Soluții privind un oraș accesibil pentru persoanele cu dizabilități

Publicat de Curierul de Iasi la data de 05/02/2019

Marți, 5 februarie, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași a avut loc  dezbaterea publică „Iași, un oraș accesibil tuturor” privind accesibilizarea orașului pentru persoanele cu diferite dizabilități. La eveniment au participat reprezentanți ai Delegației de Tineret ONU din România, ai Direcției de Asistență Socială (DAS) Iași, ai Instituției Prefectului – Județul Iași, ai Poliției Locale Iași, ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Iași, ai Direcției Județene pentru Asistență și Protecția Copilului (DGASPC) Iași, ai mediului universitar, persoane cu dizabilități locomotorii, persoane cu deficiențe de auz, văz sau de vorbire, precum și însoțitori ai acestora.

La dezbatere a fost prezent și primarul Mihai Chirica, care a ascultat propunerile venite din partea organizatorilor și participanților.

„La fel ca oricare localitate din România, Iașul trebuie să fie o comunitate prietenoasă pentru toți cetățenii pe care îi are, indiferent de nivelul de pregătire profesională, intelectuală sau de starea de sănătate. Comparativ cu ceea ce se întâmplă în restul Europei, studiam cât avem de recuperat în ceea ce privește accesibilizarea orașului pentru persoanele cu dizabilități. Țări precum Norvegia sau Elveția au o politică de stat orientată spre integrarea naturală a acestor persoane. Mai sunt multe lucruri de făcut, totul plecând de la schimbarea mentalității a noastră, a tuturor. Câțiva pași s-au făcut: avem 100 de autobuze noi care dispun de rampe pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, dar și de spațiu special rezervat acestora. Pentru persoanele cu deficiențe de auz și de vedere lucrăm la extinderea semaforizării acustice în intersecții. Acest tip de semaforizare este prezent deocamdată în 32 din cele 91 de intersecții din Municipiul Iași. Vrem să asigurăm persoanele cu dizabilități de deschiderea noastră în ceea ce privește îmbunătățirea accesibilizării orașului. Pe proiectele finanțațe din fonduri europene în vederea achiziției de autobuze electrice și de tramvaie noi avem acoperit inclusiv capitolul de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. De asemenea, pentru aceeași categorie de persoane am prevăzut achiziția de biciclete speciale în cadrul proiectului de Bike sharing”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Printre propunerile înaintate în vederea îmbunătățirii accesiblizării orașului pentru persoanele cu diferite dizabilități s-au numărat: dotarea tuturor instituțiilor publice cu rampă pentru accesul deplasării persoanelor în scaun rulant, folosirea unui font accesibil pe panourile care indică numărul traseelor de transport public în comun, ridicarea volumului difuzoarelor din mijloacele de transport care anunță stațiile și prezența unui interpret mimico-gestual în instituțiile publice pentru facilitarea dialogului cu funcționarii publici.

Directorul Poliției Locale Iași, Liviu Zanfirescu, a precizat că se constată periodic ocuparea locurilor de parcare rezervate persoanelor cu dizabilități de către conducători auto care nu au acest drept. În acest sens, în anul 2018 polițiștii locali au aplicat 590 de contravenții pe Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Dezbaterea a fost susținută de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale și a fost realizată în cadrul proiectului „Dizab-Tin-Act – Tineri activiști pentru apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități”.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*