Tripleta Agafiţei, la Galeria de Artă a Municipiului Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 29/03/2013

Deschisă de pe 2 aprilie la Galeria de Artă a Municipiului Iaşi din Pasajul Hala Centrală, “Expoziţia 3” prezintă lucrările a trei artişti contemporani: Gabriela Agafiţei, Costache Agafiţei şi Miron Agafiţei. Amfitrionul manifestării va fi criticul de artă Valentin Ciucă.

Costache Agafiţei, prezent în expoziţie cu naturi statice, flori, portrete şi peisaje, este artistul care, de la debutul din 1930 până la ultimele lucrări, şi-a adus contribuţia la îmbogăţirea patrimoniului artei ieşene şi naţionale. Cetăţean de onoare al Municipiului Iaşi, Costache Agafiţei a fost elevul lui Ştefan Dimitrescu şi Octav Băncilă, disponibilitatile tânărului artist orientându-se în direcţia unui contact de substanţă cu realitatea văzută însă prin sensibilitatea unui liric. Mobilitatea şi agerimea sunt atributele de fond ale acestui artist atât de legat de istoria şi geografia Moldovei, încât poate fi socotit un veritabil monograf sentimental al ei.

Gabriela Agafiţei este prezentă în expoziţie alături de tatăl şi fratele ei cu lucrări de grafică şi tehnică mixtă. “Profesionist al alb-negrului şi a unei cromatici variate, Gabriela Agafiţei a generat în spaţiul de expunere un veritabil spectacol al liniei suple, dar ferme, prin care a configurat un univers proprietate personală, unde desenul este eşafodul necesar al oricăror fantezii grafice, fie ele sugerând epura ideală a unei forme gracile, fie construcţia compoziţională încărcată de sensuri ce se pot devoala ochiului sensibil la ansamblu, dar şi la detalii.” – Dicţionarul ilustrat al artelor frumoase din Moldova 1800-2010, criticul de artă Valentin Ciucă.

Miron Agafiţei este pictor român, stabilit în Franţa, la Paris, fiind prezent în expoziţie cu lucrări de pictură şi grafică .“El vorbeşte în numele unei generaţii care se simte trădată şi care este dispusă la revolte de stradă, dar şi la insurgente expresii artistice. Omul pare, în viziunea sa, mai degrabă captiv, decât liber. O ţintuire prometeică, un magician, incapabil să accepte tentaţiile iluzoriului.” – Dictionarul ilustrat al artelor frumoase din moldova 1800-2010, criticul de artă Valentin Ciucă.

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*