Un nou monument restaurat cu fonduri europene de municipalitatea ieșeană: Muzeul de Istorie Naturală

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/02/2019

Primarul Mihai Chirica a semnat vineri, 22 februarie, cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) contractul de finanțare a proiectului „Consolidare şi reabilitare Muzeul de Istorie Naturală – Corp A”. Din partea ADRNE au fost prezenți directorii Cristian Gheorghe Zamă (Direcția Organism Intermediar POR) și Nicolaie Burghelea (Direcția Economică). Primarul Mihai Chirica a precizat că valoarea totală a proiectului este de 13.312.194,47 lei (circa 2,8 milioane de euro), din care asistența financiară nerambursabilă se ridică la 13.033.757,96 lei, contribuția proprie din bugetul local fiind de 278.436,51 lei.

„Muzeul de Istorie Naturală a fost de-a lungul timpului în jurisdicția Universității «Alexandru Ioan Cuza», după care, prin efectul legii, acest obiectiv a trecut în administrarea municipalității ieșene. Odată cu intrarea în proprietate am demarat procedurile necesare pentru întocmirea documentațiilor tehnice, începând cu expertizarea acestui edificiu și continuând cu proiectul tehnic. Într-un final am aplicat spre finanțare din fonduri europene pe Programul Operațional Regional – Axa 5. Inițial, pe această axă de finanțare am depus două proiecte, însă până la urmă am depus încă două, anume pentru Mănăstirea Frumoasa, Palatul Braustein, Centrul de Artă Contemporană (fosta Baie Turcească) și Muzeul de Istorie Naturală. Salvarea, conservarea și valorificarea potențialului turistic, istoric și cultural al Iașului face parte din responsabilitățile noastre, mai ales după ce Iașul a primit titlul de «Capitală Istorică a României». Noi vom face tot ce este posibil ca implementarea acestui proiect să fie una rapidă și corectă”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Totodată, edilul a mai precizat că licitația pentru executarea lucrărilor de consolidare a Muzeului de Istorie Naturală este în plină desfășurare.

„Nu am mai așteptat semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, ci am demarat din luna octombrie 2018 licitația pentru executarea lucrărilor. Valoarea estimată a lucrărilor este de 8.177.916 lei, fără TVA, iar data limită de depunere a ofertelor este 14 martie”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Până în prezent, au fost semnate contractele de finanțare și cele de lucrări pentru Mănăstirea Frumoasa (valoarea totală a lucrărilor fiind de 21.001.296,30 lei – circa 4,42 milioane de euro, din care 20.529.907,49 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă), Baia Turcească (în valoare totală de 21.862.177,67 lei – circa 4,6 milioane de euro, din care 21.423.009,89 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă solicitată) și Palatul Braunstein (în valoare totală de 19.095.652,73 lei, cu TVA – circa 4,1 milioane de euro, din care asistența financiară nerambursabilă de 18.713.739,67 lei, iar contribuția proprie de 381.913,06 lei).

În ce vor consta lucrările

Prin proiect se propun măsuri de consolidare a imobilului prin sistemul confinării zidăriei cu stâlpișori din beton armat, realizarea unui spațiu administrativ în podul imobilului prin amenajarea parțială a acestuia, restaurarea elementelor artistice încă păstrate pe fațade și refacerea decorațiunilor și profilatirilor ancadramentelor ferestrelor, a brâurilor interioare și exterioare, precum și modernizarea integrală a clădirii la nivelul finisajelor interioare, a finisajelor exterioare și instalațiilor.

Instalațiile se vor reface integral, completându-se și adaptându-se legislației în vigoare cu privire la cerințele de securitate la incendiu, siguranței în exploatare, economia de energie, sănătatea utilizatorilor și protecția mediului. Se va urmări cu precădere asigurarea confortului personalului, vizitatorilor și utilizatorilor bibliotecii Societății de Medici și Naturaliști, dar și condiții optimă de păstrare a exponatelor. În acest sens vechile vitrine manufacturate vor fi înlocuite cu vitrine profesionale, care să creeze microclimatul propice conservării în condiții optime a exponatelor.

În urma proiectului de restaurare și modernizare se vor păstra suprafețele construită și desfășurată, iar suprafața utilă a clădirii va ajunge la valoarea de 1469,98 metri pătrați, astfel că indicatorii urbanistici – procentul de ocupare a terenului și coeficientul de utilizare a terenului – nu se vor modifica.  Clasa de importanță este „II” iar categoria de importanță este „B” .

Monument istoric vechi de peste două secole         

Corpul A al Muzeului de Istorie  Naturală  este o clădire de patrimoniu, înscrisă în  Lista Monumentelor Istorice la poziţia 1094 cod IS – II – m – 03915, conform Listei monumentelor istorice  2015 şi se află amplasat pe bulevardul Independenţei nr. 16, având faţada principală orientată spre o frumoasă grădină cu stejari seculari, castani şi alte specii de arbori, între care se evidenţiază un exemplar naturalizat de Gingko Biloba. Această curte plantată  a servit cândva drept Grădină Botanică pentru oraș.

Corpul A al Muzeului de Istorie Naturală din Iași – fosta casă Rosetti –  a fost edificat probabil la sfârșitul secolului al XVIII-lea pe un teren de formă aproximativ dreptunghiulară, având deschidere la două vechi artere de circulație aparținând tramei istorice a orașului.

Suprafaţa construită actuală este de 852 de metri pătrați, suprafaţa desfăşurată de 2.749 de metri pătrați, iar suprafața utilă actuală este de 1293,80 metri pătrați.

Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi a fost înfiinţat în 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Române. Instituţia muzeală deţine peste 300.000 de exemplare din colecţiile de insecte, moluşte, amfibieni, reptile, păsări, minerale şi plante. Interiorul clădirii care va fi reabilitată este compus din biblioteca Societăţii de Medici şi Naturalişti, sala de conferinţe a Societăţii de Medici şi Naturalişti, trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli adăpostind colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, o sală cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie – paleontologie şi sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”.

În ziua de 5 ianuarie 1859, într-una din sălile de la etajul imobilului a fost ales domn al Moldovei colonelul Alexandru Ioan Cuza, ceea ce a însemnat declanşarea procesului unirii Principatelor Române, preambulul creării Statului Unitar Naţional Român.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*