Raportul 2012: Iaşul, oraş al proiectelor europene

Publicat de Curierul de Iasi la data de 05/04/2013

Raportul primarului Gheorghe Nichita pe anul 2012 evidenţiază cele două direcţii clare pe care a mers administraţia locală. Pe de o parte, a fost anul demarării marilor investiţii de infrastructură cu finanţare europeană. Pe de altă parte, a fost preocuparea pentru asigurarea banilor în educaţie, sănătate, cultură, pentru serviciile de asistenţă socială. Cu alte cuvinte, pentru buna funcţionare a oraşului.

Iaşul, în frunte

Municipalitatea şi-a păstrat şi în 2012 primul loc la capitolul accesării de fonduri europene. Anul trecut, Primăria Iaşi a avut 7 proiecte europene în implementare în valoare de 431 milioane lei (aproximativ 100 milioane de euro), cinci proiecte nou semnate în valoare de 192 milioane lei, 8 proiecte finalizate şi a pregătit documentaţia pentru încă 9 proiecte. „Anul 2012 a fost anul demarării lucrărilor la două proiecte de anvergură pentru infrastructura Iaşului, pasajul rutier Eminescu şi pasajul suprateran Octav Băncilă, ambele beneficiind de o puternică finanţare din fondurile europene atrase de municipalitate. Pe de altă parte, în 2012 a început reabilitarea completă a Centrului istoric”, a menţionat primarul Gheorghe Nichita.

Finalizate

În 2012 au fost finalizate mai multe proiecte cu finanţar externă: „Archimedes”, cu o valoare totală de 20 milioane lei, „Ermis” – 419.400 lei, „Retina – Revitalizarea fostelor zone industriale” – 1,2 milioane lei, „PLUS – Strategii de iluminat public pentru spaţii urbane durabile” cu valoarea totală de 427.140 lei, „SEE GSR – Model de responsabilitate socială guvernamentală în instituţii şi servicii publice”, cu bugetul de 855.000 lei, „SEE MMS – Mobility Management Scheme” – 405.000 lei, „Organza – Reţea de oraşe creative” în valoare de 225.000 lei şi „European Cities for Volunteering in Sport” cu bugetul total de 90.000 lei.

Refacerea infrastructurii rutiere a fost una dintre priorităţi. Bulevardul Copou, neted ca-n palmă, a fost asfaltat cu bani europeni. În schimb, strada Vasile Lupu din Tătăraşi a fost modernizată cu fonduri de la bugetul local

În lucru

La categoria proiecte în implementare se regăsesc „Dezvoltarea axei de transport Est-Vest în municipiul Iaşi” în valoare de 90 milioane lei, „Dezvoltare reţea rutieră în zona culturală, istorică şi turistică” cu bugetul total de 91 milioane lei, „Zona de agrement Ciric” în valoare de 46 milioane lei, „Axa de dezvoltare Nord Sud Pasaj Octav Băncilă” cu bugetul de 87 milioane lei, „Creşterea accesibilităţii spre zona centrală economică şi comercială a Polului de Creştere Iaşi” în valoare de 9 milioane lei, „Dezvoltare şi reabilitare arteră funcţională Sud, modernizarea completă a tronsonului Podu Roş – CUG” cu un buget total de 87 milioane lei şi „Centrul Tehnologic Regional” în valoare de 18 milioane lei.

Semnate

În al treilea rând, anul trecut au fost semnate noi proiecte ce vor fi finanţate cu fonduri UE: „Sistem de management al traficului în municipiul Iaşi” în valoare de 91 milioane lei, „Reabilitarea, modernizarea şi extinderea Căminului de Pensionari Sf. Parascheva” cu un buget total de 10 milioane lei, „Modernizarea reţelei de linii de tramvai în polul de creştere” în valoare de 89 milioane lei,  „E-COOP: Cooperare digitală” şi „Cities for you, Cities for Europe”.

În aşteptare

O altă categorie conţine proiectele pentru care au fost întocmite documentaţii şi pentru care vor fi semnate contracte de finanţare în 2013 în limita fondurilor disponibile. Municipalitatea a făcut o trecere în revistă a proiectelor: „Consolidare şi restaurare imobil în vederea înfiinţării Muzeului Municipal Iaşi” în valoare de 19 milioane lei, „Reabilitarea Plajei din zona Nicolina”, cu o valoare de 20 milioane lei, „Reabilitare linie tramvai Iaşi-Dancu” – 73 milioane lei, „Regenerare urbană Zona Lăpuşneanu – Piaţa Unirii” – 13 milioane lei, „Modernizarea şi reabilitarea parcului public al Teatrului Naţional Vasile Alecsandri”, proiect în valoare de 87 milioane lei, „Modernizarea legăturii rutiere Centrul intermodal de transport – Gara Iaşi” – 79 milioane lei şi „Reabilitarea infrastructurii rutiere în zona industrială a municipiului Iaşi”, valoare 92 milioane lei.

Pe tot parcursul anului trecut, şeful oraşului a insistat şi pe buna funcţionare a serviciilor publice oferite de Primărie. În această categorie au intrat întreţinerea şi modernizarea infrastructurii rutiere şi pietonale, semnalizarea rutieră, refacerea mobilierului urban, a spaţiilor de joacă, salubritatea, iluminatul public, spaţiile verzi, canalizarea, încălzirea şi transportul public. Alte cinci domenii au primit finanţări importante de la bugetul local. Este vorba despre Educaţie, Sănătate, Cultură, Sport şi Asistenţă Socială.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*