Tiberiu Dolniceanu: “Sportul nu e pentru cei slabi”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/04/2016

De douăzeci de ani, Tiberiu Dolniceanu mânuieşte impecabil sabia pe planşele marilor competiţii internaţionale, aducând României cele mai strălucitoare medalii. Într-un sport deosebit de complex, care presupune îndemânare, viteză, calm şi rezistenţă, Tiberiu a reuşit să-şi impună calităţile native, dar şi abilităţile dobândite în antrenamente prelungite. Deşi acum activează în Bucureşti, nu a uitat niciodată primii paşi făcuţi la Iaşi.

 

Curierul de Iaşi: – Ai început scrima sub îndrumarea unuia dintre cei mai buni tehnicieni ieşeni, antrenorul Iulian Biţucă. Ce anume te-a determinat să te îndrepţi spre acest sport, nu foarte vizibil în comparaţie cu alte discipline?

Tiberiu Dolniceanu: – Am început să fac scrimă cam pe la 8 ani. O cunoştinţă apropiată era antrenor în acea vreme şi mi-am zis că de ce să nu încerc şi eu acest sport. În încercam doar pentru că ştiam că e cu sabii. M-a atras pentru că astfel cunoşteam mulţi copii, se organizau concursuri şi îmi plăcea să mă lupt.

C.I.: – Se împlinesc 10 ani de la prima ta perfomanţă notabilă, cucerirea medaliei de argint la Campionatul Mondial de Juniori de la Poznan. Cum ai trăit acele momente, atât pe planşă, cât şi în afara ei? Ai simţit că acesta va fi momentul propice afirmării tale internaţionale?

T.D.: – Prima mea medalie importantă a fost argintul de la campionatul european de juniori. Pentru mine era doar altă medalie internaţională, nu a fost un moment care să mă facă să zic: „Gata, de acum încep să fiu bun”. Probabil că asta au vazut antrenorii: că pot. Nu realizam pe atunci ce făcusem, emoţiile erau ca la fiecare concurs (seara, dimineaţa). Această medalie poate că m-a făcut să-mi doresc a fi pe podium tot timpul.

Dolniceanu 2

C.I.: – Şcoala ieşeană de scrimă este pe deplin recunoscută pentru valoarea sa, tu fiind cel mai titrat exponent al acesteia. Care crezi că sunt secretele performanţei tinerilor scrimeri ieşeni?

T.D.: – Şcoala de la Iaşi a fost şi va rămâne o şcoală de scrimă de unde vor ieşi campioni pentru că acolo asta se vrea. Toată lumea se zbate pentru asta şi asta e de apreciat. De menţionat că, pe partea de seniorat, e cam greu acolo şi de asta probabil că toată lumea a plecat spre capitala, acolo unde poţi ajunge cel mai bun ca senior.

C.I.: – Palmaresul tău este absolut impresionant, medalie de argint la Jocurile Olimpice (2012), cu echipa României, o medalie de aur (2009), una de argint (2013) şi una de bronz (2010) la Campionatul Mondial, trei medalii de bronz consecutive la Campionatul Mondial, în proba individuală, în 2013, 2014 şi 2015, şi o medalie de aur la Campionatul European, în 2013. În afara medaliilor care ţi-au creat un binemeritat prestigiu, ce anume îl mai împlineşte pe sportivul Tiberiu Dolniceanu?

T.D.: – Fiecare medalie importantă obţinută de mine are o singură poveste: muncă şi sacrificiu. Este mult de muncă, iar satisfacţia ţine o săptămână, după care te apuci iar de antrenamente.

C.I.: – Dacă ar trebui să convingi un puşti de 13 ani să aleagă scrima, ce argumente ai avea la îndemână?

T.D.: – După părerea mea, sportul nu e făcut pentru cei slabi psihic care renunţă uşor. Sportivul e cel pentru care un eşec sau o victorie îl duce tot în sală şi în cantonamente pentru a pregăti urmatorul concurs.

C.I.: – Eşti singurul sabrer român calificat la Olimpiada de la Rio. La Londra ai reuşit un spectaculos argint pe echipe. Ce aşteptări şi planuri ai de data aceasta?

T.D.: – Pot spune că sunt mulţumit că m-am calificat la Olimpiada de la Rio, dar pentru mine mulţumirea cea mare va fi o medalie acolo!

 

Panoplia de trofee

Descoperit şi lansat în sportul de performanţă de către antrenorul emerit Iulian Biţucă la Clubul Sportiv Municipal, Tiberiu Dolniceanu este cel mai titrat sportiv ieşean al momentului. Din 2011 se află sub culorile clubului Dinamo, fiind antrenat de către Mihai Covaliu. Palmaresul său este impresionant: medalie de aur în 2009, bronz în 2010, argint în 2013, cu echipa României la Campionatul Mondial, apoi bronz timp de trei ani consecutiv (2013, 2014, 2015) la Campionatul Mondial, în proba individuală. De asemenea, a obţinut medalia de aur la europenele din 2013 (individual) şi argint pe echipe la europenele din 2012. Tot în 2012 a cucerit medalia de argint cu echipa României la Olimpiada de la Londra. Tiberiu Dolniceanu este singurul sabrer român calificat la Olimpiada din acest an de la Rio.

Comments

comments

Categoria: interviu

Cuvinte cheie: , ,Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*