Şantierele, analizate în teren. Concluziile primarului Nichita

Publicat de Curierul de Iasi la data de 02/04/2015

Primarul Gheorghe Nichita, împreună cu echipele tehnice ale executivului municipalităţii şi reprezentanţilor constructorilor, a trecut în revistă astăzi, 2 aprilie, principalele şantiere pe fonduri europene ce sunt în desfăşurare în municipiu. Au fost inspectate lucrările la linia de tramvai din Baza 3, cele din Podu Roş – pasaj Nicolina, de pe Lăpuşneanu – Piaţa Unirii şi la pasajul Octav Băncilă.

Baza 3 – lucrări la linia de tramvai
În acest moment, muncitorii lucrează cu toate forţele la modernizarea liniilor de tramvai din rondul Baza 3 şi la legătura acestora cu cele de pe Calea Chişinăului. Fiind o intersecţie intens circulată, lucrările se desfăşoară cu dificultate pentru a păstra traficul funcţional. Înlocuirea şinelor presupune realizarea stratului suport pentru montarea liniilor şi apoi fixarea acestora prin turnarea a două straturi de beton. Conform estimărilor constructorilor, în luna iunie va fi definitivat complet rondul inclusiv joncţiunea cu linia principală. „Este o intersecţie dificilă, cu trafic greu şi lucrări complexe. Sper să fie respectat termenul avansat de constructor, pe celelalte tronsoane ale acestui şantier având şi un mic avans”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.
Un alt nod important al acestui şantier este cel din zona Doi Băieţi. Pentru desfăşurarea lucrărilor va fi necesară suspendarea traseului de tramvai spre Dancu. Pe durata lucrărilor din intersecţie, transportul călătorilor pe relaţia Dancu – Tătăraşi Nord va fi asigurat cu autobuze. Constructorii urmează să stabilească un grafic de execuţie ce va fi aprobat de municipalitate.

Podu Roş – Pasajul Nicolina

vizita linii podu rosUn alt punct al analizei în teren a vizat lucrările de pe Axa Sud, Podu Roş Nicolina. Pentru montarea liniilor de tramvai, pe traversarea sensului giratoriu a fost turnat stratul de asfalt. În paralel, au fost montate liniile de tramvai de pe traseul Aleea Rozelor – Podu Roş şi a început turnarea asfaltului între şine. „Am cerut urgentarea proiectării pentru modernizarea străzii Ţuţora, între Podu Roş şi Primăverii pentru a completa întreaga intersecţie. Aici (Podu Roş) avem atât lucrările la linia de tramvai de pe Axa Sud cât şi proiectul de modernizare a splaiurilor şi trebuie corelate şantierele foarte bine”, a precizat edilul şef. În ceea ce priveşte pasajul Nicolina, lucrările se concentrează în acest moment la consolidarea stâlpilor de susţinere şi grinzile transversale de sub pod. În ultima săptămână a lunii aprilie, constructorul are planificată demararea lucrărilor de montare a şinelor pe zona mediană a pasajului.

Lăpuşneanu – Piaţa Unirii
Lucrările au căpătat un avans considerabil pe şantierul regenerării urbane din centrul oraşului.

esplanada unirii2Reprezentanţii firmei de construcţii sunt încrezători că lucrările vor fi definitivate complet în luna septembrie, având în vedere că au fost terminate toate lucrările privind îngroparea şi modernizarea reţelelor de utilităţi.

Infrastructura străzii Lăpuşneanu este definitivată la nivelul tonetelor anticariat. Pe această zonă a fost compactat terenul, aşternut stratul de balast şi turnate plăci de beton cu o grosime de 20 cm. Pe lateralele străzii au fost păstrate zone de trotuar cu structură din balast compactat. Săpăturile se desfăşoară acum pe toată lăţimea pe porţiunea din faţa fostului Cinema Tineretului.  „Sunt convins că se poate termina până în septembrie, doar vremea ne mai poate pune probleme, având în vedere că sunt lucrări la paviment. Mă bucur că am inclus şi pasajul pietonal în acest proiect fiindcă se vede că a căpătat o altă dimensiune. Va fi un pasaj modern, toalete, echipamente şi utilităţi moderne şi vom crea un spaţiu pietonal adecvat centrului oraşului”, a spus primarul Nichita.

Pasajul Octav Băncilă
Ultimul obiectiv atins de vizita edililor a fost şantierul pasajului rutier Octav Băncilă. În acest moment se lucrează la montarea armăturilor pentru realizarea rampei spre strada Tabacului. De săptămâna viitoare va reîncepe montarea elementelor tablierului  pe structura metalică. „Suntem într-o stare destul de avansată faţă de ce preconizam fiindcă am avut dificultăţi cu devierea reţelelor de utilităţi. Am convingerea că firma de construcţii, aşa cum m-a asigurat şi acum, va face eforturi pentru a termina în decembrie. Este o lucrare dificilă, foarte importantă pentru noi, ca oraş, pentru descongestionarea circulaţiei rutiere spre centrul oraşului. Este, de asemenea, o lucrare tehnică, inginerească de mare anvergură, pasajul având o deschidere de 70 de metri peste calea ferată între doi piloni, singura din România, la ora actuală”, a detaliat primarul Gheorghe Nichita.

pasaj o bancila

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*