Strategia culturală, aprobată de Consiliul Local

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/06/2015

În şedinţa din 30 iunie, legislativul local a avizat prin vot Strategia Culturală Cadru a Municipiului Iaşi până în 2025. După vii discuţii şi unele completări, documentul a întrunit votul favorabil a majorităţii consilierilor fiind înregistrată o singură abţinere. Strategia se bazează pe analiza potenţialului cultural şi creativ al municipiului, realizată de firma KEA din Bruxelles, precum şi pe datele din Barometrul Cultural realizat de Centrul de Cercetări Culturale al Ministerului Culturii. De asemenea, documentul integrează rezultatele sondajului privind consumul cultural, realizat de Fundaţia Axis a facultăţii de Sociologie a Universităţii Al. I.Cuza Iaşi.

CL 30 iunie plan generalEste o strategie sectorială ce urmează să fie integrată în planul general de dezvoltare a municipiului. Constituie cadrul de referinţă în interiorul căruia se poate adăuga, pe baza căreia se poate construi şi articula politici publice în domeniul culturii. Strategia cuprinde abordări diverse ale culturii, atât perspectivele liberale ale antreprenoriatului cultural şi sprijinirea creativităţii, cât şi cele social-democrate privind asigurarea accesului la cultură şi educaţie”, a prezentat prof.univ. dr. Florin Cîntic, cel care a elaborat propunerea de strategie culturală.

 

Documentul prevede numeroase domenii de acţiuni şi măsuri generale care să le susţină. În acest cadru este menţionată nevoia de punere în valoare a patrimoniului şi a memoriei culturale, sprijinirea excelenţei culturale, a educaţiei şi accesului la cultură, dezvoltarea unui cadru favorabil dezvoltării activităţilor creative şi inovative. Pe de altă parte, strategia pune accentul pe intensificarea legăturilor culturale ale Iaşului cu Chişinăul (Republica Moldova) şi Cernăuţi (Ucraina) şi creionează viziunea culturii ca un mijloc important pentru dezvoltare economică regională.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*