Un model de bună practică din Iaşi va fi implementat în Polonia

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/09/2013

Municipalitatea ieşeană este partener în cadrul proiectului european ”E-COOP: Cooperare digitală”. Proiectul vizează identificarea de bune practici la nivel european în domeniul e-serviciilor oferite cetăţenilor şi implementarea acestora în alte oraşe partenere în proiect. Fiecare partener a propus între 5 şi 7 modele de bune practici din ţara sa, care au fost supuse evaluării pe grupuri de lucru.

Propunerile Iaşului

Între propunerile Primăriei Iaşi, alături de proiecte precum Egos sau Difain, s-a numărat şi proiectul MyStory implementat de Fundaţia Euroed în perioada 2010 – 2013, prin care se doreşte obţinerea competenţelor IT prin învăţare inter-generaţională. Cu alte cuvinte, tineri voluntari ieşeni au fost învăţaţi cum să transmită abilităţile lor IT persoanelor vârsnice, ale căror poveşti de viaţă au fost colectate şi digitalizate (baze de date electronice disponibile pe web, filmuleţe, bloguri), permiţând tinerilor să-şi diversifice la rândul lor cunoştinţele lingvistice şi de cultură generală.

Singurul selectat

Partenerii europeni în proiectul E-COOP au decis că această idee poate fi considerată o bună practică replicabilă şi în alte comunităţi.

ecoopÎn cadrul întâlnirii consorţiului E-COOP de la Patras (Grecia), în perioada 17 – 18 septembrie, reprezentanţii municipalităţii ieşene au susţinut prezentări ale proiectului şi au discutat cu partenerii modalităţile de implementare a modelului de bună practică în Polonia, MyStory fiind în prezent singurul selectat pentru multiplicare în cadrul E-COOP. Cu aceeaşi ocazie, Primăria Iaşi a prezentat şi detalii ale viitoarei platforme de e-servicii creată în cadrul proiectului şi a participat la dezbaterile legate de modalităţile şi instrumentele de comunicare pe proiect.

Cu finanţare UE

Proiectul „E-COOP: Cooperare digitala” este finanţat prin Programul Operaţional de Cooperare Interregională – INTERREG IVC. Obiectivul strategic general al programului este crearea de parteneriate transnaţionale în domenii de importanţă strategică în scopul îmbunătăţirii procesului de integrare teritorială, economică şi socială şi al sprijinirii coeziunii, stabilităţii şi competitivităţii. Finanţarea programului se face din fonduri F.E.D.R. (Fondul European de Dezvoltare Regională), în proporţie de 85%, cu o cofinanţare naţională de 15% asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (în proportie de 13%) şi de Beneficiar – Municipiul Iaşi (în proporţie de 2%) şi vizează realizarea de schimburi de bune practici în domeniile alese pe proiecte, dezvoltarea de instrumente pentru politicile regionale, diseminarea rezultatelor. Bugetul total al Municipiului Iaşi pentru 3 ani (2012-2014) este de 135.300 euro.

Comments

comments

Categoria: proiecte europene

Cuvinte cheie: , , ,



Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!




*