuturor comunităților, a tuturor regiunilor istorice ale României în crearea proiectului Marii Uniri. În acest sens, vreau să salut contribuția comunității armene. Nu trebuie să trecem cu vederea faptul că una din cele mai vechi clădiri din Municipiul Iași este Biserica Armenească, care este atestată înainte de anul 1400 și care reprezintă un element foarte important al istoriei acestui oraș. Dorim păstrarea acestei relații de colaborare deschisă, unde fiecare comunitate etnică, religioasă sau lingvistică să-și găsească locul, să se poată exprima liber, să-și poată manifesta cultura și tradițiile”, a declarat edilul.

Evenimentul, care face parte din Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017 – 2020), a inclus și lansarea volumului „Comunitatea armeană între trecut și prezent”, precum și recitalul de poezie și momentul artistic intitulate „Siamanto sub cupola Centenarului”.

Uniunea Armenilor din România s-a constituit la 25 ianuarie 1919, cu scopul de a-i ajuta pe armenii refugiați în România după Genocidul din 1915. Cel dintâi președinte al Uniunii a fost profesorul universitar Grigore Trancu-Iași. Acestuia i-a urmat Armenag Manissalian, care și-a dedicat o mare parte a activității ajutării celor peste zece mii de armeni refugiați pentru ca aceștia să obțină cetățenia română.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*