Primarul critică modul în care Guvernul a organizat vizita unor jurnalişti străini la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/10/2018

Experienţa neplăcută pe care o echipă de jurnalişti străini a trăit-o în cursul unei vizite organizate la Iaşi de către Ministerul Turismului şi Ministerul Afacerilor Externe l-a făcut pe primarul Mihai Chirica să ia atitudine vizavi de acest caz mediatizat în ultimele zile.

„Am rămas cu un gust foarte amar şi cu o stare de revoltă personală văzând că lucrurile acestea s-au petrecut pe ascuns, fiind o încercare aproape diabolică de a nu lăsa autorităţile locale să aibă o întâlnire cu jurnaliştii străini, pentru a nu prezenta, poate, o imagine corectă asupra a ceea ce credem noi, autorităţile locale, despre modalitatea în care se guvernează şi lucrurile care se petrec acum în România. Sigur, de aici se naște şi foarte multă îngrijorare. Lucruri de genul acesta se mai petreceau înainte de 1989, în perioada comunismului, când presa străină era falsificată grosolan în ceea ce priveşte adevărul despre această ţară. Se plăteau articole, se schimbau articole, se protejau românii de ochii lumii ca să nu se vadă cu adevărat viaţa lor. Imaginea noastră este total alta decât cea rămasă în mintea acestor jurnalişti. Am demonstrat tuturor celor care ne-au vizitat că suntem o gazdă bună, fie că e vorba de ambasadori, de şefi de stat, de pildă recenta vizită a preşedintelui României. Ştim să nu-i facem de ruşine pe guvernanţi, aşa cum ne fac ei de ruşine. Iaşul este un oraş frumos, primitor, cu părţi bune şi mai puţin bune. Eu, personal, l-am dus pe vicepreşedintele Băncii Mondiale în zona Cicoarei, spunându-i că vreau să-i arăt şi cealaltă faţă a României pe care mulţi evită să i-o arate. Pentru asta cerem sprijin, pentru a aduce un echilibru de dezvoltare. Desigur, asta nu este şi în viziunea celor care ne conduc în momentul de faţă.

Public, vreau să-i invit personal pe cei care au venit atunci la Iaşi şi n-au fost trataţi aşa cum se cuvine. Mă voi ocupa personal de vizita domniilor lor, arătându-le tot adevărul despre acest oraş. Tot public spun că nu a fost bine că cei din Ministerul Turismului şi Ministerul de Externe au ascuns vizita acestor jurnalişti la Iaşi. Jurnaliştii trebuie să prezinte adevărul, să discute cu oamenii de aici, să afle de ce nu avem autostradă, de ce nu atragem fonduri europene, de ce ne facem de râs la toate conferinţele de presă internaţionale prin discursurile doamnei Dăncilă. Îmi cer scuze în numele celor care ar fi trebuit să-şi ceară scuze faţă de noi, a Guvernului României care nu a reuşit să organizeze o vizită cum se cuvine, iar această scuză o transform într-o invitaţie din partea Iaşului pentru o nouă vizită, una corectă şi cu o prezentare reală a stării în care se află Iaşul astăzi”, a declarat primarul Mihai Chirica marţi, 30 octombrie, într-o conferinţă de presă.

Pe 17 octombrie, un grup de jurnalişti străini a sosit la Bucureşti în cadrul unei excursii organizate de Ministerul Turismului şi Ministerul Afacerilor Externe, cu scopul de a-i fi prezentat modul în care România se pregăteşte pentru preluarea preşedinţiei rotative a Uniunii Europene. Grupul de ziarişti a fost împărţit în două, o parte urmând să viziteze Timişoara, cealaltă echipă fiind repartizată la Iaşi.

Ulterior vizitei făcute la Iaşi, concentrată într-o singură zi, Irene Costelian, jurnalistă la Liberation, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de modul în care forurile guvernamentale au organizat deplasarea, lipsindu-i pe reporteri de posibilitatea de a discuta cu personalităţile politice şi din mediul de afaceri ieşean.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*