RomânIA Autentică renaşte la IAşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/06/2017

Peste 10.000 de ieşeni sunt aşteptaţi în faţa Palatului Culturii sâmbătă, 24 iunie, pentru a îmbrăca ia românească într-o amplă manifestare dedicată celebrării tradiţiilor şi meşteşugurilor populare. De Sânziene, sub genericul RomânIA Autentică, locuitorii din Iaşi, Târgu Jiu şi Hobiţa vor aduce astfel un omagiu portului strămoşesc. Evenimentul RomânIA Autentică din acest an este organizat de către Asociația Națională a Antreprenorilor, împreună cu Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Gorj, Primăria Târgu Jiu, Primăria și Consiliul local Peștișani.

Prin evenimentul de sâmbătă, Moldova şi Oltenia se îmbracă în straie naţionale, unindu-se pentru a introduce ia românească în patrimoniul UNESCO. Prima ediţie a festivalului RomânIA Autentică a avut loc anul trecut la Hobiţa, localitatea natală a maestrului Constantin Brâncuşi, unde s-au adunat peste 7.000 de oameni îmbrăcaţi în tradiţionala ie. Anul acesta, RomânIA Autentică va avea loc, oficial, în două locuri: atât la Hobiţa, cât şi la Iaşi. Ne propunem să adunăm peste 10.000 de oameni îmbrăcaţi în straie populare. Evenimentul este deja un element distinctiv când vine vorba de evenimente culturale româneşti. Participanţii vor avea parte de o sărbătoare a tradiţiilor, iilor şi meşteşugurilor populare româneşti, precum odinioară”, a declarat pentru AGERPRES iniţiatoarea acestui proiect, Cristina Chiriac, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor. „Fiecare persoană care va veni la eveniment îmbrăcată în ie va primi un ecuson numerotat. Sperăm că vor fi mai mult de 10.000 de persoane. Am luat legătura şi cu asociaţii şi ligi studenţeşti, inclusiv ale tinerilor moldoveni. În acest fel vom demonstra tuturor că ia este specifică României şi vom determina recunoaşterea florii de ie ca element UNESCO, pentru a-l proteja şi a-l transforma în proiect internaţional, a declarat primarul Mihai Chirica într-o conferinţă de presă susţinută săptămâna trecută.

Sărbătoare a portului şi meşteşugului popular

Programul zilei dedicate iei româneşti va începe la ora 13.00, când pe scena din faţa Palatului Culturii vor cânta Ansamblul „Lăutarii” şi Nicolae Botgros, Ansamblul „Floricică de la munte”, Ion Paladi, Sofia Vicoveanca și Laura Lavric. Lor li se vor alătura artiştii ieşeni de la Asociaţia „Doina Iaşului”, Ştefan Pintilie, Ştefan Deaconiţa, Sabina Ursache, Nina Cuciuc, Constantin Bahrin, Maria Şalaru, Ion Macovei, Beatrice Duca, Vasilica Dina Tătaru, Maria Bogdan, Elena Câtea, Roxana Cojocaru şi Cristinel Iordăchioaia. Cei prezenţi se vor mai putea bucura de un recital la vioară al dirijorului Marinică Botea şi vor putea să îi urmărească şi pe dansatorii Ansamblurilor „Doina Carpaţilor” şi „Hora Moldovei”. De asemenea, 14 meşteri populari, recunoscuţi de organizaţiile profesionale meşteşugăreşti, vor avea exponate în zona din faţa Palatului Culturii precum ii, vâlnice, catrinţe, dar şi alte accesorii precum bijuterii tradiţionale, opinci, iar participanţii la eveniment vor putea consuma produse alimentare tradiţionale româneşti. În cele trei localităţi vor avea loc expoziţii de meşteşuguri autentice româneşti, cu piese precum covoare olteneşti, cojoace moldoveneşti, precum şi târguri de produse ceramice de Horezu şi Cucuteni. Atât la concert, cât și la celelalte evenimente, „biletul de intrare” este ia. Primăria Municipiului Iași și partenerii săi fac apel la ieșeni și nu numai să vină îmbrăcați în ie în număr cât mai mare la Palatul Culturii pentru ca Iașul să impună la nivel național și chiar internațional această sărbătoare a iei și a tradițiilor românești.

Ia, emblema portului popular românesc

Ia este apreciată drept cea mai importantă piesă a costumului popular românesc. Experţii sunt de părere că ea a fost purtată prima dată încă din timpul perioadei Cucuteni. „Costumul românesc este un monument în sensul propriu al cuvântului. El nu stă în căsuţa sociologică sau etnografică a îmbrăcămintei, ci în linie cu piramidele egiptene, cu catedralele franceze şi cu digurile Olandei. El are acest drept pentru că este o probă adusă la maturitatea existenţei unei civilizaţii închegate. El este una din mărturiile vizibile şi tangibile ale civilizaţiei satului de pe pământul nostru. Costumul românesc ne scoate din domeniul artei şi ne duce în acela al istoriei. Pentru mine el nu se asociază cu hora satului, cu cimiliturile şi cu poveştile populare; el rimează cu perfecta şi armonioasa aşezare a comunităţii libere, care a ştiut să străbată toate intemperiile istoriei prin neântrecutul său sistem de autoghidare şi adaptare”, spunea academicianul Mircea Maliţa în volumul „România – Din tezaurul portului popular tradiţional”.

Ia, portret românesc

Fără îndoială, ia este un simbol al României. Tradiţionalul costum popular apare în celebrul tablou „România revoluţionară” realizat de Constantin Daniel Rosenthal, dar şi în „Ţărancă din Muscel”, de Nicolae Grigorescu. De asemenea, ia a fost purtată şi de Alteţele Regale, elocventă fiind fotografia alăturată, care o înfăţişează pe Principesa Ileana a României.

 

 

 

Transport gratuit pentru ieșenii care participă la Festivalul „RomânIA Autentică”

Ieșenii care vor participa sâmbătă, 24 iunie, la manifestările organizate în fața Palatului Culturii și pe pietonalul Ștefan cel Mare în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului „RomânIA Autentică” vor putea călători gratuit cu mijloacele de transport în comun spre și de la locul evenimentelor. Compania de Transport Public (CTP) Iași se alătură astfel Primăriei Municipiului Iași și celorlalți parteneri în eforturile de conștientizare asupra importanței portului și obiceiurilor populare românești și de introducere a iei în patrimoniul UNESCO.  Astfel, începând de joi, 22 iunie, până sâmbătă, 24 iunie, de la tonetele CTP marcate prin afișele aferente Festivalului (cu „Sărbătoarea Iei”) pot fi luate tichete speciale de călătorie comandate de municipalitatea ieșeană. Aceste tichete vor fi valabile pe mijloacele de transport ale CTP doar sâmbătă, 24 iunie, și doar dacă deținătorii sunt îmbrăcați în ie, potrivit scopului principal al Festivalului „RomânIA  Autentică”, acela de a aduce laolaltă cât mai multe persoane îmbrăcate în acest fel. De asemenea, reprezentanții CTP vor împărți astfel de tichete și ieșenilor care au ajuns deja la evenimentele de sâmbătă, 24 iunie, astfel încât aceștia să le poată folosi la întoarcerea acasă. În situația în care în cursul zilei de sâmbătă, 24 iunie, în mijloacele de transport li se vor solicita la control biletele sau abonamentele de călătorie, participanții la Festival trebuie doar să poarte o ie și să prezinte tichetul special.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*