Sărbătorile Iaşului – jurnal în imagini

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/10/2013

Cele mai importante evenimente din cadrul Sărbătorilor Iaşului au atras sute de mii de oameni, ieşeni sau turişti. „Noaptea Albă a Iaşului”, pelerinajul la racla Sf. Cuv. Parascheva, slujba de pe 14 octombrie, Masa Pelerinilor, Seara Valorilor sau concertul de pe esplanada Palatului Culturii au fost doar câteva din punctele de referinţă ale acestei ediţii.

 torte si concert (43)

„Noaptea Albă”: 20.000 vizitatori

Astfel, sâmbătă, 12 octombrie, Primăria Iaşi a primit mii de vizitatori în cadrul evenimentului „Noaptea Albă a Iaşului”. La Palatul Roznovanu, publicul a aflat detalii despre povestea de dragoste dintre Nicolae Roznovanu şi Maria Sturdza. Cei prezenţi au vizitat gratuit Palatul care acum găzduieşte Primăria, dar au asistat şi la concertul formaţiei Opis Band.

În cadrul aceleiaşi manifestări, tot sâmbătă noapte, mii de vizitatori au trecut pragul Stării Civile, fostul Palat Cantacuzino – Paşcanu. Aici au fost expuse actele de căsătorie ale unor personalităţi marcante ale istoriei Iaşilor printre care Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Mihail Kogălniceanu, Petru Poni, Garabet Ibrăileanu. Ambientul muzical a fost asigurat de ansamblul Tierra Sin Pan.

Per total, în toate muzeele implicate în proiectul “Noaptea Albă a Iaşului”, s-au înregistrat peste 20.000 de vizitatori.

poze sarbatori (397)Peste 200.000 de pelerini

Mii de persoane au asistat, luni dimineaţă, pe 14 octombrie, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană. Anul acesta, serviciul religios a avut loc pe pietonalul Ştefan cel Mare şi a fost oficiat de zeci de preoţi, în frunte cu mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

De vineri, când pe esplanada din curtea Mitropoliei a fost scoasă racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Simeon, şi până marţi, peste 200.000 de credincioşi au venit să se închine. Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Anul acesta, Petrom a trimis la Iaşi alimente pentru a fi oferite pelerinilor care au venit la Sărbătorile Iaşului. Au fost făcute 2.500 de pachete care au fost împărţite în timpul “Ceaiul pelerinilor”. La această acţiune au participat 30 de voluntari – angajaţi din staţiile Petrom din Iaşi şi dealerii: Liliana Pătraşcu, Alexandru Sârbu, Iulian Andreescu, Ramona Gavril, Severin Sînzianu şi Mădălina Cristescu. “Ne face o deosebită plăcere să ne alăturăm acestei sărbători de suflet a ieşenilor, eveniment care an de an ne face să fim mândri că trăim în Iaşi, capitala Moldovei. Felicitări Primăriei pentru organizare. Ne dorim ca şi pe viitor să putem întreprinde astfel de actiuni”, a declarat Mădălina Cristescu, dealer Petrom.

65.000 de sarmale

Tot luni, pe 14 octombrie, în ziua hramului Sfintei Parascheva, Primăria Iaşi a oferit pelerinilor un prânz cald. 65.000 de sărmăluţe, 400 de cozonaci, 500 de litri de vin şi 350 litri de suc s-au aflat pe mesele Cantinei de Ajutor Social. Elementul de noutate de anul acesta a constat în sarmaua uriaşă, echivalentul a 700 de sărmăluţe, un adevărat record naţional. În plus, au fost împărţite şi pachete pentru pelerini conţinând o sticlă de suc, un măr, un colac şi o felie de cozonac.

poze sarbatori (253)Eleganţă la Seara Valorilor

Seara Valorilor, una dintre cele mai importante manifestări culturale ieşene, organizată de Primărie, a avut loc luni, 14 octombrie, începând cu ora 18.00 la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”. Evenimentul a fost animat de cele mai cunoscute momente artistice din stagiunea trecută a Operei ieşene. Spectatorii au putut urmări fragmente din „Aida” de Giuseppe Verdi, „Dans lăutăresc” din spectacol de teatru „D’ale carnavalului”, „Sunetul muzicii” de Richard Rodgers, „Indiile Galante” de Jean Phillipe Rameau, „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski şi altele.

Sala Mare a Teatrului Naţional a găzduit personalităţile de marcă:  primari, consilieri locali şi judeţeni, parlamentari, rectori, academicieni, medici, oameni de afaceri şi directori ai instituţiilor ieşene. Printre invitaţi s-au numărat premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea, ÎPS Teofan, Mircea Geoană.

Spectacolul a fost prezentat de Andreea Marin şi regizat de Beatrice Rancea. Gazda evenimentului a fost primarul Gheorghe Nichita.

Premii de excelenţă

Dintre premianţi, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ a câştigat la categoria „excelenţă în educaţie”. Premiul Pogor a mers la pictorul Liviu Suhar, la directorul Muzeului Literaturii, Dan Lungu, la criticul de artă Oltiţa Cântic şi la scenograful Marfa Axenti.

La categoria „excelenţă în domeniul cultural – artistic”, premiile au fost luate de pictorul David Alexandru în vârstă de 8 ani, un alt premiu a ajuns la Felix Aftene, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Iaşi şi la Grupul Voces pentru promovarea constantă a valorilor Iaşului în ţară şi peste hotare.

poze sarbatori (167)Noii cetăţeni de onoare ai Iaşului sunt Bogdan Simionescu, preşedintele Academiei Române, filiala Iaşi, Beatrice Rancea, directorul Operei, şi secretarul de stat Raed Arafat. “Se spune că există întâlniri care îţi schimbă viaţa. Iată că întâlnirea mea cu Iaşul mi-a schimbat viaţa. Cu toate că sunt născută în Bucureşti, iubesc acest oraş, îi iubesc pe ieşenii dragi mie. De fiecare dată când mă întâlnesc cu ei pe stradă, deşi nu ne cunoaştem, îmi spun cuvinte foarte frumoase. Iubesc colectivul Operei, alături de care sunt de mai bine de doi ani şi jumătate. Oraşul meu de suflet este Iaşi, mă simt aici ca acasă. Îmi doresc să rămân aici atât cât este nevoie de mine şi îi doresc Iaşului şi Operei să ajungă acolo unde merită pentru că în acest oraş sunt într-adevăr oameni minunaţi”, a declarat Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române Iaşi.

Fundaţia Star of Hope a luat premiu pentru implicare în proiectele comunităţii. Premiul „excelenţa în afaceri” a fost acordat în acest an pentru activitatea firmei Dalkia. Tot în cadrul Serii Valorilor au fost premiaţi şi 13 olimpici internaţionali în domenii precum chimie, matematică, ştiinţe ale pământului, ştiinţe ale Uniunii Europene, geografie sau limbă, literatură şi spiritualitate românescă.

Concert cu nume mari

torte si concert (30)torte si concert (73)Zeci de mii de spectatori au participat la spectacolul organizat de Sărbătorile Iaşului, marţi seară pe esplanada de la Palatul Culturii. Cargo, Mandinga, Smiley, Loredana şi câţiva artişti locali au încântat publicul ieşean.

Evenimentul a început cu recitalul trupei Mandinga, care a interpretat cele mai cunoscute piese latino şi câteva cover-uri internaţionale. Următorul care a urcat pe scenă a fost Smiley. Artistul a fost aplaudat minute în şir după ce şi-a încheiat repertoriul. Acesta a interpretat o piesă şi cu Pavel Bartoş, gazda concertului.

La un moment dat, spectacolul a fost întrerupt pentru ca militarii de la Garnizoana 15 Mecanizată să se retragă cu torţele aprinse. În frunte cu fanfara militară, soldaţii au defilat pe traseul Muzeul Unirii – bulevardul Ştefan cel Mare – bulevardul Anastasie Panu.

La reluarea concertului, pe scenă a urcat trupa Cargo pentru ca, ulterior, Loredana să încheie spectacolul. Finalul evenimentului a fost marcat, ca în fiecare an, de un spectaculos foc de artificii.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*