Proiecte europene pentru sistemul de termoficare

Publicat de Curierul de Iasi la data de 03/09/2015

0229Actualul proiect european ce vizează modernizarea centralei ieşene va fi suplimentat cu 14 milioane euro, această finanţare fiind acordată pentru noi obiective. Actul adiţional a fost avizat de autorităţile centrale, urmând a fi semnat săptămâna viitoare. În acelaşi timp, municipalitatea pregăteşte documentaţia pentru accesarea de noi fonduri europene, cu proiecte în valoare totală de 40 de milioane euro.

Întâlnire cu experţi
La începutul acestei săptămâni, Daniel Mătăsaru, consilier cu atribuţii de viceprimar, a avut o serie de întâlniri la Bucureşti cu autorităţile centrale care gestionează aprobarea şi derularea proiectelor europene pentru sistemele centralizate de termoficare. Însoţit de conducerea executivă a Veolia Energie (Frederic Faroche, director general executiv Veolia Energie România, Alexandru Teleru, director general Veolia Energie Iaşi, Ana-Maria Icătoiu, director comercial şi de comunicare Veolia Energie Iaşi), Daniel Mătăsaru a discutat cu reprezentanţii Jaspers, experţii desemnaţi de Comisia Europeană pentru evaluarea proiectelor propuse spre finanţare europeană. „A fost apreciată pozitiv evoluţia termoficării centralizate din Iaşi din ultimii trei ani, în special toate eforturile făcute pentru furnizarea unui serviciu public de calitate către ieşeni şi dezvoltarea sistemului prin racordarea de noi clienţi, considerând că, în momentul de faţă, sistemul centralizat de termoficare din Iaşi este cel mai performant din România din această perspectivă”, a precizat Daniel Mătăsaru.

Noi obiective
De asemenea, edilul ieşean s-a întâlnit cu reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene şi ai Autorităţii de Management POS Mediu pentru discuţii privitoare la actualul proiect ce se desfăşoară la centrala ieşeană, dar şi în vederea atragerii de noi finanţări în programele europene viitoare. Pe de o parte, s-a trecut în revistă calendarul concret al semnării documentelor aferente actului adiţional la contractul actual de finanţare. Prin completarea proiectului se prevede o sumă suplimentară de 14 milioane de euro în principal pentru reparaţia capitală a cazanului K2 de la CET Holboca şi interconectarea magistralelor de termoficare din zona centrală a oraşului, cele care alimentează clădirile considerate ca având caracter sensibil, şi anume instituţiile sanitare şi de învăţământ, obiectivul fiind ca acestora să li se poata furniza apă caldă şi căldură din mai multe magistrale, securizându-se astfel continuitatea furnizării energiei termice.

Investiţii viitoare
Pe de altă parte, a fost analizat dosarul de finanţare depus de municipalitate şi care prevede alocarea sumei de 25 milioane de euro pentru înlocuirea a 27 de km de conducte primare şi a 50 km de conducte secundare. Dosarul de finanţare a intrat deja în etapa de verificare şi evaluare urmând ca, în următoarele luni, după parcurgerea procedurilor de aprobare a ghidului solicitantului pentru programul de finanţare, să fie semnat contractul. De asemenea, este în pregătire elaborarea unei noi cereri de finanţare la nivelul sumei de aproximativ 15 milioane de euro care va avea ca obiectiv tot înlocuirea de reţele primare şi secundare. „Obiectivul nostru este ca, în paralel cu procedura de aprobare oficială a cererii de finanţare pentru suma de 25 milioane de euro pe POIM 2014-2020, să lucrăm dosarul pentru această finanţare adiţională, în aşa fel încât acesta să fie pregătit cel târziu la începutul anului viitor”, a detaliat Daniel Mătăsaru.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*