Proiectul Iorga – Doi Băieţi va fi finalizat în septembrie

Publicat de Curierul de Iasi la data de 20/08/2015

Unul dintre cele mai importante proiecte europene angajate de către municipalitatea ieşeană, „Modernizarea reţelei de linii de tramvai în polul de creştere”, va fi finalizat în cursul lunii septembrie, devansând astfel cu trei luni termenul stabilit prin contract.

iorga doi baieti (114)Implementare de 97%
La ora actuală, stadiul fizic de implementare a proiectului de reabilitare a liniilor de tramvai pe traseul Bd. Nicolae Iorga – Doi Băieţi este evaluat la 97%. Astfel, tronsonul N. Iorga, delimitat de fostul Bazar şi intersecţia cu Bd. Socola, este executat în proporţie de 99%. Practic, 1 % e reprezentat de lucrările de racordare electrică a indicatoarelor de pe zona celor trei peroane, cât şi finalizarea asfaltării sub Pasarela Nicolina, acesta depinzând de finalizarea consolidării pilonilor pasarelei, lucrări ce fac parte din proiectul “Dezvoltare şi reabilitare arteră funcţională Sud – Municipiul Iaşi”. În ceea ce priveşte tronsonul dintre Bd. Socola şi intersecţia cu Bd. Ţuţora, acesta a fost finalizat integral.

Racordări electrice, până pe 7 septembrie
Un al treilea tronson, aferent Căii Chişinăului şi cuprins între intersecţia cu Bd. Ţuţora până la intersecţia cu Bd. Tudor Vladimirescu, este executat în proporţie de 98%, lucrările de racordare electrică a indicatoarelor de pe zona celor trei peroane, cât şi semănarea gazonului urmând a fi încheiate până la data de 7 septembrie 2015. În continuarea Căii Chişinăului, segmentul dintre intersecţia cu Bd. Tudor Vladimirescu şi Baza 3 este finalizat în proporţie de 99%. Peronul de la Baza 3 este executat în proporţie de 50%, urmând ca cealaltă jumătate a acestuia, cât şi plantarea gazonului pe acest tronson să fie realizate până la data de 7 septembrie 2015.

Metalurgie şi Vasile Lupu, finalizare 100%
De asemenea, porţiunea dintre Baza 3 şi intersecţia cu Bd. Metalurgiei este finalizată în proporţie de 97%. Lucrările de racordare electrică a indicatoarelor peronului din zona Tepro, demararea lucrărilor pentru peronul din zona E-gros, inclusiv montarea copertinei, cât şi semănarea gazonului pe acest tronson urmează să fie realizate până la data de 7 septembrie 2015. Ultimele două tronsoane ale proiectului, cele din zonele Bd. Metalurgiei şi Str. Vasile Lupu, sunt finalizate integral.

Gazon semănat până la sfârşitul lui august
Seceta prelungită a împiedicat lucrările de ierbicidare şi semănare a gazonului. Aceste lucrări vor fi demarate saptamâna viitoare (24-30 august), în contextul unor condiţii meteo favorabile acestor operaţiuni. Din cele 10 peroane, 8 sunt finalizate (copertine instalate, indicatoare peroane instalate). În perioada următoare vor fi instalate şi coşurile de gunoi. Celelalte 2 peroane vor fi finalizate până la data de 7 septembrie.

Succes financiar
Şi din punct de vedere financiar, proiectul de modernizare a liniilor de tramvai a fost un succes, estimându-se o economie de aproximativ 5.800.000 lei pe contractul de lucrări ce reprezintă diferenţa dintre cantităţile prevăzute de proiectant şi cantităţile necesare execuţiei lucrărilor, conform proiectului tehnic şi a reglementărilor în vigoare. Valoarea totală a lucrărilor este de 58.829.146,21 lei, constructorul (asocierea Mari Vila Com SRL – Conest SA – Grădinariu Import Export, cu subcontractant Viarom Construct SA) încasând până acum 43,8 milioane lei.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*