Tineri tenismeni prezenţi la „Trofeul Municipiului Iaşi”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/07/2012

Iaşi – oraş european al sportului – 2012

Primăria Municipiului Iaşi, Clubul Sportiv CFR şi Federaţia Română de Tenis organizează şi în acest an Turneele de tenis „Circuitul FRT PRO Trofeul Municipiului Iaşi”. Turneul feminin se va desfăşura între 7 şi 15 iulie, iar cel masculin între 11 şi 19 august. La Arenele CFR se vor întrece tineri sportivi ce au şansa să puncteze în clasamentele ATP şi WTA

Turneele de tenis de tip FUTURES se organizează în toată lumea şi reprezintă pistele de lansare în circuitele de seniori şi senioare pentru tenismenii ce se apropie de finalul junioratului sau au trecut de puțin timp la „grupa mare”. În aceste turnee s‐au lansat elvețianul Roger Federer, spaniolul Rafael Nadal, sârbul Novak Djokovic sau românii Andrei Pavel, Victor Hănescu şi Horia Tecău. Dar şi Sorana Cârstea, Alexandra Dulgheru, Raluca Olaru, Edina Gallovits, Mădălina Gojnea, Monica Niculescu, Irina‐Camelia Begu sau Simona Halep. Ele nu ar putea fi însă organizate fără sprijinul autorităților guvernamentale şi locale, fără sprijinul mass-mediei.

În acest context, Federația Română de Tenis organizează o serie de turnee futures destinate tinerilor tenismeni din țară şi din străinătate şi în 2012, la feminin şi masculin, reunite în Circuitul „FRT PRO” şi care fac parte din Circuitul internațional ITF “ProCircuit”. Principiul acestui circuit de turnee, care face parte din calendarul internațional ITF, este că sportivii punctează în clasamentele ATP şi WTA, iar premiile sunt motivante la vârsta participanților.

De asemenea, se asigură competiții puternice şi adversari pemăsură tinerilor tenismeni din România, care altfel nu şi-ar fi permis să participe la turneele din străinătate din cauza costurilor ridicate. Astfel, sportivi ca Victor Ioniță, Gabriel Moraru, Andrei Mlendea, Adrian Cruciat, Dacian Crăciun, Marius Copil, Petru Luncanu, Cătălin Gârd, Răzvan Sabău, Florin Mergea, Robert Coman, Robert Coman, Adrian Dăncescu, Victor Anagnastopol sau ieşenii Bogdan Leonte, Bogdan Apostol, Teodor Leahu sau Alexandru Tudurache, cu mai multe apariții în turneele futures din România, bat la porțile afirmării iar unii deja au confirmat pe arenele de tenis ale lumii.

În turneele feminine se remarcă prezența sportivelor Elora Dabija, Mihaela Buzărnescu, Simona-Iulia Matei, Cristina-Mădălina Stancu, Ilinca Stoica, Alexandra Cadanțu, Diana Enache, Ionela‐Andreea Iova, Cristina‐Andreea Mitu, Laura‐Ioana Andrei, care au şanse pe viitor să urce în

clasamentele WTA. Plus că tinerele ieşence Laura Enea, Ştefania Hristov, Michele‐Alexandra Zmău şi Delia Ciobanu au şanse mari să promoveze în clasamentele mondiale pe diferite categorii de vârstă.

În acest an 2012, când Iaşul a devenit oraş european al sportului, Clubul Sportiv CFR Iaşi organizează şi găzduieşte în propria arenă, cu sprijinul Federației Române de Tenis şi Primăriei Municipiului Iaşi, două turnee denumite „Circuitul FRT PRO ‐ Trofeul Muncipiului Iaşi” ‐ la feminin (7‐15 iulie) şi la masculin (11‐19 august).

Dacă turneul feminin va avea premii de 10.000 dolari, turneul masculin va avea premii de 15.000 dolari, fiind şi cel mai important turneu de tenis organizat vreodată la Iaşi. Premiile vor fi oferite de Primăria Municipiului Iaşi, prin Fundația Sportului Ieşean.

Directorul celor două turnee ieşene va fi antrenorul de tenis Vergil Aghion, de la clubul sportiv CFR Iaşi, acolo unde preşedintele clubului este ing. George‐Radu Pipa.

Opt românce au promovat direct pe tabloul principal

Până în prezent, fără retragerile de ultimă oră, pe tabloul principal al turneului ITF feminin de la arena de tenis CFR Iaşi sunt calificate direct 18 sportive, opt dintre ele fiind din România.

Clubul Sportiv CFR Iaşi oferă două wild-carduri pe tabloul principal ieşencelor Laura Enea şi Ştefania Hristov, prima menţionată având un wild-card şi pentru proba de dublu feminin. Arbitrul principal al turneului de la Iaşi (supervisor ITF) este Mihai Dumitrescu, din Bucureşti. Câştigătoarele ediţiilor anterioare de la turneele feminine organizate de CS CFR Iaşi au fost Mădălina Gojnea (în 2010) şi Diana Enache-Buzean (în 2011, măritată recent cu fotbalistul de la Gaz Metan Mediaş, Ionuţ Arghir Buzean).

Iaşul a fost desemnat în 2012 Oraş European al Sportului pentru a confirma că şi în acest domeniu avem valori, că una din şansele de dezvoltare este încurajarea mişcării sportive.

Trofeul Municipiului Iasi este o şansă remarcabilă pentru tinerii sportivi de a face primul pas spre vârfurile „sportului alb”. Îmi exprim încrederea ca de pe Arenele CFR de la Iaşi se vor contura viitori sportivi de performanţă ai ţării.

Mult succes tuturor participanţilor la acest turneu de tenis şi sper să fie cât mai mulţi tineri care să pornească de la victoria de la Iaşi pentru a cuceri marile arene internaţionale.

Gheorghe Nichita

Primarul Municipiului Iaşi

Invit pe toți iubitorii „sportului alb” la Arena de Tenis CFR Iaşi, unde vor găsi 4 terenuri pe zgură de cea mai bună calitate, similare celor de la Roland Garros, dar şi toate condițiile impuse de către o competiție profesionistă. Aceste terenuri de tenis sunt destinate în primul rând tinerilor, pentru că avem cu toții datoria de a oferi o alternativă televizorului şi computerului. Sper ca toți invitații noştri să se simtă cât mai bine la Iaşi, un oraş european al sportului şi să revină cu plăcere în capitala culturală şi spirituală a României. Succes tuturor sportivilor şi fie ca cei mai buni să învingă !

Ing. GeorgeRadu Pipa

Preşedintele Clubului Sportiv CFR Iaşi

Programul turneului feminin

– 7 iulie (sâmbătă):

– Confirmarea participării jucătoarelor pe tabloul de calificări în

proba de simplu;

– Şedinţă tehnică pentru tragerea la sorţi a tabloului de calificări în proba de simplu feminin;

– 8 iulie (duminică):

– Meciurile de pe tabloul de calificări de “64” – turul I;

– 9 iulie (luni):

– Meciurile de pe tabloul de calificări – turul al II-lea şi turul al III-lea, cu menţiunea că cele 8 jucătoare învingătoare în optimile de finală vor promova pe tabloul principal al probei de simplu;

– Şedinţă tehnică pentru tragerea la sorţi a tabloului principal în probele de simplu şi dublu feminin;

– Conferinţă de presă în deschiderea turneului feminin de tenis de la Arena CFR Iaşi (ora 18.00);

– 10-13 iulie (marţi, miercuri, joi, vineri):

– Desfăşurarea meciurilor de simplu şi dublu feminin de pe cele

două tablouri principale, cu menţiunea că vineri, pe 13 iulie, va avea loc finala probei de dublu feminin pe terenul central “Ilie Năstase”, urmată de decernarea premiilor la dublu;

– 14 iulie (sâmbătă):

– Semifinalele probei de simplu feminin, ambele meciuri urmând a se disputa pe terenul central „Ilie Năstase”;

– 15 iulie (duminică):

– Finala probei de simplu feminin şi decernarea premiilor la simplu

feminin, pe terenul principal „Ilie Năstase”.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*