Punte de suflet între Iaşi şi Cernăuţi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 31/08/2010

La sfârşitul lunii iulie, o delegaţie a municipalităţii ieşene, condusă de către viceprimarul Romeo Olteanu, a vizitat oraşul Cernăuţi, la invitaţia primarului Mykola T. Fedoruk. Motivul principal al vizitei l-a constituit demararea unor discuţii preliminare în vederea semnării unui protocol de colaborare privilegiată între Cernăuţi şi Iaşi, parteneriat care se va axa pe susţinerea de proiecte comunale în domeniile economic, cultural şi sportiv.

Programul vizitei oficiale a inclus în prima zi vizitarea Primăriei Oraşului Cernăuţi, întâlnire cu serviciul Relaţii internaţionale, vizitarea Sălii de consiliu şi sălii de audienţe, vizitarea oraşului şi a principalelor monumente reprezentative. Pe parcursul vizitelor s-a încercat şi identificarea de domenii comune de colaborare viitoare între cele două oraşe.

A doua zi de vizită a debutat cu o întâlnire oficială cu Primarul Oraşului Cernăuţi, Mykola T. Fedoruk, ocazie cu care au fost subliniate şi principalele domenii de colaborare (mai ales în domeniul sportiv, cultural, universitar şi pe management de proiecte). Reprezentanţii municipalităţii au adresat invitaţia ca o delegaţie de jucători de şah să participe la Iaşi la balcaniada de şah. Serviciile de relaţii internaţionale din cele două primării vor rămâne în contact pentru identificarea de proiecte comune care să fie depuse spre finanţare pe Programul transfrontalier România – Ucraina – Republica Moldova.

Vizita oficială a continuat cu participarea la ceremonia de deschidere a târgului internaţional de bunuri Petrivsky, aflat la a 12 – a ediţie. Vizita a mai inclus discuţii cu viceprimarii oraşului Chişinău şi cu doamna Consul a României în Ucraina, Tatiana Popa.

Legăturile de suflet dintre Iaşi şi Cernăuţi sunt vechi şi formează o istorie comună bogată în amintiri. Cernăuţi este atestat documentar în acelaşi document ca şi Iaşul, şi anume în Privilegiul din 1408 acordat negustorilor din Lemberg (azi Lvov) de către Alexandru cel Bun, domn al Moldovei (1400 – 1432). Acestei rădăcini istorice comune i se adaugă o pleiadă de personalităţi care au trăit, de-a lungul timpului, în ambele oraşe. Astfel, între 1858 şi 1866, Mihai Eminescu a urmat cu intermitenţe şcoala primară National Hauptschule (Şcoala primară ortodoxă orientală) la Cernăuţi. Între 1860 şi 1861, Eminescu a fost înscris la Ober-Gymnasium, liceu german din Cernăuţi înfiinţat în 1808, singura instituţie de învăţământ liceal la acea dată în Bucovina anexată de Imperiul habsburgic în 1775.

De asemenea, dramaturgul Avram Goldfaden, cel care a înfiinţat la Iaşi primul teatru în limba idiş din lume, şi-a desfăşurat o bună parte din activitatea artistică şi la Cernăuţi. În 1876 el se află la Cernăuţi, în Bucovina (aflată pe atunci în componenţa Imperiului Austro-Ungar), unde a încercat să tipărească un cotidian în idiş (un dialect sudic al limbii germane, vorbit de circa 3 milioane de evrei). Din lipsă de fonduri, renunţă şi în acelaşi an se mută la Iaşi.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*