Propunere RATP: liber la purtător, valabil o oră

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/02/2013

Cel mai probabil, proiectul va fi discutat în viitoarea şedinţă a Consiliului Local

Conducerea Regiei Autonome de Transport Public (RATP) vrea să introducă cât mai curând un nou tip de bilet. Concret, este vorba despre un liber la purtător, valabil timp de o oră pe orice mijloc de transport în comun aparţinând regiei. Propunerea va fi discutată în Consiliul Local, cel mai probabil la viitoarea şedinţă.

Doar electronic

Proiectul RATP are în vedere posibilitatea ca un călător să schimbe mai multe mijloace de transport într-o singură oră şi pentru asta să plătească un bilet unic. Oficialii regiei susţin ca acest liber la purtător valabil o oră să coste 4 lei.

Un alt element de noutate ar fi că acest liber la purtător ar urma să fie emis doar electonic. Mai exact, el va putea fi achiziţionat doar de la automatele de bilete din staţii sau prin trimiterea unui sms la un număr scurt. Ora va curge din momentul emiterii electronice a biletului sau din momentul validării sms-ului, timp în care se poate folosi orice mijloc de transport.

Bilet prin sms

Acum, călătorii ieşeni au la dispoziţie trei variante de a-şi procura bilete: clasicele tonete, automatele inteligente sau prin SMS.

Pentru a achiziţiona un bilet cu o călătorie prin sms, trebuie sa trimiteţi un mesaj la 7494, care să conţină numărul traseului pe care doriţi să circulaţi. Numărul 7494 este valabil în reţelele Orange şi Vodafone, tariful mesajului pentru un bilet cu o călătorie fiind de 0,45 euro, cu tot cu TVA. Călătoria este valabilă pentru ziua în curs, pe linia indicată în SMS-ul trimis şi până la ora indicată în SMS-ul de confirmare a plăţii – timpul maxim permis de călătorie fiind de o oră/bilet.

Pentru un abonament de o zi, valabil pe toate liniile regiei, SMS-ul va fi expediat către acelaşi număr, de această dată cu textul „A”. Pentru un abonament, mesajul va costa 1,5 euro cu TVA, acesta fiind valabil pentru ziua în curs, până la ora 24.00.

Comments

comments2 Comentarii

  1. Ioana

    O prostie! In mod normal, biletul valabil o ora ar trebui sa aiba acelasi pret cu unul cu o singura calatorie. Sa fim seriosi, cat te poti plimba intr`o ora? Te duci si cel mult de intorci dintr`o anumita locatie. Din momentul in care cumperi biletul, ai sansa de a sta pana la 15, 20 de minute in statie. Sa nu mai spunem cat poate dura o calatorie mai lunga, cat de mult e influentata de trafic, de ora samd. Si uite asa, poate in acea ora apuci sa schimbi doua mijloace de transport in comun. Deci? Unde e avantajul?

  2. kinn

    Biletul valabil o ora ar trebui sa aiba acelasi pret cu o singura calatorie. Pentru ca 99% din oameni vor sa faca o singura calatorie, de la A la B. Nu e vina lor ca rutele RATP sunt doar cateva si tre sa schimbe doua tramvaie.
*