Se schimbă harta Iaşului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/04/2013

Amplele lucrări de infrastructură au dus la modificări ale circulaţiei în diferite zone ale oraşului. Întrunită săptămâna trecută într-o şedinţă extraordinară, Comisia de Circulaţie a decis luarea unor măsuri necesare pentru siguranţa pietonilor şi şoferilor.

Reglementări în Centru

Pe strada I.C. Brătianu se lucrează într-un ritm susţinut la pavare

Traficul pe axa 14 Decembrie, Cuza Vodă, Vasile Alecsandri s-a aglomerat din cauza lucrărilor de pavare de pe Ştefan cel Mare, lucrări ce au condus la închiderea circulaţiei pe bulevard. Pentru a fluidiza traficul, Comisia de Circulaţie a hotărât mutarea staţiei de taximetre din faţa restaurantului Select către zona din dreptul Galeriilor de Artă. De altfel, întregul areal al Centrului Istoric se află într-o perioadă de schimbări semnificative. Astfel, şi pe strada I.C. Brătianu (între Materna şi Teatrul Naţional) se lucrează într-un ritm susţinut la montarea pietrei cubice, lucrările avansând vizibil în ultimele zile. Practic, pe un sens de circulaţie a străzii a fost deja realizată pavarea cu piatră cubică, lucrările fiind într-un stadiu înaintat şi pe trotuarul de pe partea cofetăriei Opera. Operaţiunea de pavare va continua pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în direcţia Pieţei Unirii, fiind deja decapat asfaltul de pe ambele trotuare şi înlocuit cu un strat de beton peste care se vor plasa pietrele cubice.

Devieri de trafic

Strada Lascăr Catargi este refăcută din temelii

Lascăr Catargi, una dintre principalele străzi din Copou, a intrat într-un radical proces de modernizare. Lucrările începute aici se desfăşoară pe porţiunea cuprinsă între str. Gheorghe Asachi şi str. General Berthelot şi au condus deja la decaparea asfaltului şi nivelarea solului pentru a-l pregăti pentru turnarea noului covor asfaltic. Şantierul de pe Lascăr Catargi a presupus unele devieri ale traficului, concretizate în schimbarea sensului unic pe str. Ralet, dinspre str. Lascăr Catargi către str. Sărărie, şoferii putând circula pe acest sens de pe str. Mihail Kogălniceanu.

Lucrări lângă Parchet

Din acelaşi pachet de lucrări aferente Axei Culturale fac parte şi cele care se desfăşoară pe str. Vasile Conta, acolo unde muncitorii şi utilajele au intrat într-un ritm de lucru intens. Pe lângă lucrările de reabilitare a carosabilului, pe această stradă se execută şi îngroparea reţelelor de cablu în tuburi speciale. Şantierul de pe Vasile Conta a dus la montarea unui semn de „Oprire interzisă” pe str. Nicolae Bălcescu, în spatele Policlinicii nr. 1, pentru a facilita accesul la Institutul de Medicină Legală.

Chioşcuri demolate

Chioşcurile din Fundaţie au fost demolate

O altă măsură anunţată de câteva luni a fost recent pusă în aplicare. Astfel, chioşcurile de pe bulevardul Independenţei, din staţia de autobuz de la fosta piaţă Dimitrov, au fost demolate. Decizia a fost dublu motivată de şefii oraşului: pe de o parte, în locul tonetelor va fi reamenajat şi lărgit trotuarul. Pe de altă parte, micii comercianţi de acolo oricum nu ar mai fi putut funcţiona odată cu realizarea pasajului subteran Eminescu.

……………………..

Traficul greu, restricţionat

Pentru a preîntâmpina o supraaglomerare a traficului în această perioadă a şantierelor deschise, Comisia de Circulaţie a decis, în şedinţa de vineri, să interzică pe raza municipiului Iaşi traficul greu, inclusiv pentru riverani. Practic, niciun autovehicul cu o greutate mai mare de 7,5 tone pe osie nu va mai putea circula pe străzile oraşului.

Fotoreportaj: Evoluţia lucrărilor pe principalele şantiere

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*