Şantierele intră în conservare

Publicat de Curierul de Iasi la data de 15/11/2012

Şantierele pe fonduri europene se pregătesc pentru iarnă. Lucrările vor fi sistate pe parcursul sezonului rece şi vor fi reluate în primăvară. Constructorii acţionează în acest moment pentru conservarea şantierelor.

Conservare

În zona de infrastructură rutieră, lucrările trebuie pregătite pentru a permite intervenţia utilajelor de deszăpezire. „Pe 15 noiembrie, şantierele vor intra în conservare pe perioada sezonului rece. Nu vor mai fi aprobate lucrări importante în zona carosabilului. Dacă vremea din perioada următoare va permite, vor continua unele lucrările aprobate de municipalitate”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Se încheie astfel, la jumătatea lunii noiembrie un an marcat de ample lucrări pe proiectele cu fonduri europene contractate de Primăria ieşeană. Dacă pentru unele proiecte, lucrările se apropie de finalizare, pentru altele, anul viitor va fi din nou un an plin.

Baza de la Ciric

Constructorii lucrează la finaisajele piscinei nr 1

Proiectul cel mai aproape de finalizare este amenajarea bazei de agrement Ciric. În primăvara anului viitor, ieşenii se vor putea bucura de o zonă modernă pentru petrecerea timpului liber în mijlocul naturii. Majoritatea echipamentelor, dotărilor şi reţelelor sunt complete în acest moment. Anul acesta au fost finalizate lucrările de reamenajare a lacurilor de acumulare, a reţelei de iluminat pentru întreaga zonă şi a traversărilor pentru reţeaua de apă şi canalizare. De asemenea, au fost construite drumurile din jurul lacurilor, pistele de biciclişti, infrastructura şi echipamentele pentru telescaun, debarcaderul şi piscinele sau plajele prevăzute în proiect. Sunt acum aproape de finalizare zidul de escaladă, structurile gonflabile, locurile de joacă pentru copii şi zona de căţărare în copaci.

La anul e gata

Lucrările vor continua şi pentru trei zone de parcare din cele şapte care vor fi predate la finalul proiectului. Potrivit planificărilor stabilite cu municipalitatea ieşeană, unele lucrări vor continua pentru a fi finalizate până pe 15 decembrie. Cu proiectul în mare parte definitivat, anul viitor râmân programate lucrările la patru zone de parcare, montările de mobilier urban, chioşcuri şi dotările zonei de picnic şi vor începe lucrările la terenurile de sport: fotbal şi tenis.

Proiectul modernizării bazei de agrement Ciric este primul semnat de municipalitatea ieşeană pe fonduri europene. Cu o finanţare totală de aproximativ 47 milioane lei, zona de agrement Ciric va fi reamenajată şi remodelată pentru a deveni un spaţiu atractiv atât din punct de vedere turistic şi pentru divertisment cât şi o zonă naturală, amenajată corespunzător cu normele de protecţie a mediului.

Străzi nou-nouţe

Anul acesta, infrastructura din zona centrală a oraşului a trecut prin importante lucrări de modernizare, fără precedent ca amploare. Vizând reabilitarea completă a 16 artere din zona Copou – Centru Civic, proiectul încheie anul 2012 cu un procent de realizare a lucrărilor ce depăşeşte 70%.

Prin proiectul „Dezvoltare reţea rutieră în zona culturală, istorică, turistică” au fost terminate modernizările pe aleea M. Sadoveanu, aleea Grigore Ghica Vodă, b-dul Carol I,  str. Anastasie Panu, str. Sf. Lazăr, şoseaua şi strada Sărăriei precum şi pe strada Palat.

Ştefan, pietonal

Cea mai importantă modificare adusă de acest proiect european este transformarea în zonă pietonală a bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Lucrările în această zonă au început la sfârşitul verii şi prevăd pavarea cu granit a bulevardului şi montarea de stâlpi de iluminat public. Până la finalul acestei luni, constructorii trebuie să termine pavarea străzii şi a trotuarelor pe tronsonul cuprins între Casa Pătrată şi strada I.C. Brătianu.

Anul viitor, în cadrul aceluiaşi proiect, vor fi finalizate lucrările pe strada Vasile Pogor, str. Lascăr Catargi, str. M. Costăchescu, str. Gavril Muzicescu, str. Vasile Alecsandri , str. I.C. Brătianu.

La final, proiectul va preda 18 kilometri de stradă complet modernizată şi 3,6 kilometri de cale de rulare a tramvaielor. În total, se vor investi 91 milioane lei, fondurile fiind acoperite în proporţie de 98% din finanţare europeană nerambursabilă.

Proiect ambiţios

Lucrări de foraj la pasajul Octav Băncilă

Unul din cele mai ambiţioase proiecte demarate de municipalitatea ieşeană are în vedere construirea unei pasarele între cartierele Alexandru cel Bun şi Păcurari. Se rezolvă astfel, o mai veche problemă de circulaţie din municipiu. Practic, cartierele Dacia, Alexandru vor fi legate de centrul oraşului, accesul auto urmând a se realiza în doar câteva minute dintr-o parte în alta.

Lucrările la pasajul Octav Băncilă au început în vara acestui an. Pe perioada iernii se vor conserva lucrările demarate la fundaţiile a patru piloni de susţinere a viitorului pasaj. Forajele şi turnarea betonului sunt acum în lucru pe partea din Păcurari a pasarelei. Cele mai importante lucrări la pasaj se vor efectua anul viitor când vor fi turnate fundaţiile şi pentru zona de acces din Alexandru cel Bun. De asemenea, tot în 2013 vor fi finalizate lucrările de deviere a reţelei de apă şi canalizare din zona adiacentă acestuia.

Gata în 2014

Dacă în privinţa pasajului, lucrările sunt finalizate doar în proporţie de 7%, unele din străzile cuprinse în proiect se apropie de finalizare. Astfel, str. Vitejilor, din cartierul Alexandru cel Bun, a fost modernizată complet în acest an, în stadiu avansat fiind şi strada Strămoşilor unde mai sunt de montat indicatoarele rutiere şi de realizat marcajele rutiere. În această perioadă continuă lucrările pe strada Sarmizegetusa pe tronsonul dintre staţia de pompare şi b-dul Alexandru cel Bun. Totodată, porţiunea dintre podul Mircea şi staţia de pompare este finalizată în această toamnă. Lucrări sunt în desfăşurare şi pe strada Petru Poni şi Tabacului, iar anul viitor sunt programate lucrările pe străzile Toma Cozma, Muşatini, Plăieşilor şi Columnei. Termenul de finalizare a întregului proiect, inclusiv pasajul suprateran este luna august 2014. Construcţia pasajului face parte din proiectul cu finanţare europeană „Axa de Dezvoltare Nord – Sud pasaj Octav Băncilă”, în valoare totală de 87 milioane lei.

Alte 91 milioane lei

Proiectele europene destinate modernizării infrastructurii rutiere din municipiu sunt completate cu lucrările de pe Axa Est Vest. Demarat în acest an, proiectul presupune reabilitarea şi modernizarea a patru artere importante ce traversează Iaşul: şos. Păcurari, str. Păcurari, bulevardul Independenţei şi str. Elena Doamna. Cel mai spectaculos element al acestui proiect este însă pasajul rutier subteran din Piaţa Eminescu. Săpăturile pentru rampele de acces în pasaj au început în acest an şi întreaga construcţie se află în acest moment într-un stadiu de finalizare de 40%. Devierea reţelelor de utilităţi care străbăteau piaţa a fost finalizată complet. Lucrările vor fi conservate la nivelul săpăturilor pentru accesul dinspre b-dul Independenţei.

Ample lucrări pe acest proiect se desfăşoară pe strada Elena Doamna, acolo unde este înlocuită linia de tramvai şi este reabilitat carosabilul, dar şi zona pietonală. Anul acesta a marcat definitivarea modernizării pe şoseaua Păcurari, inclusiv la nivelul marcajelor rutiere, iar pe strada Păcurari, lucrările sunt terminate în proporţie de 60%. În total, acest proiect beneficiază de o finanţare europeană de 91 milioane lei.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*