Un alt spectacol grandios: „Aida”, la opera ieşeană

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/04/2013

Un alt spectacol grandios: „Aida”, la opera ieşeană

Capedopora lui Verdi are parte la Iaşi de o dublă premieră, pe 25 şi 28 aprilie

Opera Naţională Română Iaşi aduce în faţa publicului un nou spectacol memorabil. Capedopora lui Giuseppe Verdi – „Aida” – revine pe scena operei ieşene, după 9 ani de absenţă. Reluarea acestui spectacol este prilejuită şi de celebrarea bicentenarului naşterii compozitorului italian.

În momentul scenei triumfale, pe scenă sunt nu mai puţin de 190 de artişti

Premieră absolută

Spectacolul pus în scenă la opera ieşeană este regizat de maestrul András Kürthy, din Ungaria, decorul fiind creat de scenograful Laszlo Szekely (Ungaria), costumele de Zsuzsanna Kiss (Ungaria), iar coregrafia de Adrian Mureşan, de la Opera Maghiară Cluj-Napoca. La pupitrul orchestrei a fost invitat dirijorul David Crescenzi.

Spectacolul marchează şi o premieră absolută în România. În cei 93 de ani de când „Aida” este prezentă pe scenele româneşti, la Iaşi este pentru prima dată când orchestra foloseşte 6 trompete egiptene, aşa cum a gândit spectacolul Verdi. „Am reuşit să procurăm, în ciuda dificultăţilor, aceste trompete egiptene şi, în foarte puţin timp, instrumentiştii au trebuit să se acomodeze cu ele”, a dezvăluit Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române Iaşi.

190 de artişti

Revenirea operei „Aida” beneficiată de o montare impresionantă, atât prin decorurile grandioase cât şi prin numărul artiştilor cooptaţi în spectacol.

„A fost un efort deosebit pentru artiştii operei. S-a lucrat în timp record, în numai trei săptămâni pentru pregătirea acestui spectacol şi cu un număr foarte mare de artişti. În momentul scenei triumfale, pe scenă sunt nu mai puţin de 190 de artişti – balerini, cor, interpreţi, corul de copii şi figuranţi”, a explicat Beatrice Rancea.

Dubla premieră a spectacolului este motivată de distribuţiile diferite ale celor două reprezentaţii. Pentru reprezentaţia de joi, 25 aprilie, echipa de producţie a mizat pe solişti invitaţi – Carmen Gurban (Opera Naţională Română Cluj Napoca) în rolul Aidei şi Daniel Magdal (Germania) în rolul lui Radames, urmând ca pe 28 aprilie să debuteze artiştii ieşeni Simona Titieanu (Aida) şi Cosmin Marcovici (Radames).

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*