Sărbătoare şi nemulţumire de Ziua Unirii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/01/2011

Mii de ieşeni au fost prezenţi luni, 24 ianuarie, în Piaţa Unirii, cu ocazia  celebrării a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentul oficial a fost tulburat de manifestările de nemulţumire ale publicului faţă de măsurile de austeritate ale guvernanţilor. Municipalitatea a dorit şi în acest an să facă din 24 ianuarie o sărbătoare a Iaşului şi în acest sens a organizat mai multe evenimente publice.

Ieşenii au fost invitaţi la un concert folcloric în Piaţa Unirii, la o masă tradiţională pe strada Lăpuşneanu, ziua fiind încheiată cu un ceremonial militar şi un concert în Piaţa Palatului.

„Viziunea unei ctitorii de amploare naţională”

Iaşul a fost din nou locul cel mai important pentru celebrarea Unirii Principatelor. Sărbătorirea a 152 de ani de la momentul istoric a adus la Iaşi oficialităţi naţionale, reprezentanţi ai Guvernului şi oameni politici. Manifestările au fost întrerupte în acest an de publicul care şi-a strigat nemulţumirea faţă de situaţia generală din ţară. Presiunea protestelor a pus în umbră rememorarea momentului de unitate de la 1859.

Autorităţile locale au fost reprezentate la manifestare de către Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, prefectul judeţului Iaşi şi Constantin Simirad, preşedintele consiliului judeţean Iaşi. Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent la ceremoniile din piaţă, însoţit de câţiva membri ai guvernului. După intonarea imnului naţional, a urmat o slujbă oficiată de către un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi PS Petre Gherghel, episcop al diecezei romano – catolice de Iaşi. Oficialităţile prezente au susţinut apoi scurte discursuri.

„De ce ne întâlnim, ce ne face să venim an de an în această Piaţă, în număr din ce în ce mai mare? Este respectul faţă de truda a generaţii întregi pentru a crea o patrie, este respectul pentru o generaţie conştientă că trebuie să facem un pas înainte pentru modernizarea celor două provincii, o modernizare europeană, este respectul faţă de sacrificiul moldovenilor şi în special al ieşenilor, este respectul pentru ceea ce înseamnă a fi om de stat, cum a fost Alexandru Ioan Cuza, este dorinţa de a ne raporta la modele, este clipa în care ne întrebăm dacă ei au făcut istorie, noi ce facem? Este momentul când, trăind în trecut, răspundem de neajunsurile şi nemulţumirile prezentului. Unirea Principatelor Române a fost posibilă datorită colaborării perfecte dintre reprezentanţi ai tuturor taberelor politice şi intelectuale ale vremii. Mai presus de orice, românii aflaţi în vârful ţării au avut viziunea unei ctitorii de amploare naţională”, a subliniat în discursul său primarul Gheorghe Nichita.

Preşedintele Traian Băsescu a dorit cu această ocazie să înmâneze Universităţii Alexandru Ioan Cuza distincţia pentru merite deosebite pentru învăţământ.

“Unirea nu ar fi fost valorificată dacă nu ar fi fost apoi Războiul de Independenţă de la 1877 şi apoi momentul înălţător de la 1918, Marea Unire. Aş spune că ultimii ani reprezintă o perioadă în care toţi ar trebui să înţelegem că modernizarea statului român nu este o himeră, nu este o lozincă, nu este o dorinţa a cuiva, ci o necesitate a românilor, o necesitate a viitorului acestei ţări. Dacă istoria ne-a hărăzit aceste momente fundamentale, sunt perioade, poate la fel de importante, pe care trebuie sa le trecem cu bine. Daţi-mi voie, dragi români, dragi moldoveni, să vă spun «La mulţi ani» şi putere să vă faceţi ţara aşa cum o vreţi”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

A urmat depunerea de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi tradiţionala horă a Unirii, în care s-au prins oficialităţile şi cetăţenii din piaţă.

Masă tradiţională cu fasole la cazan

După încheierea concertului folcloric, pe strada Lăpuşneanu, ieşenii au fost invitaţi la o masă tradiţională. Pentru a întregi atmosfera de sărbătoare, Primăria Iaşi a oferit 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi. Ieşenii au avut la îndemână şi circa 500 de litri de vin fiert. Masa oferită de municipalite a fost pe gustul ieşenilor, mulţi luând caserole şi pentru cei de acasă. Toate porţiile au fost făcute de către Primărie, la bucătăriile celor două cămine de bătrâni şi la cantina de ajutor social. Costurile totale au fost de aproximativ 20.000 lei, în această suma fiind incluse şi două sponsorizări.

Retragere cu torţe şi concert spectaculos în Piaţa Palatului

Ziua în care s-a sărbătorit Unirea Principatelor s-a terminat cu un ceremonial militar şi un concert. În jurul orei 17.45 cei prezenţi pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt au putut să vadă o acţiune devenită tradiţională pentru data de 24 ianuarie. Militari de la garnizoana locală au mărşăluit cu torţe în mâini din Piaţa Unirii şi până aproape de Palatul Culturii. Seara, aproximativ 3000 de ieşeni au asistat la concertul susţinut în Piaţa Palatului de către Alexandra Stan şi Horia Brenciu & H.B. Band. Atmosfera a fost excelentă, publicul fiind încântat de calitatea concertului.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*