Teatrul Naţional, bijuteria Iaşului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/06/2012

Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” a fost inaugurat marţi, pentru a marca finalizarea unora dintre lucrările de restaurare a clădirii.

Inaugurarea oficială, în octombrie

La eveniment au participat ministrul Culturii, Mircea Diaconu, însoţit de primarul Gheorghe Nichita şi alte oficialităţi locale. Publicul iesean va putea merge la spectacole din nou la Teatrul National abia din luna octombrie, când va avea loc inaugurarea oficială, cu prilejul noii stagiuni.. Lucrările de restaurare a Teatrului Naţional au costat peste 9 milioane de euro, la care se adaugă alte 10 milioane de lei pentru scenă şi acustică. Primul spectacol de teatru în noua sală de la Naţionalul ieşean, “Iaşii în carnaval”, în regia lui Alexandru Dabija, va avea loc în toamnă. De asemenea, sala va găzdui de atunci şi spectacolele Operei Române din Iaşi.

Unic în România

“Trăiesc o invidie pozitivă, ca profesionist, când văd sala de spectacole de la Iaşi. În Bucureşti nu există aşa ceva sau nu atât de frumos. Nu avem un teatru naţional adevărat în Bucureşti. A existat unul, dar a fost distrus aproape în totalitate în timpul celui de-al doilea război mondial. Suntem datori cu un teatru naţional de acest gen şi la Bucureşti”, a afirmat ministrul Culturii, Mircea Diaconu. Primarul Gheorghe Nichita, prezent la ceremonie, a subliniat efortul constructorilor depus la renovarea teatrului. „Lucrările la Teatrul Naţional au început cu multă trudă. Sunt lucrări care nu se văd la partea de consolidare. Sunt ani de muncă”, a declarat Gheorghe Nichita.

Teatru de basm

Prin anii 1890, construirea unui teatru la Iaşi era la ordinea zilei. Astfel, în mijlocul târgului, pe terenul aflat cam în faţa Filarmonicii azi şi dărâmat în 1869, pentru a-l mări, Primăria a propus demolarea propriului sediu, de alături şi dăruirea locului mult aşteptatei instituţii, după care tânjeau ieşenii încă din februarie 1888, când a ars Teatrul Naţional din Copou. Astfel, pe locul fostei primării avea să ia fiinţă Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” sub conducerea tehnică a renumiţilor arhitecţi vienezi Fellner şi Helmer.
Construcţia începe în 1894 şi se sfârşeşte abia după 2 ani, în 2 decembrie 1896 la inaugurare prezentându-se spectacole cu piese de Alecsandri, Negruzzi şi Millo. Monumentul arhitectural adăposteşte adevărate comori: Cortina pictată în 1896, de vienezul Lenz, ce prezintă o alegorie a vieţii cu cele trei vârste şi alegoria Unirii Principatelor Române, Cortina de fier, pictată de Al. Goltz cu motive ornamentale dispuse simetric. Plafonul e pictat de Al. Goltz în culori pastelate ce reprezintă alegorii paradisiatice fiind ilustrat cu nimfe şi îngeri şi încadrat în structură rococo. De asemenea un candelabru impresionant cu 109 becuri, din cristal, adus din Veneţia, luminează salonul principal.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*