Raportul de activitate al primarului Municipiului Iasi pe anul 2010

Publicat de Curierul de Iasi la data de 29/03/2011

Anul 2010 a fost anul accentuării crizei economice, având drept consecinţă reducerea majoră a încasărilor la bugetul Municipiului Iaşi.

În acest context dificil, administraţia locală şi-a stabilit ca prioritate asigurarea funcţionalităţii oraşului, prin menţinerea serviciilor publice la un standard cât mai înalt de calitate, în ciuda crizei şi a bugetelor reduse. O altă ţintă deosebit de importantă pe care şi-a stabilit-o Primăria Municipiului Iaşi a reprezentat-o absorbţia de fonduri europene pentru demararea marilor lucrări de infrastructură.

Anul 2010 a reprezentat pentru Primăria Municipiului Iaşi anul confirmării capacităţii acesteia de a contracta finanţări europene pentru marile proiecte de dezvoltare ale oraşului. Astfel, Iaşul a reuşit să finalizeze două proiecte importante, ambele în parteneriat cu Consiliul Judeţean: Centrul expoziţional Moldova (37, 8 milioane lei) şi Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia (20 milioane lei).

Tot în 2010 au fost semnate contracte mari cu finanţare europeană ce totalizează o valoare totală de 588 milioane lei. Astfel au fost parafate proiectele privind Zona de agrement Ciric (46 milioane lei), Axa de dezvoltare Nord Sud Pasaj Octav Băncilă (88 milioane lei), Dezvoltarea axei de transport Est-Vest (90 milioane lei), Dezvoltare reţea rutieră în zona culturală, istorică şi turistică (91 milioane lei), Centrul tehnologic regional (18 milioane lei) şi Reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Iaşi, în valoare de 253 milioane lei.

Toate aceste proiecte europene sunt menite a dezvolta infrastructura oraşului, în condiţiile unei crize economice care se perpetuează la nivel naţional. Astfel, municipalitatea a demonstrat gradul înalt de preocupare pentru viitorul oraşului, utilizând în mod eficient importante resurse financiare europene.

Ca de obicei, şi pe parcursul anului 2010, Primăria Municipiului Iaşi a pus pe primul plan grija pentru confortul urban al cetăţeanului. Departamentele Primăriei au făcut eforturi deosebite pentru a menţine la standarde civilizate curăţenia, siguranţa şi infrastructura oraşului. De asemenea, au continuat investiţiile în renovarea şi reabilitarea grădiniţelor şi şcolilor, învăţământul fiind o prioritate pentru administraţia ieşeană. În plan cultural, municipalitatea şi-a respectat tradiţionala politică de promovare a evenimentelor ce dau oraşului binecunoscuta identitate spirituală.
Îmi exprim încrederea că anul 2011 va fi unul al transformărilor pozitive în peisajul urban al Iaşului, confirmând trendul ascendent înregistrat în ultimii ani.

Gheorghe Nichita
Primarul Municipiului Iaşi

Sinteza raportului in format .pdf poate fi descarcata de pe www.primaria-iasi.ro

Comments

comments



Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!




*