Traseul Memoriei, o nouă etapă încheiată în cadrul Programului Centenar al Primăriei

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/12/2018

Vineri, 14 decembrie, reprezentanții Primăriei Municipiului Iași au dezvelit la Școala Normală „Vasile Lupu” ultima din cele opt plăci comemorative din cadrul proiectului „Traseul Memoriei”. Proiectul face parte din Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași 2017-2020 și a fost finanțat cu 436 000 de lei de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Proiectul „Traseul Memoriei” constă în realizarea unui traseu turistico-istoric de punere în valoare al clădirilor monument istoric din Iași în care au funcționat instituțiile Statului Român și principalele misiuni diplomatice internaționale în perioada 1916 – 1918.

La ceremonia pentru dezvelirea plăcii comemorative de la Școala Normală „Vasile Lupu”, coordonatul Compartimentul Centenar al Primăriei Municipiului, prof.univ.dr. Daniel Șandru a amintit că proiectul „Traseul Memoriei” a mai avut drept scop și promovarea în rândul tinerei generații a monumentelor închinate eroilor români și străini din perioada Primului Război Mondial.

„Municipalitatea este extrem de onorată să încheie o nouă etapă din Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași 2017-2020, proiectul «Traseul Memoriei» fiind  inițiat de municipalitatea ieșeană, în parteneriat cu Guvernul României. Evenimentul are o dublă însemnătate pentru că se marchează și împlinirea a 163 de ani de la înființarea Școlii Normale «Vasile Lupu». Tot aici a funcționat Spitalul Militar, locul unde s-au oblojit rănile celor suferinzi, ale celor care au luptat pentru patrie și pentru înfăptuirea Marii Uniri. Este important să aducem aminte publicului larg, elevilor, faptul că în perioada 1916-1918 Iașul nu a fost doar un banal refugiu, ci o capitală a rezistenței, a renașterii naționale. Prin proiectul «Traseul Memoriei» am vrut  să readuceam în atenția cetățenilor acele imobile / clădiri în care au funcționat instituții fundamentale ale statului român și în care au locuit personalități din elita vremii, făuritorii Marii Marii”, a explicat prof.univ.dr. Daniel Șandru, coordonatorul Compartimentului Centenar.

Pe de altă parte, directorul Liceului Pedagogic Iași, prof.dr. Mihaela Ungureanu, a expus istoria unității de învățământ, dar și elitele academice care au contribuit la dezvoltarea acesteia.

„Această școală se numără printre primele școli primare publice din România, cu primii învățători răspândiți pe întreg teritoriul românesc, cu un efort neobosit a cadrelor didactice de a promova unitatea culturii românești: unitatea de limbă vorbită, unitatea de cântece și jocuri populare, unitatea de poveste și poezie, fără de care unitatea politică și administrativă ar fi fost mult mai greu de înfăptuit. În urmă cu 150 de ani, Titu Maiorescu, cel de-al doilea director al Școlii Normale de la Iași, referindu-se la rolul învățățorilor în a așeza temelia culturală a statului național, spunea: «Treapta dintâi pe care ne înălțăm este întotdeauna un altar de jertfă». Probabil nu vom ști niciodată cât de mare a fost jertfa de minte sau de viață a celor peste 20 000 de învățători pe care Liceul Pedagogic de la Iași pe care i-a dat societății românești în toată istoria sa. A ne permite răgazul de a ne opri în istoria aceasta zbuciumată, de a restitui o mică parte din recunoștința noastră acelor oameni, cred că este pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare generație, pentru fiecare autoritate din această țară, nu doar o obligație, ci un semn de mare respect”, a declarat prof.dr. Mihaela Ungureanu.

Placa comemorativă amintește faptul că, în timpul Primului Război Mondial, la Școala Normală „Vasile Lupu” Iași a funcționat Spitalul Militar nr.427: „ În anul 1921, școala a fost vizitată de mareșalul Pietro Badoglio, șeful Guvernului Italian, care a decorat orașul Iași cu ordinul «Merito di guerra». Această placă este dedicată memoriei învățătorilor eroi, absolvenți ai Școlii Normale «Vasile Lupu» Iași”.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*