Sergiu Nicolaescu la Iaşi: „E o bucurie să cunoşti acest oraş”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/05/2012

Prezent la Iaşi cu ocazia Serilor Filmului Românesc, regizorul Sergiu Nicolaescu a fost oaspetele primarului Gheorghe Nichita. La întâlnirea din Palatul Roznovanu a fost însoţit de către cunoscutul actor Vladimir Găitan, protagonist al multor pelicule semnate de către celebrul regizor, pornind de la cele din anii 70 – 80 (Nea Mărin Miliardar, Noi, cei din linia întâi, Întâlnirea, Mircea) şi continuând cu recentele producţii Supravieţuitorul, Poker, Ultimul corupt din România.

Iaşul, punct de referinţă culturală

După întrevedere, Sergiu Nicolaescu a subliniat respectul său pentru Iaşi şi oamenii săi. „Iaşul va rămâne totdeauna o capitală importantă a ţării noastre cu o cultură deosebită şi în acelaşi timp cu oameni extraordinari. Domnul primar, pe care îl cunosc mai demult este un om deosebit şi venind aici mă simt ca în filmele mele: e istorie şi tot ce e mai frumos în ţara noastră. E bine că ne mai gândim la istoria ţării, la patriotism, la patrie şi e o bucurie să cunoşti acest oraş. Îmi pare rău că nu am venit mai des să filmez aici fiindcă sunt lucruri deosebite. Din păcate, cinematografia noastră nu mai este atât de puternică pe plan internaţional ca altădată, dar am încredere în regizorii şi actorii tineri”, a spus Nicolaescu. La rândul său, Vladimir Găitan a rememorat timpurile legate de Iaşi. „Mă leagă amintiri plăcute de Iaşi. La Festivalul de aici am jucat cu Teatrul de Comedie piesa Fuga şi am luat premiul pentru interpretare alături de colegul şi prietenul meu Ştefan Iordache. Am petrecut o seară minunată la Iaşi, la Bolta Rece şi la Bojdeuca lui Creangă. Îmi face plăcere să vin aici, mai ales la invitaţia unor tineri inimoşi cărora le pasă de filmul românesc. Iaşul rămâne un punct de referinţă şi merită orice sacrificiu”, a declarat Vladimir Găitan. Primarul Gheorghe Nichita a încheiat seria declaraţiilor, reafirmând opţiunea Iaşului pentru dezvoltarea dimensiunii sale culturale. „Am considerat că este foarte important să punem în valoare aura trecutului, dar şi să oferim un oraş pentru viitor, un oraş care să fie prezent în circuitul european şi internaţional. Mă bucură când avem invitaţi de asemenea anvergură, oameni care apreciază trecutul şi prezentul. M-a bucurat că au observat că Iaşul evoluează, că s-a schimbat în bine, ceea ce noi, cei care stăm aici, nu remarcăm întotdeauna. Avem evenimente culturale importante la Iaşi şi e un privilegiu că avem invitaţi de marcă care duc mesajul Iaşului”, a conchis Gheorghe Nichita.


Memoria trandafirului

“Primul film a ieşit dintr-o dragostea veche de-a mea. Fiind ofiţer de marină am vrut să-l realizez sub apă. Întotdeauna mi-a plăcut să fac lucruri grele, inedite. Ori primele filmări sub apă, la mare adâncime, eu le-am făcut în România, în 1956. Lucram la Sahia Film şi am făcut un documentar de 10 minute care se numea “Scoicile nu au vorbit niciodată”. Prin urmare, primele mele filme au fost documentare. Le făceam ca inginer-şef al serviciului tehnic de la studioul Sahia. Apoi a urmat scurtmetrajul “Memoria trandafirului”, film care a fost prezentat la Cannes şi cumpărat de americani cu 20.000 de dolari. Asta în vreme ce pe atunci filmele se cumpărau cu 2.000-3.000 de dolari. De la Cannes, Mihai Duţă, care lucra la România Film, a anunţat în ţară că a vândut filmul la Columbia Pictures şi că americanii ar dori sa ma vada. Că mă aşteptau. Eu nu ieşisem până atunci peste graniţă. M-a chemat Crăciun, ministrul Culturii şi Educaţiei Socialiste, a deschis un sertar şi mi-a întins pasaporul si biletul de avion. Am fugit repede acasă la mama şi i-am spus: “Mamă, plec în Franţa, la Cannes”. I-am spus că rămân acolo şi mi-a zis: “Rămâi şi dacă ţi-o fi ţie bine, poate ne chemi şi pe noi”. – Sergiu Nicolaescu pentru Jurnalul Naţional.

Acest sport a devenit popular şi în România. În acest moment există 15 sportivi români care practică acest sport cu rezultate bune şi foarte bune în competiţiile naţionale şi internaţionale.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*