Un nou front de lucru pe şantierul din Centru

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/11/2014

Constructorul care se ocupă de operaţiunile de reabilitare şi modernizare a străzii Lăpuşneanu a deschis un nou front de lucru în zona corpului E al Universităţii Al.I. Cuza (fostul sediu Romtelecom).

lapusneanu (4)În capătul străzii
Muncitorii au început deja treaba pe porţiunea dintre capătul spre Piaţa Eminescu al străzii Lăpuşneanu şi Anticariatul Grumăzescu. Zona a fost împrejmuită cu garduri de protecţie, lăsându-se liberă o cale de acces pentru pietoni. Şantierul va continua spre Piaţa Unirii, prin decaparea asfaltului, încercându-se ca efectuarea lucrărilor să se realizeze cu un disconfort minim pentru trecători. Operaţiunile recente din zona Romtelecom vin după cele întreprinse deja în Boltă şi cele de reamenajare a Parcului Mitocul Maicilor, lucrări ale căror termene de execuţie se încadrează în graficul stabilit iniţial.

Pasajul Unirii, în reconstrucţie
Un alt punct important al proiectului de reabilitare şi modernizare a zonei Lăpuşneanu – Piaţa Unirii îl reprezintă renovarea pasajului pietonal subteran. Lucrătorii au deschis frontul de lucru încă de săptămâna trecută, procedând la închiderea căii de acces dinspre Piaţa Unirii şi lăsând funcţionale celelalte două intrări, dinspre Palatul Braunstein şi Librăria Junimea. Se lucrează intens la decaparea pereţilor şi consolidarea zidurilor, lucrările fiind şi aici în graficul propus de constructor. Practic, vor fi refăcute căile de acces şi pavajul, pasajul urmând să aibă un iluminat modern şi grupuri sanitare renovate. De remarcat este faptul că, în final, pasajul modernizat va oferi un acces facil pentru persoanele cu dizabilităţi, prin montarea de lifturi la intrările dinspre Piaţa Unirii şi Librăria Junimea şi a unei platforme elevatoare în zona căii de acces dinspre Palatul Braunstein.

Axă cultural – spirituală
Proiectul de modernizare a zonei Lăpuşneanu – Piaţa Unirii are o valoare de 13,6 milioane de lei, fiind o investiţie deosebit de importantă în contextul în care priveşte o zonă centrală şi istorică foarte circulată a Iaşului. Prezenţa în zonă a numeroase obiective istorice şi de arhitectură, dar şi a unor hoteluri, cafenele şi spaţii de promenadă cu un flux mare de turişti, a impus reabilitarea la standarde europene a acestor căi de acces. Practic, în urma finalizării lucrărilor din zonă, estimată a se petrece în vara anului viitor, Iaşul va avea un traseu central – istoric complet reabilitat, începând cu pietonalul Ştefan cel Mare şi încheindu-se în Piaţa Eminescu, via Piaţa Unirii – str. Lăpuşneanu, o adevărată axă culturală şi spirituală a oraşului.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*