Proiect de 20 milioane de euro: modernizarea zonei Podu Roş – CUG

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/05/2013

În luna iunie încep lucrările pentru reabilitarea pasajului Nicolina, înlocuirea liniei de tramvai şi asfaltarea Şoselei Nicolina – CUG

La începutul lunii iunie va demara un nou proiect european de anvergură. De această dată este vizată reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere şi a căii de rulare a tramvaielor de pe traseul Podu Roş – Nicolina – CUG. De asemenea, vor fi refăcute trotuarele şi va fi creată o pistă de biciclete.

Încep în iunie

Investiţia înseamnă înlocuirea a 8 kilometri linie simplă de tramvai, reabilitarea reţelei stradale pe o suprafaţă de 66.000 mp, modernizarea trotuarelor pe 30.000 mp, realizarea unei piste de biciclete cu o lungime de patru kilometri

Primarul Gheorghe Nichita şi şefii firmelor de construcţii ce se vor ocupa de lucrări au semnat marţi, 14 mai, contractul de execuţie. Lucrările au fost adjudecate, în urma licitaţiei organizată de municipalitate, de asocierea firmelor Viarom Construct, Mari Vila, Vectra Service şi Conest. Conform programului, activitatea va începe în luna iunie şi va dura 26 de luni. Finalizarea întregului proiect este planificată în luna iulie 2015. Valoarea totală a proiectului este de 87,6 milioane lei, din care aproximativ 70 de milioane provin din fondurile europene nerambursabile.

Cifrele proiectului

Una din cele mai importante lucrări din cadrul proiectului este reabilitarea podului Nicolina. Lucrările de aici vor viza înlocuirea şi consolidarea plăcilor pasajului, a pilonilor de susţinere şi a parapeţilor. „Este o situaţie mai dificilă, acest pasaj având nevoie de consolidări importante. De la construcţia lui nu a beneficiat de astfel de lucrări de reabilitare”, a spus şeful municipalităţii.

În totalitatea sa, proiectul înseamnă înlocuirea a 8 kilometri linie simplă de tramvai, reabilitarea reţelei stradale pe o suprafaţă de 66.000 metri pătraţi, modernizarea trotuarelor pe 30.000 metri pătraţi, realizarea unei piste de biciclete cu o lungime de patru kilometri.

Verificări în teren

Lucrările efective vor demara la începutul lunii iunie, constructorul dorind un termen de două săptămâni pentru a realiza câteva sondaje pe artera ce urmează să fie reabilitată. Practic, constructorii vor să observe din timp dacă anumite porţiuni necesită lucrări suplimentare faţă de cele trecute în proiectul iniţial. „Vom face nişte sondaje anterioare demarării lucrărilor, pentru a afla din timp dacă sunt diferenţe între proiect şi situaţia din teren. Încercăm să evităm foarte mult disconfortul riveranilor, să evităm situaţiile în care stopăm lucrările începute pentru a căuta noi soluţii tehnice la problemele apărute în teren. Motiv pentru care sperăm să şi reuşim să ne încadrăm în termenul propus“, a declarat Marius Bădina, directorul Viarom Construct.

Trafic dificil

Lucrările la pasajul şi şoseaua Nicolina vor pune probleme în ceea ce priveşte traficul rutier din zonă. Fiind principala stradă care leagă cartierele Nicolina – CUG de centrul oraşului, lucrările de pe Axa Sud vor necesita devieri ale traficului. „Rog cetăţenii din Nicolina – CUG să înţeleagă că urmează o perioadă cu trafic dificil. În momentul de faţă, sunt momente ale zilei foarte aglomerate, va fi şi mai dificil odată cu începerea lucrărilor. Vom încerca să oferim rute de deviere şi sperăm să nu fie nevoie de blocarea circulaţiei pe anumite tronsoane”, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*