Sistem modern de coordonare a traficului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 23/05/2013

Primăria se pregăteşte pentru implementarea sistemului de management al traficului, proiect ce beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă.

Trei competitori

managementul traficului

Toate echipamentele sistemului vor fi conectate la un centru de comandă

Procedura de licitaţie pentru instalarea sistemelor moderne de gestiune a traficului se apropie de final. Ofertele firmelor care s-au înscris pentru a implementa sistemul sunt în acest moment în evaluare. În licitaţie sunt prezente trei asocieri de firme, două dintre acestea având parteneri străini, din Spania şi Israel. Firmele bucureştene UTI Grup şi Information Business Consulting concurează cu asocierea dintre Imsat SA Bucureşti şi firma Menorah, din Israel şi cu parteneriatul spaniol format din Etrabonal SA şi Sisenar Ingenieros SL Zaragoza. Valoarea estimată a contractului este de aproximativ 70 de milioane lei fără TVA. După analiza ofertelor, firmele câştigătoare vor avea la dispoziţie doi ani pentru a definitiva montarea echipamentelor pentru managementul traficului.

90 de intersecţii

Traficul rutier din municipiu va fi optimizat cu ajutorul unui sistem modern de gestiune a circulaţiei. Implementarea acestui sistem de management al traficului va fluidiza circulaţia în municipiul Iaşi prin reducerea timpului de staţionare a autovehiculelor la traversarea intersecţiilor, creşterea vitezei de circulaţie şi reducerea ambuteiajelor în trafic. Practic, va fi instituit un centru de comandă de unde operatori vor observa traficul şi vor controla în timp real semaforizarea în funcţie de numărul de maşini aflate în circulaţie. De asemenea, pe baza analizei traficului vor fi realizate şi modificările de circulaţie necesare. În acest sistem vor fi incluse 90 de intersecţii ce vor beneficia de semafoare noi, senzori de detecţie a numărului de maşini, dar şi echipamente de transmitere a informaţiilor la centrul de comandă. Sunt urmărite de asemenea creşterea siguranţei circulaţiei auto şi pietonale prin implementarea unui sistem de camere video.

Beneficii uriaşe

Proiectul de management al traficului completează seria de proiecte europene ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere. După lucrările de modernizare a liniilor de tramvai şi cele aflate în desfăşurare pentru reabilitarea principalelor axe rutiere din municipiu, sistemul de management al traficului va oferi o bună coordonare a circulaţiei auto şi mai mare siguranţă în trafic.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*