Reabilitarea mănăstirii Golia, aproape de final

Publicat de Curierul de Iasi la data de 15/05/2015

manastirea golia (30) manastirea golia (31) manastirea golia (7)Etapa a doua a proiectului de reabilitare a Mănăstirii Golia se apropie de finalizare. În aceste zile, constructorul efectuează ultimele lucrări ce vor duce la modernizarea şi înfrumuseţarea spaţiului urban din zonă. În paralel, se lucrează şi la refacerea picturii interioare.

Stadiul lucrărilor
Până în prezent, în cadrul proiectului de reabilitare a mănăstirii Golia şi a zonelor adiacente au fost finalizate lucrările de renovare a străzilor George Enescu şi Golia, precum şi a stradelei Armeană, suprafaţa totală vizată fiind de aproximativ 4.300 de mp. De asemenea, a fost încheiată reabilitarea grupului sanitar public din Târgu Cucu pe o suprafaţă de 51 mp. Continuă lucrările de amenajare a spaţiilor verzi şi montarea mobilierului urban din proximitatea mănăstirii Golia, montarea stâlpilor pentru iluminatul public şi reabilitarea picturii interioare a bisericii Golia. Proiectul include şi o punere în valoare a vestigiilor arheologice de pe str. Golia.

Revitalizare urbană
Proiectul “Reabilitarea Mănăstirii Golia – etapa II” este cuprins în portofoliul de proiecte al Planului Integrat de Dezvoltare pentru Polul de Creştere Iaşi, fiind realizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean. Valoarea totală a proiectului este de 25 de milioane lei, partea ce se află în responsabilitatea Primăriei cifrându-se la 9,1 milioane de lei. Investiţia presupune revitalizarea şi valorificarea potenţialului turistic, ameliorarea calităţii spaţiului public şi asigurarea creşterii confortului cetăţenilor, consolidarea spaţiului public, modernizarea şi înfrumuseţarea aspectului urban. Amenajărilor stradale li se adaugă conceperea unui iluminat arhitectural special adaptat zonei, amplasarea de mobilier urban, amenajarea şi reamenajarea spaţiilor verzi.

Pusă în valoare
Consolidarea ansamblului Golia şi modernizarea spaţiului urban adiacent reprezintă o realizare de importanţă majoră nu doar pentru Iaşi, ci pentru întreaga regiune a Moldovei. Mănăstirea ctitorită de către logofătul Ioan Golia în secolul XVI şi refăcută de domnitorul Vasile Lupu între anii 1650 – 1653 reprezintă un punct important pe harta turistică a Iaşului.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*