Şantierele din oraş, fotografiate de la înălţime

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/11/2013

Trei din cele mai importante investiţii cu fonduri europene demarate de Primărie au fost surprinse, în imagini spectaculoase, cu ajutorul unei camere foto amplasată pe o dronă.

ctr

Lucrările la Centrul Tehnologic Regional (CTR) vor continua şi pe timpul iernii, şefii oraşului anunţând deja că muncitorii vor efectua amenajări în interior. Sediul Centrului Tehnologic (foto sus), aflat în construcţie în zona CUG, este realizat în urma unei finanţări de aproximativ 4 milioane de euro, mare parte reprezentând fonduri europene nerambursabile. La finalizare, CTR-ul va oferi servicii de închiriere spaţii birouri pentru cercetare și transfer tehnologic, servicii de închiriere spaţii de tip laborator specializat pentru testare, servicii de consultanţă. Astfel, acesta va contribui la îmbunătăţirea infrastructurii şi la creşterea atractivităţii mediului de afaceri. Potrivit proiectul, aici se vor crea peste 100 de locuri de muncă permanente.

pasaj bancila (1)

La pasajul Băncilă (foto sus), care va face legătura între Păcurari şi Alexandru, s-au montat elementele metalice ale structurii supraterane pe partea dinspre Canta. În acest an, cât va mai permite vremea, se va lucra la devierea reţelelor de utilităţi, acum acestea fiind în execuţie pe tronsonul dinspre cartierul Alexandru cel Bun. Pasajul Băncilă va avea câte o bandă pe fiecare sens, lăţimea totală a carosabilului fiind de 7,8 metri. Va trece deasupra liniilor de cale ferată din zona Ţigarete şi a străzii Moara de Foc pentru a ajunge în Păcurari, în zona intersecţiei străzii Arcu cu strada Octav Băncilă. Lungimea totală a pasajului suprateran este de 532 metri. Construcţia, una din cele mai spectaculoase realizate în ultimii ani în Iaşi, va avea rolul de a descongestiona traficul auto şi de a facilita accesul rutier al locuitorilor din Dacia şi Alexandru spre zona centrală a oraşului.

pasaj eminescu (3)

La pasajul subteran din Fundaţie (foto sus) se lucrează pe două fronturi. Pe de o parte, constructorii şi-au luat angajamentul ca până la venirea iernii să termine amenajările adiacente pasajului: trotuare, pasarele pietonale, căi de acces auto. În acelaşi timp, vor continua şi lucrările din interior. În acest caz, intenţia este ca în pasaj să se muncească şi pe timpul iernii, dacă firma va reuşi să izoleze ambele capete ale tunelului. La finalizare, pasajul din Fundaţie va avea o lungime totală de 286 de metri, câte o bandă de circulaţie pe fiecare sens şi rampe de acces dinspre strada Păcurari şi bulevardul Independenţei. Această investiţie face parte din proiectul cu fonduri UE denumit Axa Est – Vest, în valoare de aproximativ 20 milioane de euro, ce a inclus şi refacerea străzilor Păcurari, Independenţei, Elena Doamna.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*