Protocol de colaborare între Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova şi Primăria Municipiului Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 28/03/2018

Miercuri, 28 martie, la Academia Română-filiala Iași, s-a desfășurat Conferința aniversară „27 martie 1918: începutul întregirii României”, eveniment la care au participat zeci de academicieni din România și Republica Moldova.

În debutul lucrărilor conferinței, s-a semnat acordul de parteneriat „Centenarul Marii Uniri” între Academia de Științe a Moldovei și Primăria Municipiului Iași, de către acad. Gheorghe Duca și primarul Mihai Chirica: „Semnarea acordului de cooperare cu Academia Republicii Moldova vine să puncteze și momentul istoric în care ne aflăm, dar deschide și perspectiva unei colaborări cu tot mediul științific ieșean și românesc, înspre Republica Moldova.”a punctat primarul Iașului, Mihai Chirica.

Președintele Academiei de Științe a Republicii Moldova, acad. Gheorghe Duca a amintit de efectele importante pe care le-a creat Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918.

„În perioda 1918-1940 s-au construit în Basarabia peste 1000 de școli, licee industriale, comeriale, agricole, timp în care s-au școlarizat 200 000 de copii. Totodată, atunci s-au împroprietărit toți țăranii din Basarabia și s-au înființat: Facultatea de Teologie, Facultatea de Agricultură, Conservatorul. Un alt rezultat este înființarea a 8000 de interprinderi mici și mijlocii, Basarabia intrând în topul producătorilor de fructe, cereale și vinuri, sprijinul fiind a României Întregi.  Academia de Științe a Republicii Moldova susține năzuințele celor 150 de primari din sate, raioane și orașe privind unirea cu România. Totuși, spațiul informațional este poluat și ne-am dori să avem parte de mai multe informații românești. Astăzi, blibiotecile din Republica Moldova au 60-70% literatură rusă, însă ne-am dori ca acestea să fie completate cu literatură română. Noi vrem ca populația din Republica Moldova să vorbească mai fluent limba română, să gândească în acest grai și să aibă mai mult contact cu românii.” a declarat academicianul Gheorghe Duca.

La rândul său, președintele Academiei Române, acad. Cristian Hera a subliniat realizarea cercetărilor de către membrii acestei instituții din mai multe generații, Iașul rămânând un vârf de lance pe care l-au folosit actorii importanți ai momentelor definitorii a istoriei poporului român.

„La ceas de sărbătoare, se cuvine să aducem un pios omagiu Iașului-oraș al Unirii și al Rezistenței, așa cum l-a numit Nicolae Iorga. Academia Română, care de la înființare a reprezentat prin alegerea membrilor din toate provinciile românești, indiferent de statutul politic și de identitatea culturală a românilor, a salutat în termeni entuziaști marele act făurit la Chișinău în 1918, la 27 martie. Trecutul atât de tragic al acestei provincii, eforturile patrioților de dincolo de Prut au stat și rămân în atenția Academiei Române. Ne îndreptăm gândurile noastre spre toți cei care, cu credință, curaj și înțelepciune, au realizat visuri ale tuturor românilor și în același timp avem datoria să ne îndreptăm privirea către viitor, pentru a pregăti generațiilor următoare o țară așa cum au visat-o înaintașii noștri: unită, demnă și prosperă.”

În aceeași ordine de idei, primarul Iașului, Mihai Chirica a explicat necesitatea prezenței elitelor culturale și științifice în mediul politic: „Trebuie să abordăm mediul cultural și științific românesc, și aici mă refer la elitele politice sau la clasa politică, într-o modalitate mult mai aprofundată. Întotdeauna îmi structurez activitatea administrativă bazându-mă pe profilul cultural, istoric, economic și științific al Iașului, astfel încât prezentarea în fața celorlalte orașe  puternice ale Europei să fie una viabilă. Inclusiv în contextul Marii Uniri, Iașul a reușit să-și pună toată energia în slujba acestui proiect de țară. Elitele politice nu au reușit niciodată să se ridice la nivelul elitelor culturale și științifice. Cred că a sosit momentul ca această abordare să devină pragmatică, iar prezența elitelor științifice și culturale să ocupe tot mai mult spațiul politic, pentru a șlefui perspectiva dezvoltării viitoare a României.” a punctat primarul Mihai Chirica.

În cadrul aceleiași ceremonii, academicianul Răzvan Teodorescu a primit distincția de „Cetățean de Onoare al Municipiului Iași”: „Pentru mine este un moment extrem de emoționant, pentru că acum 100 de ani, în mahalaua Sărăriei trăia familia mea, de la care am învățat să iubesc Iașul și istoria acestui oraș. Mai târziu, mi-am dedicat studiile monumentelor Iașului, orașul fiind capitala culturală a României. Distincția primită este o bucurie nespusă, mai ales că s-a împlinit în spațiul Academiei Române și la doi pași de cea mai veche universitate din țară.” a precizat academicianul Răzvan Teodorescu.

Totodată, primarul Iașului, Mihai Chirica și-a arătat aprecierea față de organizatorii Conferinței aniversare „27 martie 1918: începutul întregirii României” prin înmânarea unor diplome de excelență președintelui Academiei României, acad.Cristian Hera, respectiv președintelui Academiei de Științe a Republicii Moldova, acad. Gheorghe Duca.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*