Proiect vital pentru asigurarea energiei termice în oraş

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/09/2011

Încă un pas spre concesionarea serviciului public de termoficare către un operator privat.
Consilierii locali au aprobat în unanimitate la şedinţa extraordinară din 20 septembrie documentaţia cu privire la concesionarea serviciului public de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în municipiul Iaşi.
Toţi cei 20 de aleşi locali prezenţi au fost de acord cu amendamentele iniţiate în cadrul întâlnirii Comisiei Economice care a avut loc la începutul săptămânii şi în care au fost dezbătute şi modificate propunerile municipalităţii ieşene.
Viitorul concesionar al serviciului de termoficare va fi stabilit în urma unei licitaţii internaţionale, acesta urmând să depună o garanţie de bună execuţie în valoare de 500.000 euro înainte de semnarea contractului.
Viitorul contract are prevăzute o serie de clauze printre care se numără faptul că viitorul concesionar să preia stocul de combustibil de la CET Iaşi la preţul pieţei, să achite către primărie o redevenţă anuală de minim 0.1% care ar putea creşte cu o valoare egală cu cota de cofinanţare achitată de primărie dacă pe durata contractului vor fi implementate proiecte cu diferite surse de finanţare, iar municipalitatea ieşeană să aibă un pachet de 10% din acţiunile noii societăţi comerciale care va gestiona serviciul de termoficare, precum şi un reprezentant în Consiliul de Administraţie care să urmărească evoluţia în timp a societăţii nou create. De asemenea, veniturile rezultate din vânzarea certificatelor verzi vor intra în bugetul municipalităţii ieşene.
Primarul Gheorghe Nichita a apreciat consensul politic realizat în cadrul Consiliului Local, afirmând că în urma acestei decizii s-a făcut un pas important pe un drum la capătul căruia ieşenii vor putea beneficia de un serviciu de termoficare de calitate.
“Vom organiza o licitaţie internaţională şi sper că vom avea firme interesate de concesionarea acestui serviciu. Dacă vom găsi un partener serios care să preia această activitate, acest lucru va rezolva pe termen lung situaţia termoficării la Iaşi” – a declarat Gheorghe Nichita la finalul şedinţei de Consiliu Local.

Comments

comments1 Comentariu

  1. iesean

    Cu aceste conditii nu se vor ivi prea multi candidati!
*