Proiectul Axei de transport Est – Vest, finalizat oficial

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/03/2015

Vineri, 13 martie 2015, în Sala de Consiliu a Primăriei municipiului Iaşi a avut loc Conferinţa finală a proiectului „Dezvoltarea axei de transport est-vest în municipiul Iaşi”. Etapele acestui proiect deosebit de important pentru Iaşi au fost prezentate de Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iaşi, şi de Cosmin Coman, directorul Direcţiei Dezvoltare şi Programe Europene din Primăria Iaşi.

pasaj eminescu (2)Pasajul Mihai Eminescu, emblema Axei Est – Vest
Cea mai importantă parte a proiectului a reprezentat-o Pasajul Mihai Eminescu, lucrare complexă executată în premieră pentru Iaşul ultimilor 25 de ani. „Din cadrul proiectului, aş vrea să remarc avantajele pe care le aduce Pasajul Mihai Eminescu în planul traficului rutier, construcţia acestuia generând practic o creştere considerabilă a vitezei de deplasare a autovehiculelor pe Axa Est – Vest. Nu numai ieşenii sunt beneficiarii acestui proiect, ci şi toţi cei care vin în vizită la Iaşi”, a declarat Cosmin Coman, Directorul Directiei Dezvoltare si Programe Europene din Primăria Iaşi. La rândul său, viceprimarul Mihai Chirica a evidenţiat avantajele aduse de Pasajul din Piaţa Eminescu. „Se vede foarte clar efectul pozitiv al Pasajului Mihai Eminescu. Toţi cei care trec foarte des prin intersecţia de la Fundaţie ştiu cum se circulă acum. Practic, nu mai există timpi de aşteptare a autovehiculelor pe axa Păcurari – Bv. Independenţei”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Construcţia Pasajului a impus folosirea unor complexe metode inginereşti. “Cu toţii cunoaştem dificultăţile majore pe care le presupune construcţia unui astfel de obiectiv în această zonă. Toate apele care sunt colectate dinspre Bv. Carol trec pe sub pasaj şi sunt conduse gravitaţional spre Râpa Galbenă. Pasajul este proiectat să asigure o durată de exploatare normată de 50 de ani”, a declarat Cristian Comisu, directorul general al S.C. Pod Proiect S.R.L.

Investiţie de 75 de milioane de lei
Proiectul de modernizare a Axei de transport Est – Vest a avut o durată de derulare a lucrărilor de 36 de luni şi a presupus îmbunătăţirea infrastructurii publice urbane prin reabilitarea a 6.330,10 ml de străzi urbane (Şoseaua Păcurari, str. Păcurari, Bv. Independenţei, str. Elena Doamna), construirea unui pasaj subteran în Piaţa Mihai Eminescu, reabilitarea spaţiilor pietonale aferente străzilor reabilitate (trotuare), crearea de piste de biciclişti, îmbunătăţirea sistemului de marcaj rutier, reabilitarea sistemului de preluare a apelor pluviale şi reabilitarea liniei de tramvai de pe strada Elena Doamna.
Valoarea totală a proiectului a fost de 75.214.928,00 lei din care 60.376.560,18 lei reprezintă valoarea eligibilă, 540.575,92 lei valoarea neeligibilă şi 14.297.791,90 lei valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*