Tarife majorate pentru salubritate din cauza obligatiilor de mediu

Publicat de Curierul de Iasi la data de 29/07/2010

Locatarii din blocuri vor plăti pentru serviciile de salubritate 5,3 lei pe lună de fiecare persoană, în timp ce ieşenii care locuiesc la casă vor plăti 6,1 lei pe lună. Deşi s-a apelat la o majorare de aproximativ 20%, Salubris SA rămâne cu unul din cele mai mici tarife din ţară.

Consiliul Local Municipal a aprobat majorarea tarifelor pentru activitatea de salubritate. Practic, din luna august persoanele fizice şi juridice vor plăti mai mult pentru colectarea deşeurilor pe care le produc. Salubris SA a obţinut creşterea preţurilor cu aproximativ 20 % faţă de cele de până acum. Persoanele care locuiesc la bloc vor achita astfel 5,3 lei pe lună faţă de 4,38 lei în prezent.  În acelaşi timp, ieşenii care locuiesc la casă vor achita 6,1 lei pe lună faţă de 5 lei în prezent. De asemenea din luna august vor fi majorate tarifele pentru serviciile de salubritate prestate de Salubris SA. Firmele din municipiu vor plăti 58,7 lei pentru metru cub de deşeuri faţă de 51,58 lei. Pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor provenite din activitatea de construcţii, Salubris va percepe un tarif de 47,7 lei pe metru cub.

Actuala majorare survine la aproximativ o lună de la o altă majorare a tarifelor, atunci când societatea Salubris SA a fost nevoită să îşi actualizeze preţurile după creşterea TVA de la 19 la 24 la sută. Membrii Consiliului Local au cerut în luna iunie o fundamentare mai elaborată a creşterii preţurilor, această documentaţie fiind prezentată de societate în şedinţa din 28 iulie.

Motivele majorării

Creşterea tarifelor Salubris este necesară în principal pentru îndeplinirea obligaţiilor legale ale societăţii de mediu cum este cel al constituirii unui fond special pentru închiderea depozitului ecologic de deşeuri prevăzut de HG 349/2005 ( 65% din creşterea de preţ ), precum şi pentru acoperirea costurilor activităţii de colectare şi depozitare a deşeurilor. Practic, din 2008 de când Salubris nu a mărit tarifele, preţurile la utilităţi au crescut  între 11 % la energie electrică şi 33% la apă şi chiar 66% pentru canalizare. De asemenea au crescut costurile materialelor şi combustibilul necesar utilajelor care transportă şi compactează deşeurile precum şi cele care salubrizează căile publice din municipiu.

Cel mai mic tarif din ţară

Creşterea preţului la care a recurs Salubris SA păstrează însă tarifele din Iaşi printre cele mai mici din ţară. Practic, societatea Consiliului Local lucrează cu tarife mult mai mici decât societăţi private din oraşele mari din ţară. Cel mai mare tarif este la Satu Mare, unde locuitorii plătesc 9,8 lei pe lună. Bucureştenii plătesc lunar pentru salubritate între 9,3 lei şi 8,8 lei, în timp ce la Timişoara este practicat un tarif de 8,37 lei. Preţuri mai mari decât la Iaşi plătesc şi locuitorii din Focşani (8 lei), Giurgiu (7,1 lei), Braşov (6,85 lei), Oradea (6,8 lei), sau Baia Mare (5,52 lei).

Comments

comments2 Comentarii

  1. gio franco

    Multumim pentru serviciile ireprosabile si tarife accesibile oricui

  2. Curierul de Iasi

    Vom transmite mesajul dvs colegilor de la Salubris. Este o forma de recunoastere a muncii lor.
*