Proiectul Centrului Tehnologic Regional a fost depus la Agenţia de Dezvoltare Nord-Est

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/07/2010

Astăzi municipalitatea ieşeană a depus la Piatra Neamţ cel de-al patrulea proiect pentru atragerea de fonduri europene care vizează creşterea competitivităţii economice prin crearea şi dezvoltarea unor structuri de sprijin a afacerilor, transferului tehnologic şi promovării industriilor noi, creative pentru Polul de Creştere Iaşi.

Documentaţia are toate actele şi studiile necesare şi presupune construirea unui Centru Tehnologic Regional la Iasi în zona CUG, lângă Tehnopolis şi Centrul Expoziţional Moldova.

“Proiectul are o valoare estimată de aproximativ 19 milioane lei, partea de finanţare nerambursabilă fiind de aproape 50%. Întreg centrul va avea o suprafaţă construită de 4.785 mp şi va fi pus la dispoziţie celor care fac cercetare în domeniul agricol.” – a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt agenţii economici din municipiul şi judeţul Iaşi în special şi din Regiunea de Nord Est în general, interesaţi de valorificarea potenţialului de cercetare a ramurilor componente ale domeniului prioritar de dezvoltare identificat, care pot apela la serviciile structurii de sprijinire a afacerilor şi care vor fi găzduiţi în Centrul Tehnologic Regional. Sunt vizate în special IMM-urile din domeniul prioritar de dezvoltare al Regiunii de Nord Est şi anume producţie industrială cu ramurile componente – electronică, electrotehnică, energetică, construcţii de maşini şi unelte, prelucrarea lemnului, farmaceutică şi prelucrarea produselor agroalimentare.

Primăria Municipiului Iaşi a depus deja trei proiecte pentru obţinerea de finanţări nerambursabile pe axa I din Programul Operaţional Regional, în valoare totală de aproximativ 60 milioane de euro: Axa de dezvoltare Nord – Sud Pasaj “Octav Băncilă”, “Dezvoltarea axei de transport Est – Vest în Municipiul Iaşi” şi “Dezvoltare reţea rutieră în zona cultural-istorică şi turistică a Municipiului Iaşi”. Toate cele trei proiecte propuse de municipalitate presupun în special lucrări de infrastructură, de la modernizarea străzilor şi trotuarelor până la construirea de pasaje subterane şi supraterane.

Pe axa I, municipiul Iaşi poate beneficia de 114 milioane euro, fonduri nerambursabile.

“Am primit o adresă de la Agenţia de Dezvoltare Nord-Est. Pe data de 13 iulie va veni o echipă de specialişti să vadă situaţia din teren pentru proiectele deja depuse. Le vor fi prezentate detalii cu privire la organizarea de şantier, detalii tehnice şi vom răspunde întrebărilor lor”, a mai adăugat primarul Gheorghe Nichita.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*