Şcoala Carol I, refăcută cu bani europeni

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/05/2015

Lucrările pentru restaurarea şi reabilitarea clădirii şcolii primare Carol I, arondată Colegiului C. Negruzzi se desfăşoară în ritm accelerat. Se lucrează atât în interiorul clădirii cât şi la exterior, fiind începută restaurarea faţadelor. Operaţiune complexă şi migăloasă, refacerea decoraţiunilor exterioare este realizată cu sprijinul experţilor în monumente de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional. În acest moment, este în lucru faţada principală şi, de asemenea, faţada lateral dreapta.

scoala primara negruzzi (2)Consolidare
Până acum, au fost finalizate lucrările de consolidare a structurii monumentului istoric, au fost refăcute tencuielile interioare şi a fost instalată complet reţeaua termică. În paralel, a fost definitivată şi reabilitarea zidului de împrejmuire a şcolii. Urmează ca în perioada imediat următoare să fie terminate şi instalaţiile electrice, sanitare şi de canalizare. În această etapă, constructorii concentrează toate forţele pentru restaurarea scării monumentale principale şi înlocuirea tâmplăriei pe sistem din lemn stratificat, cu închideri din geam termoizolator.
Odată cu reabilitarea imobilului sunt incluse şi modificări ale compartimentării actuale. Este în construcţie o scară secundară de acces către etaj, va fi amenajat un nou grup sanitar accesibil şi persoanelor cu dizabilităţi, iar sala de festivităţi va fi supraînălţată. Aceasta din urmă va fi prevăzută cu un perete pliabil, care va oferi posibilitatea delimitării a două încăperi. Conform proiectului, restaurarea completă a clădirii are ca termen finalul lunii noiembrie a acestui an, însă evoluţia de până acum şi ritmul accelerat arată că lucrările ar putea fi finalizate mai devreme.

Proiect european
Refacerea imobilului este obiectul unui proiect cu finanţare europeană obţinut de municipalitatea ieşeană. Demarat în primăvara acestui an, proiectul are o valoare totală a lucrărilor de 3,3 milioane lei, din această sumă 2,7 milioane lei fiind fonduri europene nerambursabile. Acestea asigură continuarea şi finalizarea lucrărilor începute de municipalitatea ieşeană prin finanţare de la bugetul local. Practic, cu ajutorul proiectului european, clădirea cu statut de monument istoric va fi complet restaurată şi va oferi condiţii moderne de studiu pentru aproximativ 300 de elevi. Prin intermediul finanţării UE, în municipiu se desfăşoară lucrări la alte două instituţii de învăţământ. La Liceul Teoretic de Informatică se construieşte un nou corp de clădire, ajuns în acest moment la nivelul structurii parterului, iar la şcoala Mihail Kogălniceanu se lucrează la consolidarea clădirii.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*