Programul hramului “Sf. Cuvioasa Parascheva” de la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 05/10/2010

Hramul “Sf. Cuvioasa Parascheva” de la Iaşi se va desfăşura anul acesta în perioada 9- 17 octombrie 2010. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a făcut cunoscut calendarul evenimentelor dedicate acestei mari sărbători religioase.

Sambata, 09 octombrie:

• Orele 22.25 – Sosirea delegatiei din Grecia cu moastele Sf. Maxim Marturisitorul (Aeroportul Iasi).

Duminica, 10 octombrie:

• Orele 06.30 – Procesiune a moastelor Sf. Cuv. Parascheva, inconjurul Catedralei prin Bulevardul “Stefan cel Mare si Sfant” si depunerea lor pe platoul din fata Catedralei pentru inchinare.

• Orele 07.00-12.00 – Miezonoptica, Utrenia si Sf. Liturghie (in Catedrala Mitropolitana).

• Orele 19.00-20.30 – Pelerinajul Calea Sfintilor – Scoaterea  in procesiune a moastelor Sf. Cuv. Parascheva, deplasare prin oras (Str. Sf. Andrei, Str. Palat, Bis. Sf. Nicolae Domnesc – intalnire la Biserica Sf. Nicolae Domnesc cu moastele Sf. Maxim Marturisitorul, B-dul Stefan cel Mare si Sfant) si depunerea lor pe esplanada din fata Catedralei mitropolitane pentru inchinare.

Luni, 11 octombrie:

• Orele 08.00-11.30 – Miezonoptica, Utrenia si Sf. Liturghie (in Catedrala Mitropolitana).

Marti, 12 octombrie:

• Orele 07.30-11.30: Miezonoptica, Utrenia si Sf. Liturghie arhiereasca (in Catedrala Mitropolitana).

• Orele 11.30-12.00: Slujba de pomenire pentru Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist (in Catedrala Mitropolitana).

• Orele 12.00-13.00: Moment de evocare a personalitatii Mitropolitului Teoctist al Moldovei si Sucevei (in Sala “Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iasi) care cuprinde:

1. Proiectarea unui film despre activitatea Patriarhului Teoctist ca Mitropolit (si loctiitor de Mitropolit) al Moldovei si Sucevei

2. Lansarea volumului Urme in eternitate – Mitropolitul Teoctist al Moldovei si Sucevei, publicat la Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei

3. Vizitarea expozitiei de carti

tiparite in perioada pastoririi Patriarhului Teoctist in Moldova (vor fi expuse si imagini cu bisericile construite sau restaurate in aceasta perioada)

• Orele 18.00 – Lansarea, la Centrul Cultural Francez din Iasi, a lucrarii Dictionar bilingv de termeni religiosi ortodocsi, publicata la Editura DOXOLOGIA (in doua volume: roman-francez si francez-roman), autor Lect. Dr. Felicia Dumas. Manifestarea este organizata in cadrul unui parteneriat cultural incheiat intre Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Centrul Cultural Francez.

•  Orele 21.00-01.00 – Slujba de priveghere in cinstea sarbatorii Aducerii moastelor Sf. Ap. Andrei la Iasi (Vecernia, Litia si Utrenia) – in Catedrala Mitropolitana.

Miercuri, 13 octombrie:

• Orele 07.00-11.00 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Apostol Andrei, Ceasurile si Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana).

• Orele 17.00 – Inaugurarea Librariei DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (Bld. Stefan cel Mare si Sfant nr. 14, Iasi).

• Orele 18.00-19.30 – Concursul coral Tineri laudati pe Domnul, editia a VII-a  (in Catedrala Mitropolitana).

• Orele 21.0003.00 – Slujba de priveghere a sarbatorii Sfintei Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia si Sfanta Liturghie – in Catedrala Mitropolitana).

Joi, 14 octombrie:

• Orele 07.00 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Cuv. Parascheva si Ceasurile (in Catedrala Mitropolitana).

• Orele 09.00-13.00 – Sfanta Liturghie (pe podiumul de langa Catedrala Mitropolitana).

• Orele 18.30 Deschiderea Simpozionului organizat de catre Complexul Muzeal National Moldova Iasi, in parteneriat cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, la Muzeul Unirii din Iasi, intitulat Monumentul – Traditie si viitor, Editia a XII-a. Simpozionul va avea o sectiune dedicata bisericilor si manastirilor fortificate din Moldova si in special Manastirii Golia (anul acesta se implinesc 350 de ani de la sfintirea bisericii Manastirii Golia).

• Orele 18.30-22.00 – Slujba de Priveghere a Sfantului Maxim Marturisitorul (Vecernia, Litia si Utrenia) – in Catedrala Mitropolitana.

Vineri, 15 octombrie:

• Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Ceasurile, Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana).

• Orele 10.00 – Deschiderea Simpozionului International

Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxa “Dumitru Staniloae” din Iasi (in Sala “Dr. Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iasi).

• Orele 16.00-18.00 – Ceasul

al IX-lea, Vecernia si Paraclisul Sf. Cuv. Parascheva.

• Orele 19.00 – Lansarea lucrarii Sfantul Maxim Marturisitorul  – Mediator intre Rasarit si Apus, publicata la Editura DOXOLOGIA, autor Jean Claude Larchet. Lansarea se va face in Aula Mihai Eminescu a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, urmata de o conferinta sustinuta de autor cu tema: Actualitatea teologiei Sfantului Maxim Marturisitorul.

Sambata, 16 octombrie:

Manifestari dedicate implinirii a 20 de ani de la trecerea la cele vesnice a Parintelui Paisie Olaru de la Manastirea Sihastria

• Orele 8.00-10.00 – Sfanta Liturghie arhiereasca (in biserica mare a Manastirii Sihastria)

• Orele 10.00-10.30 – Trisaghion pentru Parintele Paisie Olaru (la cimitir)

• Orele 10.30 -13.30 – Simpozion dedicat Parintelui Paisie Olaru (in demisolul bisericii mari a Manastirii Sihastria)

Duminica, 17 octombrie:

• Orele 08.30-12.30 – Resfintirea bisericii Manastirii Golia, urmata de Sfanta Liturghie arhiereasca.

• Orele 17.00 – Sfintirea locului pe care se va ridica biserica parohiala “Sf. Maxim Marturisitorul” din cartierul Munteni-Copou (municipiul Iasi).

Comments

comments3 Comentarii

 1. metaniere impletite

  avem metanii de vanzare orice model doriti din lana, ceara, zgreaban. daca doriti ne puteti contacta la numarul de tel. 0726118XXX

 2. Silviu

  Teoretic in acel sicriu se afla ” sfanta si prea prea cuvioasa Parascheava ” care are mari mari puteri si care in orasul nostru e mai importanta decat Dumnezeu insusi … am si eu o intrebare … ma de ce , daca e sfanta si are puteri trebuie sa fie carate de ici colo de niste pacatosi,de ce nu se misca singura ? AAA DA!!! E MOARTA MA … sincer nu va inteleg de ce luati voi de bun tot ce va zice popa la biserica si luati drept slogan “Crede si nu cerceta” … cu siguranta daca a-ti cerceta v-ati da seama cat de stupizi sunteti … cum sa te rogi ma unei mortaciuni care se presupune ca este acolo … si sa neglijezi pe Dumnezeu creatorul oricarui om,al universului intreg ? REVENITI-VA ma oamneni buni … CERCETATI,NU DOAR CREDETI … CITITI BIBLIA si o sa aflati cum e cu Crestinismul…

 3. Curierul de Iasi

  @metaniere – speram ca ati inteles ca acest ziar online este utilizat pentru a informa cetatenii si nu pentru a face reclame comerciale. Incurajam insa comentariile pertinente si opiniile cititorilor legate de subiectul articolului. De aceea ultimele 3 cifre ale nr dvs de telefon au fost ascunse.

  @Silviu – nu dorim sa intram intr-o polemica religioasa, este opinia dv. Probabil ca sunteti crestin, dar nu neaparat ortodox, altfel nu se explica aceasta “diferentiere” intre Dumnezeu si sfinti.
  Ganditi-va ca in marea lor majoritate, cei care vin sa se roage la moastele Sfintei au credinta in Dumnezeu. Iar cel care trebuie sa judece credinta lor nu este omul, ci tocmai Dumnezeu.
*