Hramul “Sf. Cuvioasa Parascheva” de la Iaşi se va desfăşura anul acesta în perioada 9- 17 octombrie 2010. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a făcut cunoscut calendarul evenimentelor dedicate acestei mari sărbători religioase.
Sambata, 09 octombrie:
• Orele 22.25 – Sosirea delegatiei din Grecia cu moastele Sf. Maxim Marturisitorul (Aeroportul Iasi).
Duminica, 10 octombrie:
• Orele 06.30 – Procesiune a moastelor Sf. Cuv. Parascheva, inconjurul Catedralei prin Bulevardul “Stefan cel Mare si Sfant” si depunerea lor pe platoul din fata Catedralei pentru inchinare.
• Orele 07.00-12.00 – Miezonoptica, Utrenia si Sf. Liturghie (in Catedrala Mitropolitana).
• Orele 19.00-20.30 – Pelerinajul Calea Sfintilor – Scoaterea in procesiune a moastelor Sf. Cuv. Parascheva, deplasare prin oras (Str. Sf. Andrei, Str. Palat, Bis. Sf. Nicolae Domnesc – intalnire la Biserica Sf. Nicolae Domnesc cu moastele Sf. Maxim Marturisitorul, B-dul Stefan cel Mare si Sfant) si depunerea lor pe esplanada din fata Catedralei mitropolitane pentru inchinare.
Luni, 11 octombrie:
• Orele 08.00-11.30 – Miezonoptica, Utrenia si Sf. Liturghie (in Catedrala Mitropolitana).
Marti, 12 octombrie:
• Orele 07.30-11.30: Miezonoptica, Utrenia si Sf. Liturghie arhiereasca (in Catedrala Mitropolitana).
• Orele 11.30-12.00: Slujba de pomenire pentru Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist (in Catedrala Mitropolitana).
• Orele 12.00-13.00: Moment de evocare a personalitatii Mitropolitului Teoctist al Moldovei si Sucevei (in Sala “Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iasi) care cuprinde:
1. Proiectarea unui film despre activitatea Patriarhului Teoctist ca Mitropolit (si loctiitor de Mitropolit) al Moldovei si Sucevei
2. Lansarea volumului Urme in eternitate – Mitropolitul Teoctist al Moldovei si Sucevei, publicat la Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei
3. Vizitarea expozitiei de carti
tiparite in perioada pastoririi Patriarhului Teoctist in Moldova (vor fi expuse si imagini cu bisericile construite sau restaurate in aceasta perioada)
• Orele 18.00 – Lansarea, la Centrul Cultural Francez din Iasi, a lucrarii Dictionar bilingv de termeni religiosi ortodocsi, publicata la Editura DOXOLOGIA (in doua volume: roman-francez si francez-roman), autor Lect. Dr. Felicia Dumas. Manifestarea este organizata in cadrul unui parteneriat cultural incheiat intre Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Centrul Cultural Francez.
• Orele 21.00-01.00 – Slujba de priveghere in cinstea sarbatorii Aducerii moastelor Sf. Ap. Andrei la Iasi (Vecernia, Litia si Utrenia) – in Catedrala Mitropolitana.
Miercuri, 13 octombrie:
• Orele 07.00-11.00 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Apostol Andrei, Ceasurile si Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana).
• Orele 17.00 – Inaugurarea Librariei DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (Bld. Stefan cel Mare si Sfant nr. 14, Iasi).
• Orele 18.00-19.30 – Concursul coral Tineri laudati pe Domnul, editia a VII-a (in Catedrala Mitropolitana).
• Orele 21.00–03.00 – Slujba de priveghere a sarbatorii Sfintei Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia si Sfanta Liturghie – in Catedrala Mitropolitana).
Joi, 14 octombrie:
• Orele 07.00 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Cuv. Parascheva si Ceasurile (in Catedrala Mitropolitana).
• Orele 09.00-13.00 – Sfanta Liturghie (pe podiumul de langa Catedrala Mitropolitana).
• Orele 18.30 – Deschiderea Simpozionului organizat de catre Complexul Muzeal National Moldova Iasi, in parteneriat cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, la Muzeul Unirii din Iasi, intitulat Monumentul – Traditie si viitor, Editia a XII-a. Simpozionul va avea o sectiune dedicata bisericilor si manastirilor fortificate din Moldova si in special Manastirii Golia (anul acesta se implinesc 350 de ani de la sfintirea bisericii Manastirii Golia).
• Orele 18.30-22.00 – Slujba de Priveghere a Sfantului Maxim Marturisitorul (Vecernia, Litia si Utrenia) – in Catedrala Mitropolitana.
Vineri, 15 octombrie:
• Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Ceasurile, Sfanta Liturghie (in Catedrala Mitropolitana).
• Orele 10.00 – Deschiderea Simpozionului International
Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxa “Dumitru Staniloae” din Iasi (in Sala “Dr. Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iasi).
• Orele 16.00-18.00 – Ceasul
al IX-lea, Vecernia si Paraclisul Sf. Cuv. Parascheva.
• Orele 19.00 – Lansarea lucrarii Sfantul Maxim Marturisitorul – Mediator intre Rasarit si Apus, publicata la Editura DOXOLOGIA, autor Jean Claude Larchet. Lansarea se va face in Aula Mihai Eminescu a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, urmata de o conferinta sustinuta de autor cu tema: Actualitatea teologiei Sfantului Maxim Marturisitorul.
Sambata, 16 octombrie:
Manifestari dedicate implinirii a 20 de ani de la trecerea la cele vesnice a Parintelui Paisie Olaru de la Manastirea Sihastria
• Orele 8.00-10.00 – Sfanta Liturghie arhiereasca (in biserica mare a Manastirii Sihastria)
• Orele 10.00-10.30 – Trisaghion pentru Parintele Paisie Olaru (la cimitir)
• Orele 10.30 -13.30 – Simpozion dedicat Parintelui Paisie Olaru (in demisolul bisericii mari a Manastirii Sihastria)
Duminica, 17 octombrie:
• Orele 08.30-12.30 – Resfintirea bisericii Manastirii Golia, urmata de Sfanta Liturghie arhiereasca.
• Orele 17.00 – Sfintirea locului pe care se va ridica biserica parohiala “Sf. Maxim Marturisitorul” din cartierul Munteni-Copou (municipiul Iasi).
avem metanii de vanzare orice model doriti din lana, ceara, zgreaban. daca doriti ne puteti contacta la numarul de tel. 0726118XXX
Teoretic in acel sicriu se afla ” sfanta si prea prea cuvioasa Parascheava ” care are mari mari puteri si care in orasul nostru e mai importanta decat Dumnezeu insusi … am si eu o intrebare … ma de ce , daca e sfanta si are puteri trebuie sa fie carate de ici colo de niste pacatosi,de ce nu se misca singura ? AAA DA!!! E MOARTA MA … sincer nu va inteleg de ce luati voi de bun tot ce va zice popa la biserica si luati drept slogan “Crede si nu cerceta” … cu siguranta daca a-ti cerceta v-ati da seama cat de stupizi sunteti … cum sa te rogi ma unei mortaciuni care se presupune ca este acolo … si sa neglijezi pe Dumnezeu creatorul oricarui om,al universului intreg ? REVENITI-VA ma oamneni buni … CERCETATI,NU DOAR CREDETI … CITITI BIBLIA si o sa aflati cum e cu Crestinismul…
@metaniere – speram ca ati inteles ca acest ziar online este utilizat pentru a informa cetatenii si nu pentru a face reclame comerciale. Incurajam insa comentariile pertinente si opiniile cititorilor legate de subiectul articolului. De aceea ultimele 3 cifre ale nr dvs de telefon au fost ascunse.
@Silviu – nu dorim sa intram intr-o polemica religioasa, este opinia dv. Probabil ca sunteti crestin, dar nu neaparat ortodox, altfel nu se explica aceasta “diferentiere” intre Dumnezeu si sfinti.
Ganditi-va ca in marea lor majoritate, cei care vin sa se roage la moastele Sfintei au credinta in Dumnezeu. Iar cel care trebuie sa judece credinta lor nu este omul, ci tocmai Dumnezeu.