Proiect pentru redescoperirea „Poienei cu schit”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/06/2011

Rezervaţia floristică „Poiana cu schit” beneficiază de un proiect menit să atragă tinerii în protejarea arealelor naturale de excepţie.

Proiectul este realizat de Fundaţia Academică „Idei şi Fapte pentru anii 2000” şi inclus în programul „Spaţii verzi – Arii naturale protejate”, iniţiat, manageriat şi finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea – Ciuc, în colaborare cu MOL România şi se va desfăşura până pe 30 noiembrie 2011.

La lansarea oficială au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Direcţiei Silvice Iaşi, Inspectoratului pentru Protecţia Mediului, Inspectoratului Scolar judeţean Iaşi, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” şi ai organizaţiilor  neguvernamentale implicate în proiect: Fundaţia Culturală “ECO ART”, Asociaţia Ecologiştii Români, Asociaţia Studenţilor Chimişti “CHEMIS”.

Proiectul îşi propune să descopere pentru cât mai mulţi studenţi şi elevi ieşeni, pentru cât mai mulţi cetăţeni ai oraşului, aria naturală protejată numită „ Poiana cu schit”, ţinutul de legendă situat în imediata lor vecinătate, depozitar de frumuseţi naturale sau create de mâna omului, depozitar de mărturii pentru oamenii de ştiinţă ai mediului.

Poiana cu schit este rezervaţie floristică, inclusă în catalogul Academiei Române, considerată cea mai mare poiană naturală cu compoziţie tipică silvostepei Moldovei. Poartă un  nume dat din vechime, datorat unei bisericuţe ridicate de cneazul Duma Negru, fost mare vornic al Ţării de Jos, în vremea voievodului Alexandru cel Bun. Ruinele, incluse în Lista monumentelor istorice, mai dăinuiesc, încă, pe pajişte.

Tot aici, în Poiana cu schit, se află şi 30 de lucrări de artă monumentală, realizate în perioada anilor optzeci de cei mai buni sculptori români, constituindu-se într-un adevărat muzeu în aer liber. Este singura tabără de sculptură în piatră din Moldova.

Peste 200 de elevi şi studenţi, în marea lor majoritate studenţi ai Universităţii Tehnice „Gh. Asachi”, vor participa la vizite tematice în poiană, cu scopul de a întâlni, în mediul lor natural, speciile rare pe a căror prezenţă s-a bazat decizia de instituire a ariei naturale protejate. De asemenea, în cadrul proiectului va fi editată o monografie a zonei şi vor fi distribuite pliante de promovare a poianei.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*