Tronsonul Cub – Casa Modei, închis pentru lucrări de pavare

Publicat de Curierul de Iasi la data de 04/04/2013

Maşinile nu mai pot circula pe această rută. Traficul auto a fost deviat pe Cuza Vodă

Lucrările de reabilitare şi transformare a bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt au fost extinse din această săptămână pe tronsonul I.C. Brătianu – Casa Modei.

Refacerea trotuarelor şi a carosabilului de pe Ştefan cel Mare până în Piaţa Unirii ar urma să fie finalizată în această vară

Constructorii lucrează la decaparea trotuarelor, turnarea betonului şi pavarea cu piatră cubică. Aceste lucrări impun închiderea circulaţiei auto pe bulevard, dar şi pe strada I.C. Brătianu, de la intersecţia cu Ştefan cel Mare până în dreptul Teatrului Naţional (strada Agatha Bârsescu). „Acum lucrăm cu utilaje pe ambele părţi ale bulevardului la desfacerea completă a trotuarelor. Suntem astfel nevoiţi să scoatem maşinile din circulaţie pe acest tronson de stradă, până vom finaliza lucrarea. Vom asigura un culoar de acces pentru intervenţiile de urgenţă şi pentru maşinile locatarilor sau pentru aprovizionarea magazinelor”, a precizat viceprimarul Mihai Chirica.

Circulaţia auto va fi deviată în această perioadă pe strada Cuza Vodă. Rămâne deschisă circulaţiei intersecţia bulevardului cu străzile14 decembrie şi Horia. Pentru a permite un flux mai mare de autovehicule va fi eliberată parcarea de pe strada 14 decembrie, această arteră având astfel două benzi de circulaţie.

Amenajarea catacombelor

Tot pentru reamenajarea zonei centrale, municipalitatea va colabora cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru introducerea în circuitul turistic a vestigiilor arheologice din subsolurile Catedralei şi Palatului Mitropolitan. În cadrul lucrărilor de restaurare a complexului bisericesc se doreşte amenajarea unui muzeu care să pună în valoare descoperirile din subsolul catedralei. În acest an se vor desfăşura şi lucrări de reamenajare a spaţiului verde din curtea Mitropoliei spre bulevard.

De asemenea, Primăria pregăteşte documentaţia pentru un nou proiect european ce va viza punerea în valoare a ruinelor şi a zonei Cub de pe bulevardul Ştefan cel Mare. „Pentru programul de finanţare 2014 – 2020 vom pregăti un proiect pentru reabilitarea şi valorificarea din punct de vedere turistic a ruinelor de sub esplanada Cub. Aceste lucrări vor fi în extensia proiectelor europene aflate acum în implementare şi va completa proiectul de la Mitropolie. Întreaga zonă va capăta un caracter turistic”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Comments

comments4 Comentarii

 1. alex

  In privinta unei singure probleme sunt nelamurit. Dupa finalizarea pavarii bulevardului Stefan cel Mare, pana la Piata Unirii, traficul auto va fi permis? sau intregul bulevard va deveni pietonal?

 2. george

  O porcarie! Sa deviezi fluxul auto de pe stefan cel mare pe linia de tramvai este sinucidere curata. Colac peste pupaza, anulam si locurile de parcare de pe 14 decembrie, ca sa parcam…unde?

 3. Cosmin S,

  E interesant de stiut daca in final, dupa terminarea lucrarilor la pasajul subteran Mihai Eminescu, intregul bulevard Stefan cel Mare va deveni pietonal pana in Piata Unirii, asa cum era planificat initial!!

  Ar fi pacat ca piatra cubica sa fie deteriorata de masini pe portiunea spre Piata Unirii!

 4. Negru

  Domnilor voi mereu aveti ceva in plan … pe viitor vrem sa dam valoare ruinelor de la cub bla bla bla … asa ne spuneati si de ruinele de la pasajul hala centrala si ? ce valoare le-ati dat ? nici macar spatiile alea comerciale nu ati fost in stare sa le inchiriati … vai de voi … si speram ca piatra cubica pusa pe bulevard sa fie pusa cum trebuie, nu cum sunt puse pavelele pe copou …
*