Şcoala Normală „Vasile Lupu” va urma un amplu proces de renovare

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/02/2015

Scoala Vasile LupuPe lista proiectelor de hotărâri pe care consilierii locali le vor discuta în şedinţa de joi, 26 februarie, se află şi cel referitor la aprobarea indicatorilor tehnico – economici privind consolidarea Liceului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi.

Investiţie importantă
Cea mai veche instituţie de pregătire a învăţătorilor din România, Liceul Pedagogic „Vasile Lupu”, are nevoie de lucrări de renovare. Investiţia este estimată la aproximativ 86 de milioane de lei, banii urmând a fi utilizaţi pentru renovarea şcolii, căminului, cantinei şi capelei. Conform estimărilor, reabilitarea clădirii şcolii, cu o vechime de peste o sută de ani, ar presupune o investiţie de aproximativ 47 de milioane de lei. Lucrările ar viza consolidarea corpului de clădire, înlocuirea completă a tâmplăriei existente, înlocuirea învelitorii, readucerea clădirii la arhitectura iniţială, amenajarea curţilor interioare, refacerea completă a instalaţiilor de încălzire, sanitare şi electrice.

Clădiri vechi
Cantina liceului funcţionează în prezent într-o clădire construită între anii 1896 — 1900, necesitând ample lucrări de reabilitare. Se are în vedere consolidarea parterului şi etajului, înlocuirea completă a tâmplăriei şi reabilitarea instalaţiilor de încălzire, sanitare şi electrice, costul lucrărilor fiind estimat la 2,5 milioane de lei. O sumă mai consistentă, de 7,3 milioane de lei, ar urma să fie alocată lucrărilor de renovare a imobilului ce adăposteşte căminul liceului. Capela şcolii, construită între anii 1907 – 1911 şi declarată monument istoric, are la rândul ei nevoie de lucrări de reabilitare şi restaurare, estimate la un cost de 1,2 milioane de lei. După identificarea surselor financiare, lucrările de renovare se vor desfăşura pe parcursul a 36 de luni.

Scurt istoric
La 15 decembrie 1855 a luat fiinţă Şcoala Normală „Vasile Lupu” de la Iaşi, prima şcoală de pregătire a învăţătorilor din cele două ţări româneşti aflate încă sub suzeranitate turcească, moment istoric al organizării învăţământului normal şi primar pe baze ştiinţifice. Titu Maiorescu a propus numele şcolii, iar domnitorul Alexandru Ioan Cuza a admis ca şcoala să fie numită Institutul lui Vasile Lupu. Ulterior, numele de Institutul Normal „Vasile Lupu” s-a păstrat până în 1890, când s-a statornicit cel de Şcoală Normală „Vasile Lupu”.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*