Proiectul Copou: 17 milioane euro pentru prelungirea magistralei 2

Publicat de Curierul de Iasi la data de 03/09/2014

Cel mai important proiect de termoficare din România ultimilor 40 de ani va fi realizat la Iaşi şi constă în racordarea clădirilor publice din zona Copou la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică. Finanţat cu bani europeni, proiectul va presupune prelungirea magistralei 2 de apă fierbinte spre Copou, urmând a fi realizat în perioada septembrie 2014 – noiembrie 2015.

16 kilometri de conducte
Proiectul constă în prelungirea magistralei 2 de termoficare pornind din dreptul clădirii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” spre b-dul Independenţei şi din dreptul Spitalului Militar „Dr. Iacob Czihac” către b-dul Carol I, până în dealul Copoului, în dreptul clădirii Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de pe Aleea Sadoveanu. Pe acest traseu vor fi montaţi 16 kilometri de conducte primare ce vor alimenta cu energie termică 88 de clădiri publice. Valoarea proiectului este de 17 milioane de euro, bani aferenţi unei finanţări europene nerambursabile, contribuţia Primăriei Iaşi fiind de 5%.

Avantaje clare
Implementarea proiectului Copou va atrage avantaje pentru toţi ieşenii. În primul rând, creşterea vânzărilor de energie către clienţii din Copou va duce la o funcţionare suplimentară a CET Holboca cu aproximativ 5 săptămâni pe an, acest lucru însemnând arderea unei cantităţi mai mari de cărbune, combustibil mai ieftin, şi mai puţin a gazului, mai scump. Drept consecinţă, reducerea preţului gigacaloriei va duce la o economie de subvenţie către populaţie de circa 23,5 milioane de lei în perioada 2016 – 2020, însemnând o medie de 4,7 milioane de lei pe an. Practic, vor rămâne mai mulţi bani la bugetul local, care vor putea fi folosiţi la alte investiţii în folosul comunităţii. Mai mult, se estimează că municipalitatea va plăti cu un milion de lei mai puţin pe an pentru cele şapte clădiri din Copou care îi aparţin şi care vor fi racordate la noua magistrală. De asemenea, prin scăderea tarifului, Primăria va plăti mai puţin şi pentru instituţiile publice racordate la sistemul centralizat de termoficare, şcoli, grădiniţie, spitale etc., cu consecinţe pozitive asupra balanţei bugetului local.

Proiect ecologic
Efectele pozitive ale concretizării acestui proiect sunt multiple. Viitorii clienţi nu vor mai depinde de un singur combustibil, respectiv gaz, ci vor avea acces la un mixt de combustibil securizat, format din cărbune, păcură, gaze naturale. Utilizatorii îşi vor putea porni căldura în orice moment al anului, beneficiind de un modul termic individual. Pentru întreg grupul de clădiri ce urmează a fi racordate la viitoarea magistrală se preconizează o economie la plata apei calde şi a căldurii în sumă de 12,7 milioane de lei pe an. Faţă de sursele actuale pe gaze naturale, costurile vor scădea cu 30 – 50%. Un beneficiu extrem de important al proiectului constă în efectele pozitive asupra mediului din Copou, una dintre zonele verzi ale Iaşului. Practic, proiectul va duce la scăderea emisiilor poluante cu aproximativ 24.000 de tone de CO2 pe an, adică echivalentul funcţionării a 40.000 de autoturisme anual.

Reduceri de costuri
Instituţiile publice ce vor fi racordate la magistrala 2 vor realiza economii substanţiale ale costurilor cu încălzirea şi apa caldă în urma implementării proiectului.

  1. Universitatea Alexandru Ioan Cuza – 36,2% economie anual.
  2. Universitatea de Medicină şi Farmacie – 38,6%.
  3. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară – 40%.
  4. Garnizoana Iaşi – 35%.
  5. Institutul Regional de Oncologie – 30%.
  6. Spitalul Parhon – 35%.
  7. Spitalul CFR – 35%.
  8. Inspectoratul Judeţean de Poliţie – 35%.
  9. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – 38%.
  10. Primăria Municipiului Iaşi – 43%.

conferinta de presa proiectul copou (1)„În ultimii doi ani, de când suntem parteneri cu Dalkia, sistemul de termoficare al Iaşului a fost salvat. Prin acţiunile făcute de municipalitate şi Dalkia, s-a îmbunătăţit foarte mult şi imaginea termoficării, prin dialog, comunicare, transparenţă în relaţiile cu clienţii. Vrem să dezvoltăm în continuare acest sistem, pentru a ajunge unde ne-am propus: furnizarea de energie termică sigură pentru oraş, continuă şi ieftină. În mod cert, sistemul centralizat de termoficare va fi cel mai performant în viitor”, Gheorghe Nichita, primarul Iaşului

Cărbune suficient pentru la iarnă
În data de 16 iulie au început noi livrări de cărbune, până în momentul de faţă fiind descărcate 60.000 de tone, din totalul celor 125.000 de tone contractate pentru iarna 2014 – 2015. Ca medie, ritmul de livrare este de 1.850 de tone pe zi, termenul final pentru întreaga cantitate fiind 10 octombrie 2014. De asemenea, Dalkia a anunţat stocuri de 8.650 de tone de păcură, furnizarea gazelor naturale făcând obiectul unui contract securizat. Stocul de cărbune rămas din iarna trecută în depozitele CET se ridică la 33.700 de tone.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*