Radu Beligan, blazonul aristocraţiei teatrale

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/02/2012

CURIERUL DE IAŞI vă prezintă personalităţile care au primit titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Iaşi în ultimele două decenii

Primit şi privit cu deplină admiraţie de un public statornic, actor, regizor, traducător, neobosit căutător de valori teatrale, maestru incontestabil pentru colegi şi discipoli, Radu Beligan este iubit şi venerat.

Discipol al Luciei Sturdza Bulandra

Bucurându-se de preţuirea unora dintre cele mai importante spirite ale vremii, răsplătit cu distincţii dintre cele mai valoroase, în ţară şi peste hotare, maestrul Beligan este genul de artist care surprinde cu modestia sa, încercând parcă să trăiască numai în interiorul creaţiei şi cărţilor sale cu bucuria şi inocenţa primelor descoperiri existenţiale. Maestrul Beligan s-a născut în satul Galbeni. A debutat pe scena profesionistă, în Sala Liedertafel, jucand în spectacolul „Crimă şi pedeapsă”, după Dostoievski. Studiile şi le-a făcut la Academia Regala de Muzică şi Artă Dramatică, unde a fost studentul Luciei Sturdza Bulandra. Între 1937 şi 1938 a studiat Dreptul şi Filosofia la Bucureşti, folosind bursa oferita de facultate pentru a-si plati taxele la Conservator.

Carieră fabuloasă

Radu Beligan este o legendă vie, jucând de-a lungul timpului la „Alhambra”, Teatrul „Regina Maria” (1937-1938), la „Uranus” (1938-1939), apoi la Teatrul din Sarindar, la Grădina „C.A. Rosetti”, la Teatrul „Tudor Muşatescu”, la Teatrul Majestic, Teatrul Savoy, la Teatrul „Comedia”, la Municipal. La sfârşitul anilor 40, a existat chiar şi Compania „Radu Beligan”. Radu Beligan este şi autorul unor volume de eseuri – „Pretexte si subtexte” (1968), „Luni, marţi, miercuri…” (1978) şi „Note de insomniac” (2001). La Teatrul Naţional din Bucuresti a venit pentru prima data in 1945. Mai tarziu, in 1961, a infiintat Teatrul de Comedie, fiind directorul acestuia timp de opt ani. Din 1969 până în 1990, Radu Beligan a fost directorul Teatrului Naţional Bucureşti. În activitatea sa artistică, Beligan a realizat peste 80 de roluri în teatru şi 30 în filme având o activitate bogată şi la radio şi televiziune. A întruchipat personaje diverse, create de mari autori din literatura română şi universală – de la Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mircea Ştefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu şi Mihail Sebastian la Shakespeare, Goldoni, Gogol, Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugene Ionesco, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.

Recunoaşterea breslei

Ajuns la o vârstă onorabilă, priveşte cu serenitate peste piscurile creaţiei pe care le-a străbătut atât de firesc, de parcă dintotdeauna a fost zămislit pentru a dărui bucurie semenilor, arătându-le în acelaşi timp drumul către tainele gândirii şi simţirii omeneşti, îndrumandu-i cu un gest abia perceptibil sa descopere esenţele. În 1979, Radu Beligan a fost ales, pe viaţă, preşedinte de onoare al Institutului Internaţional de Teatru. Maestrul este membru al Academiei „Le Muse” din Florenţa. De asemenea, deţine titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte „George Enescu” şi este semnatar al Apelului Artiştilor pentru Securitate şi Cooperare în Europa (Helsinki, 1985).

“Aici m-am format; aici am făcut liceul, Negruzzi şi tot aici am debutat ca actor, pe scena Teatrului Naţional, făcând figuraţii. De Iaşi mă leagă faptul că m-am instruit într-un oraş minunat, este un oraş de suflet care m-a marcat pentru toată viata.” Radu Beligan

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*